NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR:Mgr. Lumír.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
44.1 Člověk – pohybová soustava – svaly II.
Advertisements

Pohybová soustava Soustava svalová
Svalstvo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
SVALSTVO.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
SOUSTAVA SVALOVÁ.
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo v digitálním archivu školy
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Svalová (pohybová) soustava
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Svalová soustava 8. ročník.
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
Zápis SVALY umožňují pohyb celého těla upínají se na kostru
Soustava pohybová - svalstvo
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
EU peníze středním školám
Test. cílová skupina: střední školy anotace : ověření znalostí z oblasti svalových skupin a svalů lidského těla klíčová slova : dvojhlavý sval pažní,
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_11_01_svaly. POPIS č.4 - na tomto snímku je základní výklad ke svalům, vhodné pro výklad učitele č.5 - na tomto snímku.
Popis svalů lidského těla
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Svalová soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
 umožňují pohyb celého těla  upínají se na kostru  Svaly ovládané lidskou vůlí:  - svaly velké - umožňují skákání, běhání, práci  - svaly menší -
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Svalová soustava.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
SVALY ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_28_Svaly.
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SVALSTVO LIDSKÉHO TĚLA
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Popis svalových skupin
Svaly horní a dolní končetiny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Myologie = nauka o svalech, jejich funkcích, chorobách a léčení
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír Novák NÁZEV:VY_52_Inovace_Přírodopis_1 ČÍSLO DUM:18 TÉMA:Kosterní svalovina člověka ROČNÍK:8. OBDOBÍ REALIZACE:11/2012

žáci se podrobněji seznámí s kosterní (příčně pruhovanou) svalovinou člověka žáci nejprve shlédnou prezentaci, následně odpoví na otázky

 umožňuje pohyb  společně s kostrou udržuje tvar těla  ve svalech se uvolňuje energie (zdroj tepla) podélný řez svalovými vlákny

 svalové vlákno je mnohojaderné, tvořené dvěma bílkovinami  je tvořen svalovými vlákny, které se spojují do svalových snopečků  několik snopečků dohromady tvoří svalový snopec  ze svalových snopců je sestaveno svalové bříško  povrch svalového bříška kryje vazivová blána – povázka  ke kostem se svaly upínají šlachami (vazivo)

 voda (75 %)  organické látky – většinou bílkoviny aktin a myozin (24 %)  anorganické látky – sloučeniny draslíku (N) a sodíku (Na) příčný řez svalovými vlákny

Svaly hlavy a krkuSvaly trupuSvaly horní končetiny Svaly dolní končetiny mimické svalyprsní svalydeltový svalvelký sval hýžďový žvýkací svalymezižeberní svalydvojhlavý sval pažnídvojhlavý sval stehenní zdvihač hlavybřišní svalytrojhlavý sval pažníčtyřhlavý sval stehenní zádové svalysvaly předloktíkrejčovský sval bránicesvaly rukytrojhlavý sval lýtkový svaly nohy Vybrané kosterní svaly.

 některé svaly se natahují, jiné stahují – působí proti sobě (biceps x triceps)  svaly potřebují pro svoji činnost energii, kterou získávají z glukózy z krve nebo ze zásob ve svalu tzv. látky GLYKOGEN  pro práci svalu je nezbytný kyslík O 2  při velké námaze vzniká ve svalu kyslíkový dluh a ve svalu se vytváří kyselina mléčná (odpadní látka)  kyselina mléčná vyvolává bolest, únavu až křeč svalu

 lidské tělo tvoří asi 600 svalů, většinou jsou to svaly párové  hmotnost kosterních svalů tvoří asi 40 % tělesné hmotnosti člověka  nejrychlejším svalem je oční sval, díky němuž mrkají víčka  nejmenším svalem v lidském těle je třmínkový sval v uchu  nejdelším svalem v lidském těle je krejčovský sval na noze  největším svalem v lidském těle je velký sval hýžďový

Velký sval hýžďový: -největší sval člověka -natažení končetiny z polohy vsedě do polohy vestoje

Sval krejčovský: -nejdelší sval člověka -ovládá kyčelní a kolenní kloub

Čtyřhlavý sval stehenní: -natahuje dolní končetinu v kolenním kloubu

Achillova šlacha -trojhlavý lýtkový sval -velmi bolestivé poranění svalu

Trojhlavý sval pažní (triceps): -natahuje ruku v lokti -působí proti bicepsu

Deltový sval: -provádí upažení a předpažení horní končetiny

Dvojhlavý sval pažní (biceps): -provádí ohnutí horní končetiny v lokti

Bránice: -plochý sval -odděluje dutinu břišní od hrudní -důležitý dýchací sval

Velký prsní sval: -umožňuje vzpažení

Zdvihač hlavy: -držení hlavy -naklánění hlavy -otáčení hlavy

Svaly zad: -široký sval zádový -sval trapézový -udržují vzpřímenou polohu těla a hlavy TRAPÉZOVÝ SVAL ŠIROKÝ ZÁDOVÝ SVAL

 Popiš stavbu kosterního svalu.  Svalové vlákno  svalové snopečky  svalový snopec  svalové bříško + šlachy + povázka na povrchu svalového bříška  Jaký je význam svalové soustavy?  Umožňuje pohyb, udržuje tvar těla, zdroj tepla.  Odkud získávají svaly pro svoji činnost energii?  Glukóza z krve a glykogen ze svalu.  kolik procent hmotnosti člověka tvoří svalová soustava?  Až 40 %.  Co vzniká ve svalu při velké námaze?  Kyselina mléčná.  Je svalové vlákno jednojaderné?  Ne! Je mnohojaderné.  Který lidský sval je nejdelší?

 Krejčovský sval na noze.  Který sval člověka je nejrychlejší?  Oční sval.  Který lidský sval je největší?  Velký hýžďový sval.  Který lidský sval je nejmenší?  Třmínkový sval v uchu.  Do jakých skupin dělíme svaly lidského těla?  Svaly hlavy a krku, trupu, končetin (horní a dolní).  Které svaly horní končetiny pracují proti sobě?  Dvojhlavý sval pažní (biceps) a trojhlavý sval pažní (triceps).

 Soubor:Skeletal muscle.jpg Skočit na: Navigace, Hledání. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor:Skeletal muscle - longitudinal section.jpg. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor:Skeletal muscle - cross section, nerve bundle.jpg. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor:Muscles anterior labeled.png. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor:Gluteus maximus.png. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor:Sartorius.png. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor:Achilles-tendon.jpg. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor:Triceps brachii.png. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor:Deltoideus.png. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:

 Soubor:Arm muscles front deep.png Skočit na: Navigace, Hledání. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor:La voûte formée par le muscle diaphragme.gif. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor:Sternocleidomastoideus.png. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor:Gray409.png. Wikipedie, Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  File:Illu lower extremity muscles.jpg. Wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: