Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.20 Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Mezinárodní politické organizace a seskupení
OSN OSN= organizace spojených národů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Mezinárodní integrace
Světové organizace.
Česká republika 5. ročník
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
ČR-součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Mezinárodní organizace a OSN
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
VY_32_INOVACE_ 11- OSN.  Vznikla z členských států protifašistické koalice v roce 1945 jako pokračovatelka meziválečné Společnosti národů VY_32_INOVACE_.
VY_32_INOVACE_15_Státy evropské unie (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
EVROPSKá UNIE.
OSN (United Nations Organization)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
Postavení Evropy ve světě
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : červen.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.3 Města Jihočeského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.4 Města Plzeňského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Francouzská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.5 Města Karlovarského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.5 Slovenská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Zlínského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
VY_32_INOVACE_Fi_III_23 Název Politická a hospodářská seskupení států světa, mezinárodní organizace, OSN Název projektu: OP VK Registrační.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Evropa Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_10_.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.9 Evropa – jeden ze světadílů Téma: Česká republika jako součást.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Téma: Člověk a jeho svět –Vlastivěda
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Města Středočeského kraje Česká republika jako součást Evropy
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Základní škola, Hradec Králové
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
VY_32_INOVACE_19_ČR – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Opakování I.- sousední státy ČR Česká republika jako součást Evropy
Mezinárodní spolupráce
VY_32_INOVACE_20_ČR – člen mezinárodních organizací
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Česká republika jako součást Evropy
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Severoatlantická aliance
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen žákům 5. tříd k procvičování a výkladu učiva o ČR a mezinárodních organizacích. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně.

Najdeš naši republiku na mapě? Říká se, že je „srdcem Evropy“. Vysvětlíš proč?

 Průmyslově vyspělý stát, daří se i zemědělství  Nerostné zdroje – černé uhlí, kaolin, vápenec  Vývoz – sklo, porcelán, keramika, pivo, osobní automobily  Důležité – lázeňství a cestovní ruch (památky)

 Když přijede na návštěvu někdo z ciziny, co mu u nás ukážeš? Co je typicky české? Kromě spousty památek máme i typická česká jídla.

 Evropské státy usilují o vytvoření jednotné Evropy  V EU si státy navzájem pomáhají, spolupracují při ochraně životního prostředí apod.  Každý stát si však uchovává svoje tradice, jazyk a zvyklosti  To není překážkou ke sbližování obyvatel Evropy Evropská unie

 Evropská unie (EU) je politická a ekonomická unie, kterou od posledního rozšíření v roce 2007 tvoří 27 evropských států s 500 miliony obyvatel  EU vznikla v roce 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii, známější jako Maastrichtská smlouva.Maastrichtská smlouva  Evropská unie jako integrační celek vykazuje zásadní rozdíly oproti mezinárodním organizacím, proto je Evropská unie specifickou organizací, jež stojí v jistém smyslu nad členskými státy, které na ni přenesly některé své svrchované pravomoci.

 Čtyři základní svobody : volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu  ČR členem od roku 2004  Společná měna – euro, je oficiálním platidlem v 17 z 27 států Evropské unie a v šesti dalších zemích mimo EU  Základním symbolem – vlajka EU  Sídlo - Brusel

 Řeší spory mezi státy  Snaží se o řešení mírovou cestou  Nejznámnější:  UNESCO, UNICEF, NATO, OSN UNESCOUNICEFNATOOSN

- Organizace spojených národů je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa ( v současné době 195 členských států) - Cílem OSN je zachování mezinárodního míru a bezpečnosti a zajištění mezinárodní spolupráce

UNESCO - Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu - Sídlí v Paříži. - Hlavním úkolem UNESCO bylo proto usilovat o udržení mezinárodního míru rozvíjením spolupráce v oblasti výchovy, vědy a kultury a prosazováním úcty k lidským právům a právnímu řádu.

NATO - Severoatlantická aliance je euroatlantický mezinárodní vojenský pakt - úkolem NATO bylo „udržet Ameriku v Evropě, Rusko mimo západní Evropu a Německo při zemi.“ - Byla založena jako protiváha k Varšavské smlouvě - Sídlí v Bruselu

UNICEF - Dětský fond Organizace spojených národů je částí OSN - Je to největší světová organizace, která se celosvětově zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje - Založen

  NEZNÁMÝ. mapyzdarma.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: evropa.htmlhttp:// evropa.html  TOSOVSKY. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  DE VRIES, Michael. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  ZORNER. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 25_sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1_na_smetan%C4%9B-00.jpg 25_sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1_na_smetan%C4%9B-00.jpg  NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: