1 Ministerstvo zahraničních věcí České republiky JUDr. Martin Pros, Ph.D. náměstek Ministerstva zahraničních věcí ČR bývalý náměstek Ministerstva financí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
KB – tradiční partner českých zemědělců a potravinářů
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
XIII. EXPORTNÍ FÓRUM Limitující faktory českého exportu 6. – Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních.
Prezentace společnosti INSIA 1. 2Prezentace společnosti Insia Prodejce Závislost na finančních institucích *Jeden, případně několik produktů bez vzájemné.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Financování stavební firmy
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
STÁTNÍ PODPORA ČESKÉHO VÝVOZU NA UKRAJINU PREZENTACE EGAP Martin Ďurina.
Ruská federace x WTO a OECD
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Podpora exportu - role komerčních bank
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Finanční a rozpočtové právo
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Dotace, půjčky a řízení likvidity. Dotace Projev přerozdělovacích procesů - uvnitř veřejného sektoru, -směřující k jiným subjektům – NNO, ziskový sektor.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Rozpočtová a fiskální politika
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Vnější investiční plán EU
Investiční plán pro Evropu: příležitost pro financování dopravní infrastruktury ČR Zdeněk Čech zástupce vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR / ekonomický.
Ing. David Havlíček, Ph.D. 22. září 2016
VLADIMÍR JEŘÁBEK, ČLEN PŘEDSTAVENSTVA, KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Příliv investic do České republiky
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Rozpočtová a fiskální politika
Plán investic pro Evropu
Rozpočtová a fiskální politika
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

1 Ministerstvo zahraničních věcí České republiky JUDr. Martin Pros, Ph.D. náměstek Ministerstva zahraničních věcí ČR bývalý náměstek Ministerstva financí ČR a šéf pařížské Société Générale Corporate and Investment Banking/Legal pro region CEEMEA

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Stát jako partner investorů? Moc regulace škodí → citlivý přístup (EET, daně) Finanční nástroje (Českomoravská záruční a rozvojová banka) Export = Česká exportní banka a pojišťovna EGAP Evropská banka pro obnovu a rozvoj = možnost poradenských služeb pro „východní státy“ české podíly ve dvou „ruských“ bankách (MIB a MBHS) = jednoduché financování projektů v Rusku a státech SNS 2

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Finanční nástroje Stimulace evropské ekonomiky –menší důraz na dotace, větší důraz na návratné formy –větší pákový efekt (podpora HDP a zaměstnanosti), menší nároky na veřejné rozpočty + mobilizace likvidity v bankách Česká republika –roztříštěné čerpání přes několik státních institucí (ČMZRB, státní fondy atd.) a neexistence jednotné metodiky –snaha o centralizaci do ČMZRB –nejasná budoucnost po mém odchodu z Ministerstva financí 3

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Restart státní banky ČMZRB Junckerův plán –v následujících třech letech mobilizovat 315 miliard EUR k nastartování ekonomiky ČMZRB jako rozvojová banka –transformace banky ve spolupráci s Evropskou investiční bankou –nutná změna manažerského řízení a vybudování investiční struktury (custody banka, investiční fond jako „seed fund“) 4

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Podpora exportu – dále na východ Český bankovní sektor –dominantní 3 velké banky (nedokonalá konkurence, vysoké poplatky) –stále vysoká ziskovost (ROE téměř 20 %) Banky mířící na český trh –Bank of China, China Construction (Development) Bank –čínský kapitál (J&T, Slavia, Travel Service) Česká exportní banka a pojišťovna EGAP 5