Odbor doplňování a zpracování fondů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
E-knihy E-čtečky Zkušenosti NTK Jana Římanová, Národní technická knihovna,
Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Retrokatalogizace v Knihovně UPM v rámci grantu VISK 5 Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Studijní pobyt Mgr. Jiří Mazal Knihovna Univerzity Palackého srpen 2008 Státní berlínská knihovna (Staatsbibliothek zu Berlin)
Aktuální stav a vývoj v projektu NAKI „Správa elektronických publikací v síti knihoven ČR“ Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů NK.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Souborný katalog a Národní autority aneb Jak obejít omezení komerčního knihovního systému Helena Dvořáková Národní knihovna ČR
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Historické fondy VKOL - ukázky
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Akvizice periodické literatury Havlíčkův Brod.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
1 Ex Libris Alma Nová generace knihovních služeb.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
BIBLIOGRAFIE Česká národní bibliografie
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Co nás čeká v r. 2015? RDA! Jaroslava Svobodová NK ČR listopad 2013.
, MU Brno Informační fond Organizace KF Prováděcí vyhláška č. 88/2002.
Možnosti vyhledávání Rychlé vyhledávaní přednastavené 3 katalogy – NK ČR, SK-UK, VKOL hledání ve všech polích Vyhledávání výběr zdrojů v rámci jedné kategorie.
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
ZKUŠENOSTI S KIS DAWINCI V NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNĚ Filip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka MaixnerováFilip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka Maixnerová 2011.
Seminář SK ČR RDA a seriály. Seminář SK ČR RDA a seriály Obsah prezentace:  Minimální záznam + příklady  Záznamy z NK ČR 
Představení OSF Tomáš Foltýn Prezentace pro vedoucí pracovníky, Národní knihovna ČR, Klementinum,
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
- možnosti stahování záznamů
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Historické fondy VKOL - ukázky
Akvizice a informační fond
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Souborný katalog ČR Seriály
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

Odbor doplňování a zpracování fondů

Odbor doplňování a zpracování fondů spadá do Sekce knihovních fondů a služeb – doplňuje a zpracovává dokumenty (knihy, mapy, pohlednice, plakáty, zvukové záznamy, elektronické zdroje na fyzických nosičích) od roku 1801 (starší dokumenty a hudebniny doplňuje a zpracovává odbor Historické a hudební fondy, periodika Oddělení periodik). Co a pro koho děláme Doplňování (akvizice) dokumentů ► zpracování (katalogizace) – a další práce s katalogy pro NK ČR, pro další knihovny, další paměťové instituce a veřejnost (v ČR i zahraniční) – katalog, Česká národní bibliografie, Souborný katalog ČR, JIB, přidělování čísel ČNB, národní autority, metodická činnost pro nakladatele - přidělování čísel ISBN, ISMN; příjem a zpracování povinného výtisku

Doplňování dokumentů (akvizice) Povinný výtisk (70%) (zákon o povinném výtisku neperiodických publikací (37/95) Nákup a výměna (domácí/zahr. 1:5)(15%) Dary (12%) Interní zdroje (3%) Licence elektronických monografických publikací (ebrary, pda).

aktuální problémy Výše prostředků na akvizici. Pokrytí legislativy povinného výtisku – chybí elektronické publikace, návrh novel zákonů od března 2014 na MK ČR (tzv. trojnovela); máme o nich jen informace (přidělení ISBN). Zajištění úložiště pro archivaci elektronických publikací (získaných nyní zpravidla darem, zatím archivujeme v MKP).

Zpracování fondů Výsledkem procesu zpracování dokumentů je vytvoření záznamu (bibliografických metadat). Podobu záznamů určují mezinárodní standardy (RDA, MARC 21). Záznam musí být využitelný i v ostatních knihovnách (dokonce mezinárodně, záznamy předáváme OCLC…). Důležitým aspektem je zaměření na uživatele. Sdílená katalogizace (s MZK a VKOL), kooperace na ČNB.

Souborný katalog ČR

JIB

Národní autority (formalizovaná záhlaví)

aktuální problémy Nedostatečné pracovní kapacity. Sdílená katalogizace neřeší vše. V souvislosti s digitalizací agenda čísla ČNB (publikacím, které nevlastníme+-). V roce 2015 došlo k plánovanému a předem schválenému rozšíření katalogizace AZ, požadavky služeb), nedošlo k přislíbenému nárůstu kapacit (zpracování, autority). Tlak na přizpůsobení katalogu požadavkům některých uživatelů (RVVI+-, autorské svazy, SKČN).

„Pomalost zpracování“. Není jednoduché řešení, jsme závislí na dodání povinného výtisku.

Pokrytí elektronického katalogu, kvalita starších záznamů (takovéto záznamy jsou „neviditelné“ v některých fasetách katalogů a portálů, tím pádem obtížněji dostupné). Tento problém mají všechny katalogy. Jmenné zpracování: Kdo knihu napsal+ Kolik má stránek? Kdo a kdy ji vydal? Jedná se o překlad? Věcné zpracování O čem kniha pojednává - Jaká je její forma? -

Projekty/zaměření -Česko-Slovenská knihovna -JIB -Retrokonverze -Národní autority (spolupráce s paměťovými institucemi) -Související se SK ČR a CPK -E-learning -ANL (analytická bibliografie)

Spolupráce s dalšími útvary NK Kromě knihovnicky zaměřených útvarů: Ekonomika a provoz Kancelář GŘ (právní referát, mezinárodní oddělení) Odbor komunikace DaT (PC, sítě, elektronická pošta, knihovní systém…) Nedořešené problémy související s převodem řady činností pod DaT ( ).

1.1.2 Odd. doplňování domácích dokumentů Odd. doplňování zahraničních dokumentů Oddělení retrospektivní konverze Odd. mezinárodních agentur Odd. jmenného zpracování Odd. národních věcných autorit a věcného zpracování Odd. zpracování speciálních dokumentů Odd. národních jmenných autorit Odd. souborných katalagů

Děkuji za pozornost.