Vyjádření řešitele projektu 1N04124

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Situace okolo financování informačních zdrojů pro r zasedání předsednictva Rady vysokých škol
EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách.
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
Informační zdroje pro výzkum - INFOZ programy LI a 1N projekt NK ČR konsorcia Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
BA-CPVŠK 2007 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni
Elektronické knihy: Tak trochu jiný způsob akvizice Filip Vojtášek Albertina icome Praha 24. akviziční seminář
Seminář Sledování využívání elektronických informačních zdrojů Ing. Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni Komise pro EIZ – AKVŠ.
, Porada IT-SDRUK, Olomouc Portál STM: stav a výhled Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Porada pracovníků dílčích knihoven kateder fakult ČVUT
Konsorcia a přístupy po skončení licencí Nina Suškevičová, Plzeň Suweco CZ.
Informační zdroje GEOLOGIE.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Elsevier Science (ScienceDirect) John Wiley & Sons (InterScience) Academic Press (IDEAL) Porovnání licenčních podmínek realizovaných a připravovaných konsorcií.
210 mm Elektronické informační zdroje pro VaVaI projekty, programy Elektronicky, online, na dosah.... EIZ pro techniku a přírodní.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Konsorcium eIFL v České republice Setkání účastníků konsorcia Prosinec 2003 Praha, Brno.
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
, CPVŠK, České Budějovice Dostupnost primárních dokumentů: smlouvy, licence, vydavatelé Štěpánka Žižková Státní technická knihovna
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Elektronické knihy a časopisy v nabídce významných vydavatelů a agregátorů Filip Vojtášek Albertina icome Praha.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Zajištění a zpřístupnění vybraných online (elektronických) knih jako součást služeb knihoven ČVUT Projekt FRVŠ č. 645/2005 Řešitel : Ing.Petr Vandrovec.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Shrnutí poznatků z konference ICOLC
SOUČASNÝ STAV A STRATEGIE PROJEKTU OPENCARD OPENCARD v Praze, dne:
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
, Praha Konsorcia projektu 1N04124 v programu INFOZ Štěpánka Žižková Státní technická knihovna Nina Suškevičová Suweco
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Jarmila Dvořáčková Úskalí financování EIZ ve smlouvách s dodavateli Univerzitní knihovna Ostravské univerzity v Ostravě Jarmila.
Program EUPRO II podprogram INTER-INFORM
Fond rozvoje sdružení CESNET
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Charakteristika a nástroje
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Elektronické informační zdroje na UP v Olomouci
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základní údaje Projekt INFOZ VZ : Účastníci: Zdroje:
Elektronické informační zdroje na VŠB-TUO
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

Vyjádření řešitele projektu 1N04124

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA O projektu (1)  Primární elektronické informační zdroje z oblasti technických a aplikovaných přírodních věd pro vědu a výzkum, 1N04124  Období řešení: 2. pol – 2008  Cíle: –„…zajištění kontinuity informačních zdrojů pro výzkum financovaných z veřejných zdrojů a jejich náležité aktualizování…“

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA O projektu (2)  Okruhy řešení k dosažení cíle: –Sjednání co nepříznivějších podmínek konsorcionálních licencí pro zpřístupnění elektronických informačních zdrojů (splněno v roce 2004).. –Zajišťování jejich bezproblémového provozování a využívání. –Kontinuální poskytování zpětné vazby jak členům konsorcií, tak poskytovateli podpory sledováním a zveřejňováním statistik využívání zdrojů. –Popularizace licencovaných zdrojů, péče o školení uživatelů

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA O projektu (3) Sjednané a provozované licence:  Elsevier Science (služba ScienceDirect) - jednání o částečné úhradě přístupu do Scopusu duben - září 2006, z ušetřené dotace projektu 1N04124 za ½ obvyklé ceny,  Springer Verlag (služba SpringerLink) - od roku 2006 nakupována i Computer Science Library obsahující LNCS, přesah do roku 2010,  Kluwer Academic Publishers (služba Kluwer Online) - na začátku roku 2005 sloučeno se Springerem, KluwerOnline zrušen, tituly + statistiky přístupné přes SpringerLink,  John Wiley & Sons (služba InterScience) – na podzim 2006 sloučení s nakladatelstvím Blackwell Publishing.Od Blackwell Synergy nahrazen Interscience.

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA O projektu (4) Smlouvy:  Třístranné, tj. vydavatel – STK – administrátor (Suweco, doložená exkluzivita zastupování vydavatele, Mandátní smlouva podle OZ) Role administrátora: administrativní úkony:  přijetí nových členů,  udržování, změny, doplňky kolekcí titulů,  úhrada institucionálních i konsorcionálních poplatků,  náhrady a odstranění výpadků,  ….

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA O projektu (5) Návaznost projektu  LI „Multifunkční centrum Virtuální polytechnické knihovny jako zdroj informací pro oblast technických a aplikovaných přírodních věd“ –licence: Elsevier Science, Springer Verlag, American Chemical Society, –vývoj a provoz VPK  LI „Informační zdroje pro STM a nástroje pro jejich zpřístupňování (Portál STM)“ –licence: Wiley and Sons, Academic Press, –vývoj a provoz Portálu STM (nyní oborová brána TECH v systému JIB)

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA O projektu (6) Veškeré zprávy o řešení projektu a souhrnné statistiky za všechna provozovaná konsorcia byly po celou dobu řešení projektu přístupné na adrese:

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Co se do zprávy „nevešlo“… (1) Elesevier Science Členové … (údaje roku 2008): Celkem 66: 18 VŠ zastupovaných AKVŠ 31 ústavů AV ČR UK Praha, STK,…

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Co se do zprávy „nevešlo“… (2) Elsevier Science, členové a jejich platby (údaje roku 2008): Roční závazek konsorcia: ,- EUR Dotace: ,- Kč Vklad STK na společné konsorciální platby: ,- Kč 18 členů AKVŠ: ,- EUR ,- Kč AV ČR: ,- EUR ,- Kč STK: ,- EUR ,- Kč UK Praha: ,- EUR ,- Kč Ostatní: ,- EUR ,- Kč ,- Kč

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Co se do zprávy „nevešlo“… (3) …grafické znázornění instituce a jejich vklady:

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Co se do zprávy „nevešlo“… (4) Elsevier Science a využití (údaje roku 2008):

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Co se do zprávy „nevešlo“… (5) Springer Verlag Členové… (údaje roku 2008): Celkem 65 členů 18 VŠ zastupovaných AKVŠ 26 ústavů AV ČR UK Praha, STK,…

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Co se do zprávy „nevešlo“… (6) Kluwer Členové… (údaje roku 2008): Celkem 43 členů 14 VŠ zastupovaných AKVŠ 19 ústavů AV ČR UK Praha, STK,…

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Co se do zprávy „nevešlo“… (7) Springer, Kluwer … a platby (údaje roku 2008): Springer: dotace: ,- EUR/ účastníci ,- EUR bez DPH LNCS : ,- EUR ,- EUR Kluwer: dotace: 63,123,- EUR/ účastníci ,- EUR bez DPH SpringerKluwer

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Co se do zprávy „nevešlo“… (8) Wiley and Sons Členové… (údaje roku 2008): Celkem 34 členů: 12 VŠ zastupovaných AKVŠ 15 ústavů AV ČR UK Praha, STK,…

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Co se do zprávy „nevešlo“… (9) Wiley and Sons … a platby (údaje roku 2008):

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Další dokumenty k nahlédnutí: 1. Smlouva o poskytnutí podpory na projekt…, čj.: / Smlouva o využití výsledků projektu výzkumu a vývoje č.:1N04124, čj.: / Mandátní smlouva s firmou Suweco 4. Potvrzení exkluzivního zastoupení jednotlivých nakladatelů firmou Suweco 5. Originály potvrzení ekonomického úseku STK o čerpání finančních prostředků projektu k , včetně kopií veškerých faktur 6. Ceník MMVS – dodávání elektronických dokumentů ze zahraničních knihoven

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (1) Nakládání s úsporami dotace v položce ON5 (licenční poplatky), přehled: RokČástka v KčVyužití ,40Elsevier archívy, Springer CSL na ,15Springer archívy, Wiley e-books, Springer CSL na ,-Wiley archívy, Springer CSL na 2009 a 2010

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (2) Pro rozhodování o naložení s úsporami v dotaci v položce ON5 obecně platí:  Úspory nelze mezi jednotlivými roky sčítat, každý rok je nutné posuzovat samostatně. Informace o existenci, resp. výši přeplatku byla řešiteli známa vždy nejdříve v pololetí příslušného roku řešení.  Při rozhodování o nákupu či předplatném rozhodovalo:  Soulad záměru nákupu s cíli projektu.  Existence nabídky, její finanční hodnota a nabízené smluvní podmínky.  Znalost potřeb členů konsorcia vyplývající z celoroční nepřetržité komunikace se členy ( y řešiteli, setkávání na celostátních konferencích a poradách, 1x ročně schůzka „Infopárty“), kteří vyjadřovali své návrhy na rozšíření přístupů konsorcií.

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (3) 1. Předplatné přístupu do Computer Science Library nakladatelství Springer  Okolnosti předplatného:  : krach jednání o konsorciu Scopus, jehož vznik již v té chvíli podpořilo i souhlasné stanovisko MŠMT  Velice krátká doba na změnu rozhodnutí  Cena jednorázového nákupu prohloubení retrospektivy zpřístupňovaných titulů pro celé konsorcium naprosto mimo finanční možnosti: –Příklad: Elsevier Science: cena za přístup osciluje mezi 5 (sociologie) až 20 tisíci (Science) EUR pro 1 uživatele, tj. tyto ceny je potřeba násobit počtem FTE institucí v konsorciu…  Sringer přichází s nabídkou zpřístupnění Computer Science Library celému konsorciu Springer/Kluwer

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (4) Nabídka Springer na přístup do CSL:  Zpřístupnění za podmínek platné licenční smlouvy na plné texty časopisů (tj. remote access, e-ILL atd.)  10 členů již přístup v rámci projektu 1N04058 (MU Brno) rozšíření nabídky Springera:  Zpřístupnění titulů CSL vydaných v roce 2005, 2006, 2007,…  Zpřístupnění kolekce Lecture Notes in Mathematics  Zpřístupnění kolekce Lecture Notes in Computer Science

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (5) Nabídka Springer na přístup do CSL, cena: Pro 79 institucí (tj. členové konsorcií Springer a Kluwer) je cena o 24,4 % nižší, než pro 10 institucí pokrytých MU. Price cap: 5,5 % Přístup po poradě s řešitelem projektu 1N04058 předplacen do roku 2010 a zajištění zpřístupnění od roku 2009 přechází pouze na STK.

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (6) CSL a využití:  K dispozici údaje za rok 2007, tj. z roku náběhu přístupu a leden – říjen Meziroční výsledky projektu 1N04058 nejsou zveřejněny, nelze tedy s ničím porovnávat. Pro vyhodnocení je potřeba delší sledované období.  V průběhu roku 2007, 2008 probíhala informační kampaň a série workshopů.

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (7) CSL a využití:  Statistiky leden – říjen 2008: – stažených kapitol/knih, z toho:  členů konsorcia 1N04058  VŠ nezahrnuté do projektu 1N04058 (Univerzita T. Bati ve Zlíně 6x vyšší využití než MU Brno)  350 ústavy AV ČR nezahrnuté do projektu 1N04058  Zbytek = STK, MZK, SVK Plzeň, ….  Vysoce kladné hodnocení ze strany všech institucí, které nebyly zahrnuty do projektu MU (např. ústavy AV ČR, některé VŠ..).

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (8) 2. Nákup elektronických knih nakladatelství Wiley –Plošný nákup cenově nedostupný (cena v miliónech…). –Výběr uskutečněn na základě upozornění členů konsorcia na vynikající úroveň titulů a žádost nákupu alespoň do fondu STK s následným zpřístupněním. –Statistiky sledovány:  Období leden – září user sessions, 813 stažených kapitol. Na vyhodnocení chybí delší sledované období.  Statistiky využití časopisů jsou logicky vyšší, než u e- books… (stahování článků x stahování kapitol, resp. knihy)

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (9) Seznam nakoupených titulů AutorNázevISSN DobreAnalytical Techniques in Materials Conservation RodriguezChemical Engineering - Modelling, Simulation and Similitude EgginsSynthesis, Properties, and Applications of Oxide Nanomaterials KickelbickChemical Sensors & Biosensors KnipeHybrid Materials - Synthesis, Characterization and Applications PonniahOrganic Reaction Mechanisms HuData Modeling Fundamentals: A Practical Guide for IT Professionals MarkovKnowledge Discovery in Bioinformatics: Techniques, Methods, and Applications ChaoData-Mining the Web: Uncovering Patterns in Web Content, Structure, and Usage PowersHigh Performance Switches and Routers YatesConstruction Dewatering and Groundwater Control: New Methods and Applications, Third Edition GlisicGlobal Engineering and Construction HaseAdvanced Wireless Communications 2e - 4G Cognitive and Cooperative Broadband Technology HornbergHandbook of Power System Engineering WoodfinHandbook of Machine Vision GoldsteinTrace Chemical Sensing of Explosives AprileBayes Linear Statistics - Theory and Methods ChakrabartiNoble Gas Detectors PruttonEconophysics and Sociophysics - Trends and Perspectives StaikovScanning Auger Electronic Microscopy

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (10) + encyklopedie: UPDATING WORKS  Encyclopedia of Applied Physics  Encyclopedia of Hydrological Sciences NON-UPDATING WORKS  Encyclopedia of RF and Microwave Engineering  Encyclopedia of Space Science & Technology Seznam na:

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (11) 3. Ukládání archivních dat  Řešení přístupu k předplatným po ukončení licenčních smluv: –prodej titulů mezi vydavateli a jejich zmizení z kolekce –vydavatelé požadují za přístup do titulů na svých serverech další poplatky (faktické dvojí zpoplatnění produktu) nutnost řešit stálý přístup nezávislý na vydavateli.

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (12) Smlouvy sjednané STK obsahují (již od dob programu LI) možnost vyžádání fyzické archivní kopie u vydavatele za vydavatelem vyčíslené náklady + umožnění následného zpřístupnění oprávněným uživatelům v souladu s licenčními podmínkami, po ukončení platnosti licenční smlouvy.

S TÁTNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA Stanovisko řešitele k námitkám oponentů (13) V STK nyní vzniká úložiště, ladění probíhá na datech získaných z uzavřených konsorcií programu LI (období 2000 – 2003/4). Náklady prozatím hrazeny z rozpočtu STK, finanční participace členských institucí zatím neřešena – mají přístup v rámci smluv (současných či budoucích). Oblast možné žádosti STK o finanční participaci: provoz a údržba archívů.

Děkuji za pozornost.