M teorie aneb Teorie strun počtvrté Jan Duršpek. Motivace Kvantování gravitace HPN Planckova délka Kvantová geometrie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Letmý pohled na teorii strun
Advertisements

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Geometrický parametr reaktoru různého tvaru
Mechanika tuhého tělesa
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
I. Statické elektrické pole ve vakuu
Lekce 2 Mechanika soustavy mnoha částic
Shrnutí z minula vazebné a nevazebné příspěvky výpočetní problém PBC
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
MATEMATICKÉ MODELOVÁNÍ POHYBU KOČIČÍ HRAČKY. Cíl semestrální práce  Dynamické procesy:  Lagrangeovy rovnosti - zobecnění Newtonova zákona  Zjednodušení:
Hendrik Antoon Lorentz
MECHANIKA.
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
Struktura atomového obalu
Konstanty Gravitační konstanta Avogadrova konstanta
Magnetické pole.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Každý z nábojů na povrchu tvoří uzavřenou proudovou smyčku.
Atomová fyzika Podmínky používání prezentace
Fyzika.
Modely atomů.
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Základy vlnové mechaniky - vlnění
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Homogenní elektrostatické pole
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Částice s nábojem v magnetickém poli
Fyzikální systémy hamiltonovské Celková energie systému je vyjádřená Hamiltonovou funkcí H – hamiltoniánem Energie hamiltonovského systému je funkcí zobecněné.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
FII-4 Elektrické pole Hlavní body Vztah mezi potenciálem a intenzitou Gradient Elektrické siločáry a ekvipotenciální plochy Pohyb.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
polohový vektor, posunutí, rychlost
Střídavý proud Ing. Jaroslav Bernkopf Úvod Střídavý proud
Pohyb nabité částice v homogenním magnetickém poli
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
Diferenciální počet funkcí více proměnných
Experimentální fyzika I. 2
Teorém E. Noetherové v teorii pole
I. Měřítka kvantového světa Cvičení
Stavba atomového jádra
Vektorové prostory.
Kvantová čísla Dále uvedené vztahy se týkají situací se sféricky symetrickým potenciálem (Coulombův potenciálV těchto situacích lze současně měřit energii,
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Relativistický pohyb tělesa
Mechanika a kontinuum NAFY001
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
I. Měřítka kvantového světa Cvičení KOTLÁŘSKÁ 2. BŘEZNA 2011 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev cvičení
Kmity.
4.2. Aplikace elementární difúzní teorie
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Petra Kocábová, Petr Máj
Repetitorium z fyziky I
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Astrofyzika – dálkové studium
Elektronový obal atomu
Elektronový obal atomu
MECHANIKA.
Několik poznámek k poruchové QCD
Náboj a elektrické pole
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

M teorie aneb Teorie strun počtvrté Jan Duršpek

Motivace Kvantování gravitace HPN Planckova délka Kvantová geometrie

Struny = zobecnění elementárních částic Akce Lagrangeovy fce: K konstanta,d velikost elementu světoplochy dl element délky struny, v její místní příčná rychlost K reprezentuje lineární hustotu energie struny a popisuje i její napětí délka struny ~ 1/K, záporná kompenzační energie,

Akci S lze přepsat tak, aby definovala dvourozměrnou konformní teorii pole. KTP - invariantní vůči všem transformacím souřadnic a vůči libovolnému přeskalování metrického tenzoru, který může záviset na poloze. Konformní symetrie – vypočtené pravděpodobnosti vždy kladné. KS lze dokázat manipulujeme-li s operátory jako s klasickými objekty. Kvantové efekty mohou symetrii narušit – anomálie - časoprostor 26 rozměrů.

I.superstrunová revoluce párování bosonových a fermionových vibračních modů (symetrie spinu) 9+1, max. 11 rozměrů Supersymetrie Superstruny Struny 5 různých způsobů začlenění supersymetrie do teorie strun 5 teorií superstrun Vlastnosti: vibrační módy určují povolené hmotnosti a náboje, 10 rozměrů, dimenze svinuté do Calabiho –Yauových tvarů

Vibrační vzruchy podél smyčky struny se mohou pohybovat po směru nebo proti směru hodinových ručiček. I. struny nejsou orientované, obsahuje i otevřené struny II.A typy vzruchů jsou opačné, částice se „točí“ v obou směrech, mají opačnou chiralitu II.B oba typy vzruchů jsou identické,všechny částice se „točí“ ve stejném směru Heterotické teorie (hybridní mezi 26r. TS a 10r. TS) vibrační vzruchy po směru hodinových ručiček jsou stejné jako u typu II-10ti rozměrný svět, vzruchy proti směru h.r. stejné jako v původní bosonové teorii - 26 rozměrný svět, 16 rozměrů svinuto do dvou možných věnečkovitých tvarů: HE nebo HO teorie ).

80. léta - fyzikální veličiny počítány pouze jako součty Feynmanových diagramů (v případě teorie strun dvourozměrné světoplochy) a topologie diagramu (počet děr ve světoploše – určuje mocninu vazebné konstanty). Výpočet vede k poruchové teorii: fyzikální veličiny se počítají jako Taylorovy rozvoje ve vazebné konstantě g.

Některé „neporuchové“ funkce např. vyjádřit nelze(Taylorovy koeficienty vyjdou nulové ačkoliv funkce nulová není!!!) a tak poruchový rozvoj přehlédne členy podobného typu – takové příspěvky mohou být důležité zvláště, když

pol. 90. let – rozvoj neporuchové fyziky, hlavně zásluhou supersymetrie - vzájemné vyrušení příspěvků fermionů a bosonů v mnoha případech – jisté veličiny lze přesně spočítat sečtením relativně nízkého počtu členů – získání exaktních výsledků i při hodnotě g > 1. S - dualita Hodnoty veličin teorie I při vysoké hodnotě g se přesně shodují s výsledky teorie HO s nízkou vazebnou konstantou a obráceně. Teorie IIB je S-duální sama k sobě, g fyzikálními experimenty nezjistitelné.

T - dualita Zakřivený prostoročas jako válec 2 druhy energetických stavů -vibrační módy …r - navíjecí módy …1/r E nerozeznatelné -spojuje fyziku malého a velkého prostoročasu -vesmíry s poloměry r a 1/r jsou ekvivalentní Teorie typu IIA a IIB jsou vzájemně T duální: fyzika teorie typu IIA s jednou souřadnicí svinutou na kružnici o poloměru r je totožná s fyzikou teorie IIB svinuté na kružnici o poloměru je konstanta určující typickou délku struny.

Analogicky jsou T-duální teorie typu HO a HE. Duality – proces v jedné teorii strun lze přeinterpretovat jako proces mezi duálními objekty v duální teorii strun – zjednodušení výpočtů. U teorií IIA a HE se s rostoucí hodnotou g začíná vytvářet nová jedenáctá dimenze s poloměrem g je vazebná konstanta a G je Newtonova konstanta. IIA – 11d. Svinutá na kružnici

HE - 11.dimenze tvar úsečky M teorie

M teorie

II.Superstrunová revoluce - sloučení do M teorie