Racionální výživa Jitka Pokorná. . „Jíme proto, abychom žili“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Trávící soustava trávení, živiny
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Složení potravy.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Obezita Hejmalová Michaela.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
Výživa.
Sloučeniny v organismech
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Obezita.. Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Malnutrice.
= přeměna látek a energií
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Racionální výživa Jitka Pokorná

. „Jíme proto, abychom žili“

Obecné principy Jídlo a pití je zdrojem chemicky definovaných látek – živin ( nutrientů) Živiny jsou nezbytné pro růst a udržování funkcí organismu

Obecné principy Strava musí být zdravotně nezávadná, biologicky plnohodnotná, smyslově nezměněná, chuťově atraktivní, v přiměřeném množství a v pravý čas.

Živiny energetické substráty - bílkovin ( makronutrienty) - sacharidy ( cukry) - tuky živiny bez obsahu energie - voda - mikronutrienty - vláknina

Denní potřeba v % energetického příjmu - bílkovin15% - sacharidy ( cukry)55% - tuky30%

Denní potřeba energetického příjmu mužiženy mladší kJ9 500 kJ starší kJ8 000 kJ

Medicína katastrof 1500 kcal ( 6300kJ ) potrava se přiveze 15 litrů vody se získá na místě ( je nutný odhad počtu dětí)

Bílkoviny Energetická hodnota - 4,1 kcal/g ( 17 kJ/g) Denní potřeba 0,8-1,5 g/kg ( cca 80 g) cca 20 druhů aminokyselin 8 aminokyselin – esenciálních ( lidské tělo si je nedovede syntetizovat) pro stavbu bílkovin těla 251g/den

Bílkoviny živočišné- maso - vejce ( albumin bílku!) - mléko, mléčné výrobky rostlinné ( soja, luštěniny….)

Sacharidy Energetická hodnota – 4,1 kcal/g ( 17 kJ/g) Denní potřeba max. 6g / kg ( cca 320g) min. 50g/den Základní zdroj energie pro většinu orgánů ( glykogen v játrech a svalech) Mozek g/ 24 hod.

Sacharidy Monosacharidy - glukosa - fruktosa ( ovoce, med) Disacharidy - sacharosa ( třtinový, řepný cukr) - maltosa ( slad) - laktosa ( mléčný cukr) Polysacharidy - škrob ( obilí, brambory)

Tuky ( lipidy) Energetická hodnota - 9,1 kcal/g ( 37 kJ/g) Denní potřeba – cca 70 g ( 50-80g) triglyceridy fosfolipidy cholesterol vitaminy rozpustné v tucích

Tuky ( lipidy) Živočišné Rostlinné Triglyceridy – glycerol + mastné kyseliny Nasycené COOH Nenasycené - mono COOH - poly COOH

Tuky ( lipidy) Živočišné nasycené ( sádlo, máslo, lůj) Rostlinné olivový olej - mononenasycené ( slunečnicový, řepkový, …. kokosový) Rybí tuk polynenasycené ω 3 ω 6 !

Tuky ( lipidy) Cholesterol ( základní součást buněčných struktur) (cyklopentanperhydrofenantrén) + mozeček, vnitřnosti, tučné - zelí, jablka, celozrnné pečivo

Mikronutrienty 1kg 1g 1mg 1μg 1ng 1000g 1g 0,001g 0,000001g 0,

Minerály Na,Cl - v nadbytku v potravě – kuchyňská sůl K - zelenina, ovoce ( ztráty) Ca - kostra, zuby – mléčné výrobky, sardiny, ořechy, mák Mg – běžná strava P – fosfolipidy–buněčný metabolismus( ATP)

Vitaminy – rozpustné v tucích A - šeroslepost – maso, vnitřnosti, zelenina D - křivice - rybí tuk, oslunění E – peroxidativní poškození K – prodloužení krvácení

Vitaminy – rozpustné ve vodě B1 – beri-beri B2 - dermatitidy B6 – anemie B12 – makrocytární anemie kys. listová - anemie kys. pantotenová - únava

Vitaminy – rozpustné ve vodě C – kurděje, špatné hojení ran, snížená odolnost proti infekcím Zásoba v organismu asi na 5 týdnů Rychlá spotřeba v případě infekčního onemocnění Ovoce, zelenina, brambory Kyselé zelí

Stopové prvky Fe – anemie – maso, vnitřnosti J - struma, hypothyreosa F – kazivost zubů Cr – porucha metabolismu glukosy Zn, Mn,Se, Cu

Vláknina Celulosa Pektin ( prebiotika – nestravitelné části potravin, které pozitivně ovlivňují hostitele)

Probiotika Živé mikrobiální doplňky stravy ( definované živé bakterie) Zlepšují mikrobiální prostředí ve střevě

Nutrigenetika – individuální odlišnost v reakci na dietu, podmíněná geneticky Nutrigenomika – úloha složek výživy v expresi genů....proč někdo nedostane při nevhodném životním stylu IM,DM… a jiný i při zdravém životním stylu tyto choroby má

Obezita, podvýživa.

Body mass index kg/m 2

Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká obezita BMI nad 40

r mld. lidí obézních 800 mil. lidí podvyživených ( poprvé je více obézních než podvyživených)

Obezita.

- chorobné zvýšení tělesné hmotnosti nadměrným hromaděním tělesného tuku.

Typy obezity Mužský typ Typ jablko Velké břicho, viscerální tuk Zvýšená rizika KVCh Ženský typ Typ hruška Mohutné hýždě a boky

Obvod pasu – riziko KVCh zvýšené riziko vysoké riziko Muži > 94cm > 102 cm Ženy > 80cm > 88 cm

Poměr pas/boky WHR Waist to Hip Ratio Ženy > 0,85 Muži > 1,00

Zdravotní rizika obezity akcelerace ATS, hypertense, CMP, IM diabetes mellitus, dna žlučové kameny, pankreatitida degenerativní onemocnění kloubů varixy, trombozy, kožní onemocnění dechové potíže ( Pickwickův syndrom) vyšší výskyt nádorů ( gynekol., GIT) poruchy plodnosti u žen vyšší výskyt deprese snížení společenského uplatnění

Příčiny obezity - genetika 70% + rodinné zvyklosti -nepoměr mezi přijatou a vydanou energií ( v záp. Evropě t.č. nestoupá kalorický příjem ale zřetelně klesá výdej) -sekundární obezita ( méně než 1%) - léky

Therapie obezity Omezení příjmu Zvýšení výdeje tělesným pohybem Výchova ke zdravému stravovacímu režimu Redukce na 4000 kJ ( popř. 2500kJ)

Therapie obezity Správný podíl živin Bílkoviny 1g /kg ideální hmotnosti Sacharidy alespoň 50 g/den Tuky – snížit maximálně Není zázračná dieta, pozor na pitný režim

Therapie obezity Instantní redukční diety – obsahují vlákninu,bílkoviny, minerály, vitaminy JENOM ! zcela nahradí porci jídla

Therapie obezity Anorektika -léky snižující chuť k jídlu ( Adipex, Meridia, Lindaxa….) -orlistat – Xenical lék snižující vstřebávání tuků -projímavé čaje ( při obstipaci)

Therapie obezity Vložení bezoáru ( balonku) do žaludku -půl roku -podpoří zdravé stravovací návyky -žaludek je elastický -riziko komplikací při poškození bezoáru

Therapie obezity Chirurgická bandáž žaludku Kosmetické operace ( liposukce, plastika břišní stěny, prsou )

Podvýživa.

- nedostatečný přívod všech nebo některých složek potravy

Klasifikace podvýživy 1.Marasmus ( proteino-kalorická, nestresová) 2.Kwashiokor ( proteinová, stresová) rychlý vznik při kritickém stavu

Příčiny vzniku podvýživy 1.Nedostatečný přívod potravin 2.Poruchy trávení a vstřebávání 3.Metabolické poruchy 4.Zvýšené ztráty 5.Zvýšená potřeba

Nedostatečný přívod potravin nutriční závislost – chudoba genocida, válka, katastrofy nemožnost nakupovat nemožnost vařit závislost na krmení

Nedostatečný přívod potravin Nechutenství a odpor k jídlu Poruchy žvýkání a polykání Obstrukce horní části GIT, zvracení Dietní omezení, alergie Odmítání jídla – mentální anorexie (339)

Poruchy trávení a vstřebávání Malabsorbce St.p. resekcí žaludku St.p. resekcích střeva – syndrom krátkého střeva

Metabolické poruchy Choroby jater, ledvin Diabetes mellitus

Zvýšené ztráty průjmy píštěle rány

Zvýšená potřeba Růst, gravidita, laktace horečka, infekce, trauma, operace, rekonvalescence Zvýšené metabolické nároky ( nadměrná fyzická námaha, hyperfunkce štítné žlázy …)

Důsledky podvýživy Oslabení imunitního systému – vyšší riziko infekčních komplikací Snížení fyzické a psychické výkonnosti ( potíže s odpojením UPV) Zpomalení hojení ran, dekubity Prodloužení rekonvalescence

Diagnosa podvýživy -pokles tělesné hmotnosti o 15% v 6měs. -snížený kožní turgor, není podkožní tuk, chabé svaly, otoky DK, padání vlasů, ochlupení, koutky, krvácení dásní, snížení celk. bílkoviny v plasmě