Popis svalů lidského těla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba a funkce svalových skupin trupu a končetin.
Advertisements

BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Pohybová soustava Soustava svalová
Svalstvo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
SVALSTVO.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
SOUSTAVA SVALOVÁ.
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo v digitálním archivu školy
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Svalová (pohybová) soustava
POHYBY HLAVY A TRUPU POHYBY PÁNVE A LOPATEK Martina Novotná 2008©
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Svalová soustava 8. ročník.
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
LEDNÍ HOKEJ Výkon v bruslení závisí na síle: extenzorů kyčle
Zápis SVALY umožňují pohyb celého těla upínají se na kostru
Soustava pohybová - svalstvo
Jaroslava Megová a Markéta Vrchotová
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
EU peníze středním školám
Metodická komise OSÚ ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Test. cílová skupina: střední školy anotace : ověření znalostí z oblasti svalových skupin a svalů lidského těla klíčová slova : dvojhlavý sval pažní,
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_11_01_svaly. POPIS č.4 - na tomto snímku je základní výklad ke svalům, vhodné pro výklad učitele č.5 - na tomto snímku.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Svalová soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 umožňují pohyb celého těla  upínají se na kostru  Svaly ovládané lidskou vůlí:  - svaly velké - umožňují skákání, běhání, práci  - svaly menší -
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
SVALSTVO LIDSKÉHO TĚLA
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Popis svalových skupin
Svaly horní a dolní končetiny
Základní škola, Hradec Králové
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Myologie = nauka o svalech, jejich funkcích, chorobách a léčení
Svaly lidského těla- tendence
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Popis svalů lidského těla Lidské tělo obsahuje více než 600 svalů, které tvoří 32- 36% jeho hmotnosti Svalovou tkáň dělíme do 3 skupin Svalstvo příčně pruhované neboli kosterní- upíná se na kostru, je ovládána naší vůlí Svalstvo hladké neboli orgánové- je součástí některých orgánů např. trávicí trubice, dýchací trubice, děloha- nelze je ovládat vůlí (řízeno CNS) Svalovina srdeční- podobá se svalovině příčně pruhované, ale nelze ji ovládat naší vůlí Zde je přehled nejdůležitějších svalů lidského těla rozdělených podle jednotlivých částí těla: svaly hlavy a krku, svaly hrudníku, břicha, zad, horní a dolní končetiny:

Svaly hlavy a krku Svaly hlavy dělíme na svaly žvýkací (sval žvýkací a a spánkový) a svaly mimické. Ty se upínají do podkoží a jejich pomocí ovládáme naši mimiku (sval čelní, týlní, tvářový, usmívací, okrouhlý sval očí a úst…). Svaly krku mají za úkol konat pohyby hlavy (předklon, záklon, předsunutí, úklony, rotace) Patří sem: - kývač hlavy - svaly kloněné - podkožní sval krku

Svaly hrudníku a břicha Sval podklíčkový Malý sval prsní Velký sval prsní Přední sval pilovitý Vedle těchto povrchových svalů jsou i svaly hluboké- tzv. mezižeberní, které jsou hlavními svaly dýchacími Šikmý sval břišní-flexe a rotace trupu Přímý sval břišní- hlavní ohybač trupu+ tzv. břišní lis (vyměšování, kašel…)+ udržuje orgány dutiny břišní ve správném postavení

Svaly zad Svaly zad dělíme na hluboké a povrchové - Hlubokým svalem je tzv. vzpřimovač trupu- 2 mohutné svalové valy od kosti křížové až na kost týlní- spojuje jednotlivé obratle a je hlavním posturálním svalem (udržení vzpřímené polohy těla) - Povrchové svaly jsou- sval trapézový, široký sval zádový, svaly rhombické, svaly lopatky ( velký a malý sval oblý, sval nadhřebenový a podhřebenový) Sval trapézový Sval nadhřebenový Svaly rhombické Sval podhřebenový Široký sval zádový

Svaly horní končetiny Svaly horní končetiny dělíme na svaly ramene, paže a předloktí. Patří sem sval deltový (a), dvouhlavý sval pažní (biceps) (b), trojhlavý sval pažní (triceps) (c), vřetenopažní sval (d), natahovače prstů a zápěstí (e), ohýbače prstů a zápěstí … (b) (a) (d) (c) (e)

Svaly dolní končetiny Svaly dolní končetiny dělíme na svaly pánve, svaly stehna a svaly bérce. Svaly pánve: Sval bedrokyčlostehenní Sval hýžďový Napínač stehenní povázky Stehno zepředu: Čtyřhlavý stehenní (kvadriceps) Krejčovský Stehno zezadu: Dvouhlavý stehenní Poloblanitý, pološlašitý Bérec: - Přední sval holenní, trojhlavý sval lýtkový Poloblanitý,pološlašitý Dvouhlavý stehenní Krejčovský Kvadriceps Přední holenní Vnitřní hlava tricepsu

Použité zdroje: Eduard Kočárek, Biologie člověka, Scientia 2010, ISBN 978- 80- 86960- 47- 0 search.creativecommons.org