Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
VĚZNICE A VĚZNI V ČESKÉ REPUBLICE Křečková Magdalena, 2.A.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Fotbalové stadiony mohou být místem dobré zábavy a bezpečí
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Trest odnětí svobody a jeho výkon
Trestní právo hmotné II.
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Řešení problematiky diváckého násilí. Proč?  zvyšující se intenzita projevů násilí  příliš velké zatížení Policie ČR  nedostatečná efektivita postihů.
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
Sankční systém trestního práva Přednáška
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY NĚMECKO.
Tresty a ochranná opatření
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva Přednáška
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA)
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Trest odnětí svobody a jeho výkon
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Workshop – zaměstnávání vězňů Brno. Proč zaměstnávat – celospolečenský úhel pohledu Zaměstnávání vězňů pomáhá jejich návratu do společnosti,
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Nová pravidla bezpečnosti na fotbalových stadionech Ivan Langer ministr vnitra Praha
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kamerové systémy na území MČ Praha 11 1.Městský kamerový systém hl. města Prahy 2.Kamerový systém MČ Praha 11 3.Multifunkční dohledové centrum 4.Vzdálená.
Nové trestní sankce Trest domácího vězení a zákaz vstupu sportovní, kulturní a jiné společenské akce Výzkumný projekt „Teoretické a trestněpolitické aspekty.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Odbor životního prostředí MHMP
Název vzdělávacího materiálu
10 pilířů reformy Policie ČR
Terénní programy.
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Časová osa opatření Analýza bezpečnostních rizik
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob

Klíčové charakteristiky :  Využití elektronického monitoringu (EMS) pouze pro kontrolu trestu domácího vězení ( TDV)  Monitorování pouze v místě výkonu trestu prostřednictvím RF technologie  EMS provozuje Probační a mediační služba, zapojení dalších složek nebylo prioritní

Klíčové charakteristiky nové koncepce:  Využití EMS ( nad rámec TDV) i pro kontrolu dalších institutů a pilotní ověření pro potřeby Vězeňské služby  Extenzivnější forma kontroly monitorovaných osob s využitím GPS  Ochrana obětí trestné činnosti  Zabezpečení reakce na porušení podmínek výkonu trestu ve spolupráci s Policií ČR  Vytvoření specializovaného odboru EMS v rámci Ministerstva spravedlnosti

 EMS bude o kontrolované osobě poskytovat: informaci, zda se zdržuje ve vymezeném prostoru ve stanoveném čase informaci, zda nevstupuje do zakázané zóny či nenarušuje perimetr chráněné osoby informaci, zda požila alkohol informaci o místě výskytu osoby a jejím pohybu (tzv.tracking) automatické hlášení o nedodržení pravidel, neoprávněné manipulaci se zařízením či jeho odstranění apod.  EMS umožní přímou komunikaci s monitorovanou či chráněnou osobou  V rámci EMS bude zřízeno monitorovací centrum v režimu 24/7

Ochrana osob:  možnost nastavení ochranného perimetru osoby a ochranné zóny např. okolo bydliště  okamžitá signalizace narušení ochranného perimetru  upozornění chráněné osobě, že došlo k narušení perimetru  aktivita monitorovacího centra směrem k monitorované osobě v případě narušení ochranného perimetru  komunikace monitorovacího centra s chráněnou osobou v případě ohrožení  spolupráce monitorovacího centra s Policií ČR v případě pokračujícího ohrožení chráněné osoby

Prevence kriminality v kontextu omezení rizikových faktorů: Kontrola přiměřených omezení:  e) zdržet se návštěv nevhodného prostředí, sportovních, kulturních a jiných společenských akcí a styku s určitými osobami, g) zdržet se hazardních her, hraní na hracích přístrojích a sázek, h) zdržet se požívání alkoholických nápojů nebo …, (§48 odst.4. trestního zákoníku)  EMS bude uchovávat informace o pohybu monitorované osoby za celou dobu monitorování. Budou dostupné pouze v případě dalšího trestního stíhání.

Platná legislativa:  Trest domácího vězení (§57a zákona č. 40/2009 Sb.)  Povinnost mající povahu domácího vězení v souvislosti s podmíněným propuštěním z výkonu trestu odnětí svobody (§89 zákona č. 40/2009 Sb.) Předpokládaná účinnost od března 2016 :  Náhrada vazby Možnosti dalšího využití EMS :  Např.: zákaz vstupu, zákaz činnosti, zákaz pobytu, předběžná opatření, přiměřené omezení a povinnosti v souvislosti s dalšími instituty např. POD, vykázání násilné osoby  Využití u VS ČR ( extramurální aktivity, eskorty)