Rakouská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS18 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Itálie.
Advertisements

Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakouská republika- alpská země Vlastivěda – 5. ročník
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
RAKOUSKO Patrik Bis 2010 Počet obyvatel osm milionů Patrik Bis 2010.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
SLOVINSKO.
Téma hodiny: Slovinsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
VY_32_INOVACE_05_Rakouská republika
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Sousední státy ČR
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátova Třída/ročník:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
RAKOUSKO Martin VRZALA.
Slovenská republika 5. ročník
Německo.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
Polská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS16 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT - MÍSTO, KDE ŽIJEME VLASTIVĚDA pro 5.roč. ZŠ  ČESKÁ REPUBLIKA DEMOKRATICKÝ STÁT  POLOHA – VZNIK OBYVATELSTVO  PRACOVNÍ LIST.
Zlínský kraj Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS14 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací.
RAKOUSKO CHARAKTERISTIKA Hlavní město: Vídeň Hlavní město: Vídeň Rozloha: km ² Rozloha: km ² Počet obyvatel: Počet obyvatel:
Jihomoravský kraj Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Kraj Moravskoslezský Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS13 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho.
VY __ III/2__INOVACE _ 239. Toto je mapa světa. Je zde vyznačen světadíl Evropa, kde leží i naše ČR. Evropa je rozdělena do několika částí, naše ČR.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_23_Hranice, sousední.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Alpská země – náš soused Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_38.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS17 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor:
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_08_20 Slovensko
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Itálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15_Z8_Skála
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Evropská letoviska Název školy: ZŠ Salvátor
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Olomoucký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Člověk a jeho svět Vlastivěda Polská republika
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Rakousko Vlastivěda – 5. ročník
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
Opakování I.- sousední státy ČR Česká republika jako součást Evropy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
zpracovaný v rámci projektu
Plzeňský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Liberecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Česká republika jako součást Evropy
Spolková republika Německo
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Kraj Vysočina Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Rakouská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS18 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Téma: Rakouská republika Předmět dle ŠVP: Člověk a jeho svět Autor: Lenka Adámková

Anotace Tato prezentace je určena k seznámení žáků s Rakouskou republikou, její polohou, vodstvem, povrchem, zemědělstvím a průmyslem této země. Žáci budou také seznámeni s hlavním městem Rakouské republiky – Vídní a nejvyšším vrcholem Rakouska – Grossglocknerem.

Obr. 2 Základní informace Hlavní město: Vídeň Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Nejvyšší bod: Grossglockner (3 798 m n. m.) Jazyk: němčina Měna: Euro Státní zřízení: spolková republika Obr. 5

Obr. 1 Obr. 7 Poloha Vnitrozemský stát Na pomezí západní a východní Evropy Sousedí s: ČR, Slovenskem, Maďarskem, Slovinskem, Itálií, Švýcarskem, Německem, Lichtenštejnskem

Obr. 11 Povrch Převážně hornatý Nížiny v okolí řek Pohoří: Alpy, Vysoké Taury, Karavanky Obr. 3 Obr. 4

Obr. 10 Obr. 9 Vodstvo Obr. 8

Obr. 14 Zemědělství Obr. 12 Obr. 13

Obr. 15 Obr. 16 Obr. 17

Obr. 19 Vídeň Obr. 18 Obr. 2 0

Obr. 21 Obr. 22 Obr. 23

Obr. 24 Zdroje Obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3 AUTOR NEUVEDEN. treking.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 4 AUTOR NEUVEDEN. hks.re [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5 AUTOR NEUVEDEN. krajane.czu.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: rak&media=111.svg.pnghttp://krajane.czu.cz/geografie-nab/lib/exe/detail.php?id=minority- rak&media=111.svg.png Obr. 7 AUTOR NEUVEDEN. wieninternational.at [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cz Obr. 8 AUTOR NEUVEDEN. amslshop.de [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 9 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 10 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.11 AUTOR NEUVEDEN. tirolatlas.uibk.ac.at [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 12 AUTOR NEUVEDEN. homepage.univie.ac.at [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 13 AUTOR NEUVEDEN. kominform.at [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 14 AUTOR NEUVEDEN. raumberg-gumpenstein.at [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: gumpenstein.at/c/index2.php?&option=com_fodok&no_html=1&filter_persnr%5B%5D=715&job=projekte Obr. 15 AUTOR NEUVEDEN. allplan.at [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: potential-in-industrie-und-gewerbe-in-oesterreich Obr. 16 AUTOR NEUVEDEN. diepresse.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Industrie_Wende-ist-noch-nicht-in-Sicht Obr. 17 AUTOR NEUVEDEN. manpower.at [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: personal-ein Obr. 18 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.en [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 19 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.en [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 20 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.en [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 21 AUTOR NEUVEDEN. blog.europe-mountains.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: peaks-grossglockner-austria/ Obr. 22 AUTOR NEUVEDEN. alpy.net [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 23 AUTOR NEUVEDEN. grossglockner.at [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 24 AUTOR NEUVEDEN. tours.am [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Použitá literatura: Chalupa Petr, Štiková Věra, Vlastivěda 5, ČESKÁ REPUBLIKA JAKO SOUČÁST EVROPY, učebnice pro 5. ročník, první vydání, 2004

Pracovní list č. 18 – Rakouská republika Doplňte vynechané údaje: Hlavním městem Rakouska je ….……………………... Další větší města - …………………., ………………….., ……………, …………….……….. Povrch: Většinu území pokrývají velehory …………………. Nížinu najdeme na ………………….. země. Vrchoviny se rozprostírají převážně na ………………… země.

Vodstvo: Nejvýznamnější řekou Rakouska je ……………….., využívaný i pro říční dopravu, leží na něm i hlavní město Vídeň. Další menší řeky ……………….., …………………, ………………. Zemědělství: Daří se mu hlavně v nížině na východě a v okolí Vídně. Pěstuje se …………………, …………………., ……………………., ………………………….. V podhorských oblastech se pasou ……………….. a ……………….

Průmysl: Díky velkému množství lesů je zde rozvinut …………………………… Těží se zde také ………………. – v Solné komoře u Salcburku. Vodní elektrárny využívají prudce tekoucí vodu ……………………… ……………………...