Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava 28.9.2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EURES Evropské služby zaměstnanosti
Advertisements

Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
Sociální zabezpečení pracovníků v EU Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 07/05/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití.
Podnikání v EU Vypracoval: Lukáš Macoun
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr
Volný pohyb pracovníků
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Organizace sociální správy
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
ZAMĚSTNÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VĚDCŮ V ČR
1 EURES European Employment Services Evropské služby zaměstnanosti
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
EURES – vaše práce v Evropě
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Německý, Švýcarský a Rakouský trh práce po 1. 5
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Daňové vztahy k zahraničí
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Správa sociálního zabezpečení
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Jednotný vnitřní trh- osoby Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
1 Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Mezinárodní zdanění Okruhy ke zkoušce. Okruhy k ústní zkoušce 1. Daňová rezidence, vnitrostátní a mezinárodní dvojí zdanění (1. kapitola ve skriptech)
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
EURES Evropské služby zaměstnanosti Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace Bc. Kateřina Krčmářová , Plzeň.
EURES EURopean Employment Services Evropské služby zaměstnanosti.
Sociální zabezpečení EU Administrativa. Administrativní komise úkoly vyřizování administrativních otázek a otázky interpretace vyplývající z tohoto nařízení.
Zamezení dvojího zdanění
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropské služby zaměstnanosti EURopean Empolyment Services (EURES) Seminář Průvodce zdravotním a sociálním pojištěním v EU Hradec Králové,
Was müssen Sie beachten, wenn Sie mit Angestellten in Tschechien tätig sind (sowohl beim „Hinüberarbeiten“ als auch mit Firmensitz in Tschechien)? Grundzüge.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
Správa sociálního zabezpečení
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v ČR
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Úřad práce ČR a povolování práce zaměstnancům ze zahraničí
Sociální zabezpečení v EU
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava

 Pracovní nabídka  Pracovní podmínky  Životní podmínky  Vstupní formality Co obnáší práce v sousední zemi?

O EURES  informační, poradenská síť  celoevropská  součást veřejných služeb zaměstnanosti (úřady práce, ministerstva práce)  služby podporující volný pohyb pracovníků  internetové řešení – portál pracovní mobility

O EURES ATCZ

Pracovní nabídka Co obnáší práce v sousední zemi?  právo na přístup k zaměstnání  Rozhodnutí Komise 2003/8/ES  Charta EURES  Nařízení Rady (EHS) 1612/68  Smlouva o založení ES, čl. 3, 39, 40  výměna a inzerce  internetový portál EURES  trh práce a trh s volnými místy

Pracovní podmínky Co obnáší práce v sousední zemi?  pracovní právo  pracovní poměr se řídí českým / rakouským právem legislativa státu  volba práva (mezinárodní) Nařízení č. 593/2008 (Řím I), článek 8 - Individuální pracovní smlouvy.

Pracovní podmínky Co obnáší práce v sousední zemi?  podnikání  poskytování služeb přes hranici  Směrnice 2006/123/ES  zákon č. 222/2009 Sb., o volném pohybu služeb

Pracovní podmínky Co obnáší práce v sousední zemi?  profesní kvalifikace  vzájemné uznávání  Směrnice 2005/36/ES  zákon č. 18/2004 Sb.

Pracovní podmínky Co obnáší práce v sousední zemi?  vysílání pracovníků  v rámci poskytování služeb  Směrnice č. 96/71/ES o vysílání pracovníků  Nařízení 883/04 a 987/09  časový rámec 24 měsíců  výjimka v sociálním zabezpečení

Životní podmínky  pobyt  rodina  sociální zabezpečení  daně Co obnáší práce v sousední zemi?

Jaké je časté působení na přeshraničním trhu? Přeshraniční pracovník  Pendler, Grenzgänger  denně / týdně  stát bydliště/stát zaměstnání  Formulář S (E106)  rodina  sociální zabezpečení  mezinárodní zdanění Vyslaný pracovník  dočasné působení v jiném státě  stát zaměstnání/stát vyslání  Formulář A (E101)  sociální zabezpečení  pracovní podmínky  mezinárodní zdanění

Zdanění příjmu  základní krok je určení daňové příslušnosti (daňové rezidence) a určení rozsahu zdanění v daném státě  český daňový rezident, tj. poplatník s neomezenou daňovou povinností, je ten, který má na území ČR „bydliště“ nebo se zde „obvykle zdržuje“ (alespoň 183 dnů v příslušném roce), daňová povinnost se vztahuje nejen na příjmy plynoucí ze zdrojů na území ČR, ale i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí  kolize: bilaterální smlouva o zamezení dvojího zdanění 31/2007 Sb.m.s – Smlouva mezi ČESKOU REPUBLIKOU a RAKOUSKOU REPUBLIKOU o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku

Sociální zabezpečení  koordinace Nařízeními EP a Rady (ES) 883/04 a 987/09  základní krok je určení příslušného státu  zahrnuje veškeré povinné pojištění (zdravotní, důchodové, sociální)  místo výkonu práce  bydliště  sídlo zaměstnavatele

Pobyt  Směrnice 2004/38/ES, Nařízení 562/2006  právo občana EU pohybovat se a pobývat na území čl. státu  zahrnuje i rodinného příslušníka  zákon č. 326/1999 Sb.  potvrzení – ID, doklady, účel pobytu...

Vstupní formality Občané EU mají volný přístup na území i pracovní trh ČR  za účelem zaměstnání a práce  nepotřebují vízum ani pracovní povolení  avšak je nutné: 1.Ohlásit pobyt na místním úřadu MV. 2.Podat informaci místnímu úřadu práce.

Mnoho odvahy při překračování hranic! David Chlupáček poradce EURES e: t: