Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Přehled orgánů Evropské unie
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Veřejné podniky a státní monopoly
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropská Unie.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Evropská unie jako aktér sociální politiky Přednáška předmětu Úvod do sociální politiky.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
EVROPSKÁ UNIE.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociální zabezpečení v EU
Česká inspekce životního prostředí
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Spolupráce v oblasti justice
BAT - BREF Jejich rozsah
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Přehled orgánů Evropské unie
Digitální učební materiál
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
Transkript prezentace:

Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?

Pravomoc EU v oblasti veřejného zdraví Čl. 152 Smlouvy o Evropském společenství Rozsudky Evropského soudního dvora Doporučení Rady z roku 2001

Protialkoholová strategie EU Původní návrh komisaře Kyprianua Aktuální návrh z října 2006 schválený Evropskou komisí

Hlavní problematické body původního návrhu zvýšení spotřební daně z alkoholu označování lahví varovnými nápisy omezení prodeje alkoholu

Původní návrh protialkoholové strategie Vycházel ze Zprávy londýnského Institutu pro studia alkoholu Vznikal výlučně v režii komisaře pro ochranu spotřebitele a veřejné zdraví

Aktuální návrh protidrogové strategie Přechod od restrikcí k prevenci, osvětě a popularizace zdravého životního stylu Rezignace na harmonizaci právních předpisů členských států Doplňování, nikoli nahrazování činnosti členských států

Prioritní témata protialkoholové strategie ochrana mladých lidí, dětí a plodu v těle matky snížení počtu úmrtí při dopravních nehodách v souvislosti s konzumací alkoholu předcházení škodám spojeným s alkoholem u dospělých informování, vzdělávání a zvyšování povědomí o dopadu škodlivé a nebezpečné konzumace alkoholu

Další postup projednávání protialkoholové strategie Rada EU Evropský parlament Rozložení sil v těchto orgánech Skandinávský blok vs. Jižní státy

Faktory změny původního návrhu Německý komisař Verheugen Aktivizace evropského alkoholového průmyslu Výrazná lobbyistická aktivita českého průmyslu Lobbying českých zástupců v institucích EU Přesvědčivá argumentace

Povaha argumentů proti původnímu návrhu Zdravotnické – zpochybnění teze, že alkohol škodí zdraví Ekonomické – prohibice alkoholu by měla za následek rozkvět černého trhu Právní – omezení prodeje alkoholu by bylo v rozporu s čl. 28 Smlouvy o ES upravující volný pohyb zboží

Varovné prvky v protialkoholové strategii z hlediska její perspektivy zavádění licencí či sladění zavíracích hodin v obchodech jsou označovány za žádoucí zásahy zvážení společného přístupu v rámci Společenství k poskytování odpovídajících informací spotřebiteli – zárodek varovného označení o škodlivosti alkoholu?

Preferované možnosti vývoje protialkoholové strategie EU Propojit protialkoholovou strategii a výzkum v rámci 7. RP Dosažení synergického efektu mezi projekty na úrovni EU a národními projekty