VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Advertisements

ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
TÉMA Fyzikální vyšetření
Léčba karcinomu štítné žlázy u pacienta v chronickém dialyzačním programu a monitorování hladiny TSH po aplikaci Thyrogenu. Lenka Kristenová Pavel Širůček.
NEINVAZIVNÍ, BEZBOLESTNÝ, EFFEKTIVNÍ REDUKCE LOKÁLNÍHO TUKU A OBVODU BODY CONTOURING BEZ CHIRURGIE BEZ DOBY NA ZOTAVENÍ.
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
JAK LZE PROKÁZAT VIRUS HIV?
Zátěžové testy.
Úvod – něco málo o škole DRA je tříletý,denní obor, ukončený absolutoriem podmínkou přijetí je úspěšně vykonaná maturitní zkouška absolvent studia nachází.
Tenké střevo - vrstvy střevní stěny
Flexible solutions Automatizovaný systém výpočtu dávek pacientů obdržených při lékařském ozáření VF-SED Kateřina Krkavcová, Martin Janota, Jan.
HEMODIALÝZA.
H. Mírka J. Ferda J. Baxa V. Liška* V. Třeška* T. Skalický*
Nové možnosti CT diagnostiky
Stěna střevní v UZ obraze – diff. dg. zesílené střevní stěny
Virtuální koloskopie ČRK 2010
Srovnání roztoků používaných k projasňování lymfatických uzlin u kolorektálního karcinomu 14. sjezd České společnosti histologických laborantů, Olomouc.
CT angiografie Nutnost multidetekované výpočetní tomografie
SPECT/CT sentinelových uzlin
….. Z NOVÝCH METOD CT VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE
Imunohistologické vyšetření u peroperační biopsie
A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Chrobáková Petra, Švarcpiková Eva
Resekční výkony u tumorů pankreatu
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
XLVII. Dny nukleární medicíny
Pasáž trávicím traktem
Jiří Ferda, Eva Ferdová, Jan Záhlava, Alexander Malán
RFA plicních tumorů ČRK 2010
Kolorektální karcinom
H.Mírka, J. Ferda, K. Ohlídalová, J. Baxa, B. Kreuzberg Klinika zobrazovacích metod LF UK a FN, Plzeň Počítačem asistovaná diagnostika ČRK 2010.
TÉMA Fyzikální vyšetření
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Depistáž kolorektálního karcinomu – současný stav Josef Doseděl Interní oddělení NMSKB Praha 1.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Onemocnění aorty.
Patologie propojující lékařské obory Jaroslava Dušková
Endoskopie RTG a UZ III. ročník.
PACS Picture Archiving and Communication System
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
M. Kinštová Thomayerova nemocnice, Praha. Část radiologie zabývající se invazivními výkony při navigaci zobrazovací metodou Vaskulární výkony Nevaskulární.
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Je nutný staging onemocnění? Michaela Matoušková PPD 2015.
Optimalizace krmných dávek
Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
Robotické centrum Vysočina Roboticky asistované operace recta od roku 2007 Provedeno 111 operací da Vinci LAR87 da Vinci APR 24 Stp. CHTRT.
1.  Karcinom prsu patří ve vyspělých zemích k nejčastějším onkologickým onemocněním žen.  Zavedením mamografického screeningu a zlepšením diagnostiky.
Malý průvodce indikačními kritérii pro zobrazovací metody
Příspěvek low-dose CT k upřesnění nálezu na scintigrafii plicní perfuze u pacientů s podezřením na embolii do plicnice - kazuistiky. Lang O, Kuníková I.
CT vývodných cest močových Bohatá Š., Nebeský T. Radiologická klinika FN Brno a LF MU Brno Valtice 2013.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Pacient č. 1.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Imunochromatografické stanovení přítomnosti hemoglobinu ve stolici
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
DIAGNOSTIKA HIRSCHSPRUNGOVY NEMOCI
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
CT jater – proč všem dělat CT?
Zátěžové testy W170 Jan Horáček.
VOLUMOVÉ PERFUZNÍ CT JATER
MUDr. Tomáš Pitra Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
Virtuální kolonoskopie – mapa ČR
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
CRC a UC Milan Lukáš.
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná pacientem odmítaná Metoda není vhodná: pro hodnocení střevních zánětlivých onemocnění u pacientů se známým tumorem Vyšetření prozatím není určeno pro screening kolorektálního karcinomu, nicméně je dostatečně spolehliv é při záchytu větších polypů (nad 5mm) a karcinomů.

Při nálezu patologie lze zhodnotit i sílu střevní stěny s jejím ohraničením oproti okolí, případně i postižení okolních lymfatických uzlin a event. metastáz v játrech,možné je orientační zhodnocení ostatních břišních orgánů. Výhody Virtuální kolonoskopie: Při speciální low-dose technice dochází k nižší radiační zátěži než u klasického CT břicha, metoda je neinvazivní, nebolestivá. Nevýhody virtuálního vyšetření: Výtěžnost je výrazně závislá na dokonalé přípravě před vyšetřením, dostatečné insuflaci sřeva. Časté artefakty při zbytkové náplni střeva, nedostatečná distenze, kolaps či segmentární spasmy znemožňují optimální vyhodnocení. Nevýhodou oproti klasické metodě pomocí endoskopu je nemožnost odebrání vzorku podezřelé tkáně k histologickému vyšetření. Zpracování 3D obrazu provádí speciální software, hodnocení nálezů je však časově náročné, závislé na zkušenostech vyškoleného radiologa. Dle nedávných klinických studií lze detekovat polypy u stejného počtu pacientů jako při kolonoskopii klasické. Možnost zpětné kontroly –druhého čtení pomocí CAD (computer assisted diagnostic), možnost archivace a zpětného dohledání nálezů.

Průběh vyšetření Vyšetření probíhá v hypotonii – standardně se podává 1ml Buscopanu i.v. Do střeva je aplikováno CO2 speciálním insuflačním setem. Přístroj vyhodnocuje množství aplikovaného plynu i intraluminální tlak – v rozmezí 6-25mmHg, při přetlaku dochází k automatické desuflaci. Při všetření je vždy přítomen lékař, který dle topogramu posoudí, zda je insuflace optimální a zda je možno provézt akvizici. Poté je provedeno vlastní CT vyšetření standardním způsobem, akvizice dat je provedena na zádech a na břiše. Vlastní virtuální CT kolonoskopie je prováděna pomocí speciálního softwaru až po vyšetření..

Doporučená příprava Tři dny před vyšetřením je nutno vyloučit zbytkovou stravu, nemocní trpící zácpou by měli mít 2–3 dny tekutou dietu. Den před vyšetřením pacient přijímá pouze tekutiny (vývar bez kousků, čaj, nesycené limonády) a k tomu odpoledne (ve 14 h) vypije projímadlo (např. Fortrans - obvykle se podávají 4l roztoku rychlostí 1l/hod). Dokonalá příprava střeva je nezbytná pro provedení vyšetření.

Užití přípravku Fortrans Přípravek se podává vnitřně ústy, je určen pro dospělé. Každý sáček musí být rozpuštěn v 1 litru vody. Potřebné množství k vyprázdnění střevního obsahu je 1 litr roztoku na 15 až 20 kg tělesné hmotnosti, což odpovídá průměrné dávce 3-4 litry roztoku. Roztok může být podán v jedné dávce (4 litry večer před výkonem) nebo ve dvou dávkách (2 litry večer před výkonem a 2 litry v den výkonu). Doporučuje se, aby podání přípravku bylo dokončeno 3 až 4 hodiny před výkonem. Roztok se pije rychlostí 1 litr za hodinu.