Řepka a možnosti jejího zapojení v komoditní vertikále Bakalářská práce Vypracoval: Adam Čáslava Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Advertisements

Zahraniční obchod.
Ondřej Cudlín Kašparová Iva Petr Tejml
Brukev řepka olejka Brassica napus napus Zpracovali: Ladislav Bartoš
Zdroje včelí pastvy.
Spolupráce zemědělských subjektů při zakládání MAS
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Projekt na cvičení „Obecná fytotechnika“
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Potravinová politika.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe Ing. Blanka Černá, CSc. Národní agentura pro zemědělský výzkum
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Ten dělá to a ten zas tohle
Výroba biopaliv v ČR Jiří Smejkal, 4.ag.
Zákon o významné tržní síle a jejím zneužití Petr Vyhnálek
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
2.Marketingové prostředí
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
Mezinárodní obchod.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Ekonomika pivovarského průmyslu (vii) - ostatní
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Model strategie marketingového mixu
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Ing. Jakub Dostál Energetika.
Dr. Frank Schadlich/ Ing.Jiří Petr
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Mgr. Věra Vasiljevičová
Aktuální situace na trhu s potravinami a jeho perspektiva, příležitost pro české zemědělce a potravináře Marian Jurečka ministr zemědělství Žofínské fórum.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Diskuse k prioritám pěstování řepky Doc. Ing. Zdeněk Linhart, CSc.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Odborný seminář k projektu GA ČR 402/03/ Analýza vývoje plastikářského průmyslu a perspektivy budoucího rozvoje Ing. Adriana Knápková.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Alternativní zdroje NON-GMO krmiv
mák setý: charakteristika a pěstování
Marketingový plán podniku
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Společná obchodní politika
BIOPALIVA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příprava SZP na období Stabilita příjmů a životaschopnost farem – výtah z analytických dokumentů Ladislav Jelínek, Tomáš Medonos Ústav zemědělské.
Pozice ZSČR k záměru zrušit povinnost míchat biopaliva do pohonných hmot Tisková konference AUTOR: Martin Pýcha.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Řepka a možnosti jejího zapojení v komoditní vertikále Bakalářská práce Vypracoval: Adam Čáslava Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.

Charakteristika komodity (Brassica Napus L. var. napus )  Celosvětově významná plodina  Jarní a ozimá forma  Limitované zastoupení v osevních postupech  Pěstovaná na celém území ČR  Olejnatá semena obsahující antinutriční látky v semenech

Využití řepky olejné  Potravinářský průmysl Řepkový olej, margaríny a ztužené tuky  Krmivářský průmysl Řepkové pokrutiny, extrahovaný šrot, řepkové výlisky, semena, olej  Oleochemie Výroba bionafty

Komoditní vertikála navazující na produkci semen řepky olejné Dodavatelská odvětví Zemědělský podnik Zpracovatelský průmysl VelkoobchodObchodní podniky Spotřebitelé trh Formování cen zemědělských výrobců (CZV) Formování cen průmyslových výrobců (CPV) Formování SC trh Globální trhy a zahraniční obchod Nákupní organizace, zprostředkovatelé

Charakteristika pěstování řepky olejné v ČR Zdroj: Český statistický úřad

Bilance výroby a užití semen řepky olejné v ČR Zdroj: Situační a výhledová zpráva olejniny 2011

Vývoj potravinářského průmyslu v ČR Zdroj: Situační a výhledová zpráva olejniny 2003 a 2009

Vývoj produkce pokrutin a extrahovaných šrotů v ČR Zdroj: Situační a výhledová zpráva olejniny 2002, 2009 a 2011

Průmysl výroby bionafty v ČR Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Výzkumný ústav zemědělské techniky, databáze zahraničního obchodu GŘ Cel, databáze zahraničního obchodu ČSÚ

Hlavní faktory ovlivňující trh s řepkou  Produkční kapacita výroby FAME v ČR (tis. tun) Zdroj: EBB (European Biodiesel Board) -

Hlavní faktory ovlivňující trh s řepkou  Podpora biopaliv Povinný podíl biosložky v motorové naftě 2%4,5%6%10% Zdroj: Zákon č. 86/2002 Sb., novela zákona 172/2010 Sb.

Hlavní faktory ovlivňující trh s řepkou  Zahraniční obchod ČR se semeny řepky olejné Zdroj: Situační a výhledová zpráva olejniny 2004, 2008, 2011

Závěry  Růst ploch i produkce  Významný zahraniční obchod  Široké možnosti využití semen řepky olejné  Rozvoj výroby MEŘO v ČR i okolních státech  Závislost na průmyslu produkujícím bionaftu  Závislost odvětví biopaliv na legislativě