Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Fyzika Účinky síly.
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Síla a její měření.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce. Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce.
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Fyzika - opakování.
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Síla.
Síla - opakování.
Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření Autorka: Marta Gulová Ostrava 2006.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
VY_32_INOVACE_03 - SÍLA, ÚVOD DO TÉMATU
Digitální učební materiál
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem pevná a volná.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Gravitační síla, gravitační pole Země
Zákon vzájemného působení dvou těles
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
Síla.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Síla, její znázornění a účinky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
6. ročník Síla Síla a její znázornění.
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem páka, rameno.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU –10-1
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Síla opakování.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_DYNAMIKA.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření a znázornění síly
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_14_MII_ROTAČNÍ VÁLEC.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je potřeba na všech obrázcích?
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_SÍLA TEMA: FYZIKA ČÍSLO.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_51_GRAVITAČNÍ SÍLA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
GRAVITAČNÍ SÍLA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Znázornění a měření síly, tíha tělesa
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_FYZIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10 Síla a její měření-test
Transkript prezentace:

Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI

PředmětFyzika NázevSíla a její vlastnosti Anotace Prezentace je určena k připomenutí základního učiva o síle a zároveň k doplnění nových znalostí učiva o síle. Výstup Žák si zopakuje staré učivo, osvojí nové učivo a následně jej aplikuje na příkladech. Klíčová slova Síla, znázornění síly, gravitační síla Autor Mgr. Michaela Kremeňová Cílová skupina: 2. stupeň Ročník: 7. ročník Vzdělávací program: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, 793/2009, Škola pro každého Druh učebního materiálu: Prezentace Formát: MS PowerPoint 2010Celkem 12 snímků

7. ročník

Síla je fyzikální veličina popisující vzájemné působení těles nebo polí. Např. ruka tlačí na lavici, … (uveďte další příklady) Značka: F Hlavní jednotka: N 1 N je přibližně roven síle, kterou Země přitahuje těleso o hmotnosti 100 g. Další jednotky:kN, MN a další 1 kN = N1 MN = N 1 N = 0,001 kN = 0, MN Měřící přístroj:siloměr

Druhy sil:  magnetická síla (např. magnet a hřebík, …)  elektrická síla (např. hřeben z plastu a vlasy, …)  gravitační síla (např. padající míč, …)  Jaderná, tlaková, třecí, ……. Důsledky silového působení (účinky síly):  pohybové (změna pohybového stavu – síla pohybuje tělesem např. táhneme sáně)  deformační (změna tvaru - např. mačkání houby, kuličky z plastelíny, gumového balónku)

1. Jak označujeme účinky vzájemného působení dvou těles? 2. Co se stane, pokud působí jedno těleso na druhé? 3. Když natahujeme pružinu, působí pružina na ruku jedním směrem a zároveň (doplň)…………………………. 4. Co říkáme o působení těles? 5. Na čem závisí prodloužení pružiny? 6. V jakých jednotkách měříme sílu? 7. Jaké znáš další jednotky? 8. Jak se nazývá pomůcka na měření síly? 9. Nakresli siloměr. 10. Převeď:3,56 kN (N) = N (kN) = 4,7 MN (N) =5,9 MN (kN) = 0,089 kN (N) =0,789 kN (MN) =

Síla je určena velikostí a směrem. Její účinek závisí i na působišti (místo, v němž síla působí). Sílu znázorňujeme orientovanou úsečkou (úsečka se šipkou).

 Fg m. g

1. Jak značíme gravitační sílu a jakou má jednotku? 2. Na čem závisí velikost gravitační síly, kterou Země přitahuje těleso? 3. Jaký vzorec platí pro gravitační sílu? 4. Vysvětli, co nám udává veličina g. 5. Kdo je přitahován k Zemi větší gravitační silou pes, nebo kůň? Svou odpověď zdůvodni. 6. Vysvětli, proč míč, který vyhodíme vzhůru, spadne na zem. 7. a) Jaká je tvoje hmotnost? b) Jakou gravitační silou jsi přitahován(a) k Zemi? c) Jakou silou bys byl(a) přitahován(a) na povrchu Měsíce? 8. Urči, jak velkou silou přitahuje Země těleso o hmotnosti 0,2 kg.

Zdroje - literatura:  KOLÁŘOVÁ, Růžena a Jiří BOHUNĚK. Fyzika pro 7. ročník základní školy. 2. pr. vyd. Praha: Prometheus, 2003, 199 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN  BOHUNĚK, Jiří a Jiří BOHUNĚK. Sbírka úloh z fyziky pro žáky základních škol. 2. vyd. Praha: Prometheus, 1994, 126 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN Zdroje - obrázky: 