Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
ministryně pro místní rozvoj
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Dotační projekty Vysokého Mýta
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI Jan HOLEČEK Kancelář strategie města Magistrát města Brna Regionální.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor setkání EKIS a odborný seminář Ostrava, 27. října Aktuální situace v oblasti energetické účinnosti.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI – aktuality, harmonogramy Regionální stálá konference Jihomoravského.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Národní dotační programy MPO podporující úspory energie
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Individuální projekt OP VVV
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Evropský sociální fond
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Vnější investiční plán EU
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Operační program životní prostředí
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Presentation Title 1st September 2002
Petr Holub, ředitel Šance pro budovy
Národní dotační programy MPO podporující úspory energie
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
Zvyšování energetické účinnosti z pohledu MPO
Transkript prezentace:

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor Česko-německý strategický dialog – expertní workshop Praha, 21. října 2015

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 2 Alternativní „politická“ opatření k naplnění NAPEE Z politických opatření nabízených a popsaných směrnicí 2012/27/EU se ČR bude snažit využít: investiční dotace nástroje finančního inženýrství systémy a nástroje financování a odbornou přípravu a vzdělávání včetně energetického poradenství neinvestiční dotace (analýzy vhodnosti využití metody EPC pro její aplikaci, zavádění energetického managementu, osvěta)

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 3 Přehled základních alternativních opatření – dotačních programů Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – 2020 (MPO) Operační program životní prostředí 2014 – 2020 (MŽP) Integrovaný regionální operační program 2014 – 2020 (MMR) Nová Zelená úsporám 2014 – 2020 (MŽP) Operační program Praha – pól růstu (Hlavní město Praha) Program PANEL (MMR) Program JESSICA (MMR) Program EFEKT (MPO)

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 4 Současný stav – vyhlášení výzev PO 3 – SC „Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru“ výzva vyhlášena (do ledna 2016) s plánovanou alokací výzvy 5 mld. Kč. řídící orgán OPPIK alokaci na tuto výzvu v případě potřeby adekvátně navýší (při dosažení hranice 8 mld. Kč) podpora pro velké podniky – maximálně do výše 40 % alokace na tuto výzvu SektorOpatření TJ – predikce uvedená v NAPEE TJ –predikce uvedená v NAPEE alokace (předpoklad) mld. Kč SlužbyOPPIK (komerční služby) PrůmyslOPPIK (průmyslu) Celkem Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) 2014 – 2020

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 5 Současný stav – vyhlášení výzev PO 2: SC 2.1 („kotlíková dotace“) – 16. výzva, od do – alokace 3 mld. Kč PO 2: SC 2.2 – 8. výzva, od do – alokace 2,5 mld. Kč PO 5: zatím nevyhlášena žádná výzva, dopracovaná metodika PO 5 – termín vyhlášení výzev do konce roku 2015 (???) SektorOpatření TJ – predikce uvedená v NAPEE TJ –predikce uvedená v NAPEE alokace (předpoklad) mld. Kč DomácnostiOPŽP (domácnosti, PO 2) SlužbyOPŽP (veřejný sektor, PO 5) ,6 Celkem ,6 Operační program Životní prostředí (OPŽP) 2014 – 2020

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 6 Současný stav – vyhlášení výzev dokončování a schvalování metodiky předpokládané vyhlášení výzev prosinec 2015 nebo začátek roku 2016 SektorOpatření TJ – predikce uvedená v NAPEE TJ –predikce uvedená v NAPEE alokace (předpoklad) mld. Kč DomácnostiIROP400 FN /1400 D1600 FN /5600 D16,9 Integrovaný regionální operační program (IROP) 2014 – 2020

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 7 Současný stav – vyhlášení výzev dopracovává se metodika programu probíhá proces schvalování kritérií (schvalování řídící dokumentace) ve vztahu k energetické účinnosti a úsporám vyhlášení první výzvy na podporu energetické účinnosti a úspor se očekává v průběhu ledna 2016 – bude se jednat o průběžnou výzvu SektorOpatření TJ – predikce uvedená v NAPEE TJ –predikce uvedená v NAPEE alokace (předpoklad) mld. Kč SlužbyOPPPR - část budovy (hl. m. Praha)18251 Operační program Praha Pól růstu (OPPPR) 2014 – 2020

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 8 Současný stav NZÚ 2014 – vyhlášení výzev 2. výzva pro rodinné domy (2015) – vyčerpaní vyčleněné alokace 900 mil. Kč výzva pro bytové domy (2015) – vyčleněná alokace 500 mil. Kč – předpoklad vyčerpání do příprava 3. výzvy pro rodinné domy (program NZÚ 2015+) SektorOpatření TJ – predikce uvedená v NAPEE TJ –predikce uvedená v NAPEE Alokace (předpoklad) mld. Kč DomácnostiNZÚ Program Nová zelená úsporám (NZÚ) 2014 – 2020

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 9 Současný stav programu za rok ,87 mil. Kč na podporu akcí s přímými úsporami energie (celkové investice přes 40 mil. Kč) za rok 2015 oproti roku 2014 byl navýšen rozpočet na investiční projekty o cca 7 mil. Kč (přes 20 mil. Kč) za rok 2016 předběžně se počítá s navýšením rozpočtu přímých investičních akcí na více než 40 mil Kč SektorOpatření TJ – predikce uvedená v NAPEE TJ –predikce uvedená v NAPEE alokace (předpoklad) mld. Kč SlužbyProgram EFEKT – investiční dotace20270,5 (odhad) Program EFEKT 2014 – 2020

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 10 Program JESSICA (MMR) a Regenerace panelových domů - Program PANEL resp. NOVÝ PANEL (MMR) SektorOpatření TJ – predikce uvedená v NAPEE TJ –predikce uvedená v NAPEE Alokace (předpoklad) mld. Kč Domácnosti Program PANEL resp. NOVÝ PANEL ,5 Domácnosti Program JESSICA921471,1 Současný stav programů program PANEL (k datu ) rozpočet 750 mil. Kč (13 ks žádostí za 46, 8 mil Kč, 28 ks příslib úvěru za 120 mil. Kč, 118 ks úvěrových smluv za 506,9 mil Kč) program JESSICA (k datu ) program je zastaven (7 ks schválených žádostí za 19,5 mil Kč, 147 ks podepsaných smluv za 582,3 mil Kč )

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Možnosti využití inovativních přístupů příprava využívání finančních nástrojů největší rozpracovanost na MŽP – uplatnění v PO5 OPŽP zapojení MPO do přípravy dalších kroků (kooperace s MF, MMR, MPO) zvážení přípravy a založení revolvingového fondu pro úspory energie důraz na aplikaci energetických služeb se zárukou (EPC) výhodou je velká zkušenost na trhu energetických služeb – nutná podpora a příklad státu lze uplatnit i bez nutnosti profinancování potřebné investice =˃ příprava státního programu identifikace dalších nástrojů pro úspory energie zvážení zapojení „soft“ nástrojů komunikace s privátním sektorem a hledání dalších modelů pro vykazování úspor

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 12 Děkuji za pozornost Vladimír Sochor