Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AFRIKA Geografická poloha.
Advertisements

ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
Víte co je nejchudší část Afriky?
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
SEVERNÍ AFRIKA.
Společenské a hospodářské prostředí
Afrika – státy Sahelu VY_32_INOVACE_Ze z 2
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
AMERIKA.
AFRICKÉ REGIONY Státy severní Afriky KONEC
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Sahel.
Tropická Afrika.
Šířkové pásy tropický pás.
Austrálie.
SEVERNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA: všechny afric.státy,které mají přístup ke Středozem.m. Maroko, Alžírsko, Libye, Tunisko, Egypt. Rozloha km2, % GEOLOGIE:
Subsaharská Afrika.
Problémy současné Afriky
Jižní Afrika.
AUSTRÁLIE.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh:
Afrika - rostlinstvo a živočišstvo
Pouště Anotace Prezentace zpracovává informace o pouštích mírného i tropického pásu naší planety. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie.
AFRICKÉ REGIONY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podnebím a přírodními podmínkami.
Severní Afrika Název školy
Severní Afrika Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
PROJEKT VEGETAČNÍ PÁSY SVĚTA ( BIOSFÉRA) savany
Savany 9. března 2006.
Země Guinejského zálivu
Biosféra.
Čína Jan Dušek.
NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA. NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA.
Jan Dušek. * Hospodářství Hospodářství * Zemědělství Zemědělství * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých zdrojů.
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Africké regiony- Východní Afrika Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Jižní Afrika.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
VY_32_INOVACE_Vac_II_10 Střední Afrika Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Afrika.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: Zeměpis- 6. ročník VY__32_INOVACE_07_IV_Z6_tropy_subtropy.
VY_32_INOVACE_11_Z_HORKÉ POUŠTĚ
VY_32_INOVACE_11_Z4 14. POUŠTĚ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
Jméno autora výukového materiálu
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
VY_32_INOVACE_ZE6-19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8..ročník 03_Přírodní oblasti světa – I.
REGIONY AFRIKY.
Přírodní poměry Afriky
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_10_POUŠTĚ-Z
Sahel – nejchudší část Afriky
Sahel a státy Guinejského zálivu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
SAVANY.
Pouště a polopouště.
Savany Tropická travnatá území Oblasti: na S a na J od tropických lesů J Amerika, V Afrika, Austrálie.
Sahel – nejchudší část Afriky
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel – nejchudší část Afriky) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Tento materiál seznamuje žáky s nejchudší oblastí nejen Afriky, ale i světa. Na příkladu této oblasti se žáci seznamují s pojmy hladomor, humanitární pomoc, adopce na dálku. S pomocí internetu vyhledá informace o válečných konfliktech v této oblasti.

AFRICKÉ REGIONY Sahel – nejchudší část Afriky

C O OZNAČUJE POJEM S AHEL ? - dříve: se tímto slovem označovaly přírodní krajiny na okrajích pouští, které dlouhodobě sužovalo sucho - nyní: označuje pás území (jižní okraj Sahary), ve kterém se nachází několik velmi chudých afrických států Přírodní podmínky - pouště a polopouště, savany s řídkými porosty stromů - horké suché podnebí bez srážek - nestálé vodní toky (tzv. vádí) - přírodní katastrofy: nálety sarančat, rozšiřování pouští - oázy: „zelené ostrovy“ v poušti (chov oslů a velbloudů, pěstuje se čirok, proso, datle

O BYVATELSTVO : - většina obyvatel trpí trvale nedostatkem potravy (hladomor) - výskyt řady nemocí (epidemie) a vysoká úmrtnost - ve většině zemí vysoká negramotnost (až 60%) - nedodržování lidských práv a časté ozbrojené konflikty - mnoho uprchlíků před válečnými konflikty HOSPODÁŘSTVÍ: - hlavní hospodářská činnost = primitivní zemědělství - absence průmyslu, pouze řemeslná výroba zboží - nutná humanitární zahraniční pomoc ( Unicef, FAO, WHO ) - primitivní infrastruktura (chybí kvalitní dopravní cesty)

P RÁCE S INTERNETEM, UČEBNICÍ A ATLASEM 1. Vyhledej odpovědi na otázky č. 1, 2 v učebnici str S pomocí atlasu světa vypiš názvy států, které patří do pásu Sahelu. 3. Vyhledej v atlase světa, zda se v této oblasti vyskytují nějaké zásoby nerostných surovin. 4. Co označuje pojem „adopce dětí na dálku“? 5. Ve kterých státech této oblasti se v současné době nedodržují lidská práva a přetrvávají vojenské konflikty?