VY_32_INOVACE_20_BOUŘKA_ nebezpečí bouřky, chování za bouřky AUTOR: Mgr. Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ Litvínov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_27. What colour is it? VY_32_INOVACE_27.
Advertisements

ANOTACE Šablona:ICT AJ Zájmena Přivlastňovací a osobní zájmena Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Tematický.
Skupenství látek.
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
dy,ty,ny – di, ti, ni opakování
Pojmenuj domácí zvířata
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
Petr byl u Pavla na návštěvě a překvapila ho bouřka.
Obvod čtverce a obdélníka ICT2_1/1
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Žáci procvičují znalosti o stavbě věty,souhlásek, samohlásek. Autor
Chování ve městě Člověk a jeho zdraví Šablona: ICT PRV ČAJZ Chování ve městě Anotace: bezpečné chování v lese, přechod pro chodce, injekční stříkačky.
První pomoc Přivolání pomoci z okolí
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
Krizová situace Člověk a jeho zdraví. Krizová situace Člověk a jeho zdraví.
Fyzika Blesk.
Co je blesk a jak je třeba se proti němu chránit
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Najdi podobu vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Anotace Seznámení nebo opakování tvorby času. – 2.část Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci zvládnou vyjádřit „anglický“
Najdi ve větách povolání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly
Najdi ve větách členy rodiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Sloh - pohádky Hádej pohádku
ICT ČJ VS po Z Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Anotace:
Chování v lese Člověk a jeho zdraví. Chování v lese Člověk a jeho zdraví.
Cizí člověk Člověk a jeho zdraví Šablona: ICT PRV ČAJZ Cizí člověk Anotace: bezpečné chování, vyhodnocení a zvládání rizikových situací Autor:
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Poznej volně žijící zvířata
Otázky osobní, sociální zralost Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
ANOTACE Šablona: ICT PRV ČAJZ Silnice Anotace: zásady bezpečného chování na silnici Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová Jazyk :Čeština Očekávaný výstup:
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
Příroda nebo člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Rodokmen Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
ICT M 5.R. Desetinná čísla kolem nás
Počet nohou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
9. Vlastnosti funkcí – rostoucí a klesající funkce - příklady
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Anotace Žáci si zvyšují slovní zásobu, učí se soustředěně naslouchat mluvenému textu, reprodukují text, probíhá asociace dle obrázků Autor Mgr. Eva Dvořáková.
VY_32_INOVACE_01_DOPRAVNÍ VÝCHOVA_ bezpečná cesta do školy (dopravní značky) AUTOR: Mgr.Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních podmínek Speciální vzdělávací.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Tísňová volání VY_32_INOVACE_1B_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_FYZIKA TÉMA: Jak vzniká blesk ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
VY_32_INOVACE_14_ZIMNÍ SPORTY_ukázky zimních sportů
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
Matematické rozcvičky (písemné násobení) VY_32_Inovace_05KJ-1
VY_32_INOVACE_19_VODA_význam vody (opakování)
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_08_ROK_jaro
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_20_BOUŘKA_ nebezpečí bouřky, chování za bouřky AUTOR: Mgr. Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ Litvínov

Název materiálu: BOUŘKA_ nebezpečí bouřky, chování za bouřky Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Anotace: Učební materiál je zaměřen zejména na nebezpečí bouřky a chování za bouřky. Důraz je kladen rovněž na případnou první pomoc při zásahu bleskem. Autor: Mgr. Petra Kroupová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Žák by měl z předpovědi počasí vysledovat výskyt bouřek, poznat nebezpečí blížící se bouřky. Správně se za bouřky chovat. Přivolat první pomoc, případně poskytnout první pomoc postiženému bleskem. Speciální vzdělávací potřeby: LMP Klíčová slova: bouřka, blesk, hrom, vítr, krupobití, předpověď počasí,první pomoc, Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: aktivita Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: speciální školství, I. stupeň ZŠ Typická věková skupina: 6-9let Celková velikost: 1012 kb Datum:

JAK PŘICHÁZÍ BOUŘKA? OBLAKA PŘED BOUŘKOUBOUŘKOVÝ OBLAK ÚDERY BLESKU OBLAKA PO BOUŘCE Tleskni rychle jako blesk, malé ruce, tlesky, tlesk. A pak dupne nožka, jak když přijde bouřka. Prší, crčí, šplíchá, lije, utíkejme, zle je, zle je. Ve slunečném počasí, uschneme všichni do krásy.

BOUŘKA Akustický doprovod blesku se nazývá hrom. Bouřku doprovází i silný vítr. Někdy se objeví i krupobití (kroupy). Vidí-li pozorovatel, že se někde zablesklo, a uslyší-li následně se zpožděním hrom, může odhadnout, jak daleko od něj k blesku došlo. Blesk uhodil od pozorovatele ve vzdálenosti jednoho kilometru, slyší-li hrom přibližně po třech sekundách. Blízká a nebezpečná bouřka je do 3 km, tj. asi 9 s mezi bleskem a hřměním.

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ - BOUŘKY

CHOVÁNÍ PŘI BOUŘCE Zůstaňte na bezpečném krytém místě, v domech, autech, autobusech (ne však pod stromy). Jste-li venku: najděte vysoký objekt (alespoň 15 m) a ukryjte se v jeho bezpečné zóně. V otevřeném terénu si najděte a skrčte se v nějaké větší prohlubni, ruce a nohy mějte u sebe a dodržujte vzdálenost větší než dva metry od jejích okrajů. Ve volném terénu bez prohlubní (úkrytu) si sedněte, klekněte, dřepněte nebo i lehněte a nepokračujte dále v chůzi. Nezůstávejte ve skupině, nedržte se za ruce a je-li to možné vzdalte se na 3 m od sebe. Pryč od ocelových lan, žebříků, vleků, lanovek, zábradlí. V lese se ukryjte v hustém a nižším porostu. Vyhýbejte se i tam vysokým stromům zvláště rostoucím ojediněle. Nezdržujte se u potoků a také na prameništích (podmáčené půdy). Osamělý i nízký strom (nezáleží na druhu), předmět (kupka sena, balvan) může být velmi nebezpečný. Za bouřky se nikdy nekoupejte. Za bouřky nepoužívejte síťové elektrické spotřebiče, telefony a to ani mobilní. Také odpojte přípojku el. proudu, v budovách lze doporučit vypnutí všech jističů.

PRVNÍ POMOC Pokud jste svědky zásahu člověka bleskem:  ihned zkontrolujte postiženému tep i dýchání  přivolejte lékařskou pomoc Při telefonickém hovoru nahlašte: 1. Co se stalo 2. Kde se to stalo 3. Kdo volá  začněte také ihned s resuscitací prováděnou až do příchodu nutné(!) odborné pomoci  popáleniny a další lehčí zranění ošetřete až následně

NÁSLEDKY BOUŘKY

UKÁZKY BOUŘKA V NOCI BOUŘKA VE DNE TORNÁDO

OPAKOVÁNÍ PŘÍRUČKA PRVNÍ POMOCI - výběr kapitoly č. 19 ZÁSAH BLESKEM ODMĚNA Jak Rákosníček nepřivolal bouřku -

Zdroje Bouřka-foto - Lightning_over_Oradea_Romania_cropped.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/db/Lightning_over_Oradea_Romania_cropped.jpg/569px- Lightning_over_Oradea_Romania_cropped.jpg Bouřka – animace - Bouřka v noci - Bouřka ve dne – Tornádo - Mrak s bleskem- Déšť - Kroupy - Předpověď bouřek - Příchod bouřky, oblaka před bouřkou - Večerní bouřkový oblak - Blesk – dva údery blesku Letní večer po bouřce - Hrom - Chování při bouřce - Tísňová volání - Příručka první pomoci - Následky bouřky -

Jak Rákosníček nepřivolal bouřku - Zvuk bouřky - Básnička (upraveno) -