Racionální výživa Jitka Pokorná
. „Jíme proto, abychom žili“
Obecné principy Jídlo a pití je zdrojem chemicky definovaných látek – živin ( nutrientů) Živiny jsou nezbytné pro růst a udržování funkcí organismu
Obecné principy Strava musí být zdravotně nezávadná, biologicky plnohodnotná, smyslově nezměněná, chuťově atraktivní, v přiměřeném množství a v pravý čas.
Živiny energetické substráty - bílkovin ( makronutrienty) - sacharidy ( cukry) - tuky živiny bez obsahu energie - voda - mikronutrienty - vláknina
Denní potřeba v % energetického příjmu - bílkovin15% - sacharidy ( cukry)55% - tuky30%
Denní potřeba energetického příjmu mužiženy mladší kJ9 500 kJ starší kJ8 000 kJ
Medicína katastrof 1500 kcal ( 6300kJ ) potrava se přiveze 15 litrů vody se získá na místě ( je nutný odhad počtu dětí)
Bílkoviny Energetická hodnota - 4,1 kcal/g ( 17 kJ/g) Denní potřeba 0,8-1,5 g/kg ( cca 80 g) cca 20 druhů aminokyselin 8 aminokyselin – esenciálních ( lidské tělo si je nedovede syntetizovat) pro stavbu bílkovin těla 251g/den
Bílkoviny živočišné- maso - vejce ( albumin bílku!) - mléko, mléčné výrobky rostlinné ( soja, luštěniny….)
Sacharidy Energetická hodnota – 4,1 kcal/g ( 17 kJ/g) Denní potřeba max. 6g / kg ( cca 320g) min. 50g/den Základní zdroj energie pro většinu orgánů ( glykogen v játrech a svalech) Mozek g/ 24 hod.
Sacharidy Monosacharidy - glukosa - fruktosa ( ovoce, med) Disacharidy - sacharosa ( třtinový, řepný cukr) - maltosa ( slad) - laktosa ( mléčný cukr) Polysacharidy - škrob ( obilí, brambory)
Tuky ( lipidy) Energetická hodnota - 9,1 kcal/g ( 37 kJ/g) Denní potřeba – cca 70 g ( 50-80g) triglyceridy fosfolipidy cholesterol vitaminy rozpustné v tucích
Tuky ( lipidy) Živočišné Rostlinné Triglyceridy – glycerol + mastné kyseliny Nasycené COOH Nenasycené - mono COOH - poly COOH
Tuky ( lipidy) Živočišné nasycené ( sádlo, máslo, lůj) Rostlinné olivový olej - mononenasycené ( slunečnicový, řepkový, …. kokosový) Rybí tuk polynenasycené ω 3 ω 6 !
Tuky ( lipidy) Cholesterol ( základní součást buněčných struktur) (cyklopentanperhydrofenantrén) + mozeček, vnitřnosti, tučné - zelí, jablka, celozrnné pečivo
Mikronutrienty 1kg 1g 1mg 1μg 1ng 1000g 1g 0,001g 0,000001g 0,
Minerály Na,Cl - v nadbytku v potravě – kuchyňská sůl K - zelenina, ovoce ( ztráty) Ca - kostra, zuby – mléčné výrobky, sardiny, ořechy, mák Mg – běžná strava P – fosfolipidy–buněčný metabolismus( ATP)
Vitaminy – rozpustné v tucích A - šeroslepost – maso, vnitřnosti, zelenina D - křivice - rybí tuk, oslunění E – peroxidativní poškození K – prodloužení krvácení
Vitaminy – rozpustné ve vodě B1 – beri-beri B2 - dermatitidy B6 – anemie B12 – makrocytární anemie kys. listová - anemie kys. pantotenová - únava
Vitaminy – rozpustné ve vodě C – kurděje, špatné hojení ran, snížená odolnost proti infekcím Zásoba v organismu asi na 5 týdnů Rychlá spotřeba v případě infekčního onemocnění Ovoce, zelenina, brambory Kyselé zelí
Stopové prvky Fe – anemie – maso, vnitřnosti J - struma, hypothyreosa F – kazivost zubů Cr – porucha metabolismu glukosy Zn, Mn,Se, Cu
Vláknina Celulosa Pektin ( prebiotika – nestravitelné části potravin, které pozitivně ovlivňují hostitele)
Probiotika Živé mikrobiální doplňky stravy ( definované živé bakterie) Zlepšují mikrobiální prostředí ve střevě
Nutrigenetika – individuální odlišnost v reakci na dietu, podmíněná geneticky Nutrigenomika – úloha složek výživy v expresi genů....proč někdo nedostane při nevhodném životním stylu IM,DM… a jiný i při zdravém životním stylu tyto choroby má
Obezita, podvýživa.
Body mass index kg/m 2
Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká obezita BMI nad 40
r mld. lidí obézních 800 mil. lidí podvyživených ( poprvé je více obézních než podvyživených)
Obezita.
- chorobné zvýšení tělesné hmotnosti nadměrným hromaděním tělesného tuku.
Typy obezity Mužský typ Typ jablko Velké břicho, viscerální tuk Zvýšená rizika KVCh Ženský typ Typ hruška Mohutné hýždě a boky
Obvod pasu – riziko KVCh zvýšené riziko vysoké riziko Muži > 94cm > 102 cm Ženy > 80cm > 88 cm
Poměr pas/boky WHR Waist to Hip Ratio Ženy > 0,85 Muži > 1,00
Zdravotní rizika obezity akcelerace ATS, hypertense, CMP, IM diabetes mellitus, dna žlučové kameny, pankreatitida degenerativní onemocnění kloubů varixy, trombozy, kožní onemocnění dechové potíže ( Pickwickův syndrom) vyšší výskyt nádorů ( gynekol., GIT) poruchy plodnosti u žen vyšší výskyt deprese snížení společenského uplatnění
Příčiny obezity - genetika 70% + rodinné zvyklosti -nepoměr mezi přijatou a vydanou energií ( v záp. Evropě t.č. nestoupá kalorický příjem ale zřetelně klesá výdej) -sekundární obezita ( méně než 1%) - léky
Therapie obezity Omezení příjmu Zvýšení výdeje tělesným pohybem Výchova ke zdravému stravovacímu režimu Redukce na 4000 kJ ( popř. 2500kJ)
Therapie obezity Správný podíl živin Bílkoviny 1g /kg ideální hmotnosti Sacharidy alespoň 50 g/den Tuky – snížit maximálně Není zázračná dieta, pozor na pitný režim
Therapie obezity Instantní redukční diety – obsahují vlákninu,bílkoviny, minerály, vitaminy JENOM ! zcela nahradí porci jídla
Therapie obezity Anorektika -léky snižující chuť k jídlu ( Adipex, Meridia, Lindaxa….) -orlistat – Xenical lék snižující vstřebávání tuků -projímavé čaje ( při obstipaci)
Therapie obezity Vložení bezoáru ( balonku) do žaludku -půl roku -podpoří zdravé stravovací návyky -žaludek je elastický -riziko komplikací při poškození bezoáru
Therapie obezity Chirurgická bandáž žaludku Kosmetické operace ( liposukce, plastika břišní stěny, prsou )
Podvýživa.
- nedostatečný přívod všech nebo některých složek potravy
Klasifikace podvýživy 1.Marasmus ( proteino-kalorická, nestresová) 2.Kwashiokor ( proteinová, stresová) rychlý vznik při kritickém stavu
Příčiny vzniku podvýživy 1.Nedostatečný přívod potravin 2.Poruchy trávení a vstřebávání 3.Metabolické poruchy 4.Zvýšené ztráty 5.Zvýšená potřeba
Nedostatečný přívod potravin nutriční závislost – chudoba genocida, válka, katastrofy nemožnost nakupovat nemožnost vařit závislost na krmení
Nedostatečný přívod potravin Nechutenství a odpor k jídlu Poruchy žvýkání a polykání Obstrukce horní části GIT, zvracení Dietní omezení, alergie Odmítání jídla – mentální anorexie (339)
Poruchy trávení a vstřebávání Malabsorbce St.p. resekcí žaludku St.p. resekcích střeva – syndrom krátkého střeva
Metabolické poruchy Choroby jater, ledvin Diabetes mellitus
Zvýšené ztráty průjmy píštěle rány
Zvýšená potřeba Růst, gravidita, laktace horečka, infekce, trauma, operace, rekonvalescence Zvýšené metabolické nároky ( nadměrná fyzická námaha, hyperfunkce štítné žlázy …)
Důsledky podvýživy Oslabení imunitního systému – vyšší riziko infekčních komplikací Snížení fyzické a psychické výkonnosti ( potíže s odpojením UPV) Zpomalení hojení ran, dekubity Prodloužení rekonvalescence
Diagnosa podvýživy -pokles tělesné hmotnosti o 15% v 6měs. -snížený kožní turgor, není podkožní tuk, chabé svaly, otoky DK, padání vlasů, ochlupení, koutky, krvácení dásní, snížení celk. bílkoviny v plasmě