ÚLOHY - HUSTOTA Seminář didaktiky fyziky 1 FY2MP_SDF1/01 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Advertisements

Výpočet hmotnosti tělesa
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hustota II. Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výpočet hustoty látky (Učebnice strana 90 – 91) Hustotu látky ς, ze které je těleso zhotoveno, vypočítáme tak, že hmotnost tělesa m dělíme jeho objemem.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Fyzika Odpor.
MĚŘENÍ HUSTOTY.
Téma: Fyzikální veličiny – hustota
Hustota Hustota látky (Učebnice strana 86 – 89)
Měření fyzikálních veličin – Hustota
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Fyzika Vodiče a nevodiče.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
OBJEM TĚLESA.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Hustota LC.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
Hustota.
Výpočet hustoty, práce s tabulkami
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina H u s t o t a Creation IP&RK.
MĚŘENÍ HUSTOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Výpočet hmotnosti, ze známe hustoty a objemu
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hustota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výpočty s hustotou
Výpočet hmotnosti tělesa Hmotnost tělesa lze určit nejen vážením, ale také výpočtem, známe-li objem tělesa a hustotu látky, ze které těleso je. Vzorec.
VÝPOČET HMOTNOSTI Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_2_Výpočet hmotnosti Téma: Fyzika.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co bude plavat? Co bude plavat na hladině a co ne? PROČ?
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Hustota látky Tématický okruh: Hustota Vzdělávací obor: Fyzika Vzdělávací.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
HUSTOTA LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_1_Hustota látky Téma: Fyzika 6. ročník.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Hustota Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Určování hustoty látek Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu:
EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_13_Vztlaková síla Téma:
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování naučeného učiva a k naučení nového učiva. Žák si nejprve formou otázek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová; datum: Název:
Opakování 6.roč. VeličinaJednotkaMěřidla Název Značka Název, značka délkad V kilogram,kg stopky, hodinky hustota ρ - teplota metr,m krejčovský, skládací,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Hustota-výpočet hustoty
Interaktivní procvičování hustoty
Hustota a její měření.
Koule – popis, praktické úlohy
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika hrou-opakování II.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_13_TEPLO_TEST_VEDOMOSTI Název materiálu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Hustota-odvozená fyzikální veličina
zpracovaný v rámci projektu
Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky
Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky
zpracovaný v rámci projektu
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výpočty s hustotou
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Fyzika hrou-opakování II.
Transkript prezentace:

ÚLOHY - HUSTOTA Seminář didaktiky fyziky 1 FY2MP_SDF1/01 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová

MOTIVAČNÍ FÁZE PROČ MAJÍ KRYCHLIČKY RŮZNOU HMOTNOST ??? m 1 = 2,7 g m 2 = 7,8 gm 3 = 8,9 g m 4 = 11,3 g Krychličky jsou vyrobeny z různých materiálů ( 1.hliník, 2.železo, 3.měď, 4.olovo ). Dvě krychličky ze stejné látky o objemu 1 cm 3, mají stejnou hmotnost. Dvě krychličky z různých látek o objemu 1 cm 3 mají různou hmotnost. Různé látky mají různou hustotu. HUSTOTA DANÉ LÁTKY JE URČENA HMOTNOSTÍ TĚLESA O OBJEMU 1CM 3 Z TÉTO LÁTKY.

Důvod výběru Jako motivaci jsem vybrala záhadu. V žácích by mělo vzbuzovat zvědavost, že úplně stejně vypadající tělesa mohou mít jinou váhu. Je to něco, co nečekají.

EXPOZIČNÍ FÁZE Jakou hustotu bude mít kousek plastelíny, který má hmotnost 75g a objem 50cm 3. Objem 50 cm 3 ……………………… hmotnost 75g Objem 1 cm 3 ……………………….. hmotnost x g Jestliže těleso o objemu 50 cm 3 má hmotnost 75g, pak 1 cm 3 tohoto tělesa bude mít hmotnost 50 krát menší, tj. : 75 : 50 = 1,5 g/cm 3 Plastelína má hustotu 1,5 g/cm 3. ŘEŠENÍ S POMOCÍ VZORCE : V = 50 cm 3 m = 75 g  = ?  = m : V  = (75 : 50) g/cm 3  = 1,5 g/cm 3 Plastelína má hustotu 1,5 g/cm 3.

Důvod výběru Vzorec hustoty je jeden z mála, který se v šesté třídě žáci naučí. Myslím, že je důležité ukázat, že má logickou podstatu a že můžeme spočítat hustotu i rozumnou úvahou.

FIXAČNÍ FÁZE Hliníková lžíce o objemu 5,5 cm 3 má hmotnost 15 g. Urči hustotu hliníku. Řešení : V = 5,5 cm 3 m = 15 g  = ?  = m : V  = (15 : 5,5) g/cm 3  = 2,7 g/cm 3 Hustota hliníku je 2,7 g/cm 3.

Důvod výběru Tato úloha je obdobná jako předchozí, jsou v ní pouze obměněná čísla. Žáci by si s její pomocí měli zafixovat použití vzorce.

DIAGNOSTICKÁ FÁZE Zlatý prsten má objem 1,5 cm 3. Jeho hmotnost je 29 g. Je vyroben z ryzího zlata nebo ze slitiny zlata se stříbrem ? Řešení : m = 29 g V = 1,5 cm 3  = ?  = m : V  = (29 : 1,5) g/cm 3  = 19,3 g/cm 3 Prsten je vyroben z čistého zlata, protože tabulková hodnota hustoty zlata je 19,3 g/cm 3.

Důvod výběru V úloze si žáci musí prvně uvědomit, že jediným způsobem, jak najít odpověď na otázku, je výpočet hustoty podle známého vzorce a poté vyhledání tabelované hodnoty hustoty ryzího zlata. Není to už zcela jednoduchá úloha stejného typu jako předešlé. Zjistíme tedy, zda žáci porozuměli novému učivu.

APLIKAČNÍ FÁZE Tři válečky mají stejnou hmotnost. První je z polystyrénu, druhý ze dřeva a třetí z olova. Co platí o jejich objemech? Řešení :  = m : V  V = m :   čím větší hustota látky, tím menší objem   (polystyren) = 1,05 g/cm 3   (dřevo) = 0,7 g/cm 3   (olovo) = 11,3 g/cm 3  Váleček z olova bude mít nejmenší objem, protože olovo má z těchto tří látek největší hustotu naopak váleček ze dřeva bude mít největší objem, protože má nejmenší hustotu.

Důvod výběru Tato úloha by mohla být řazena mezi úlohy problémové a proto se do této fáze výuky hodí.

POUŽITÁ LITERATURA Fyzika pro 6. ročník, Prometheus, Praha 2001 Fyzika pro 6. Ročník, SPN, Praha w25LuFJAc9RM&orientation=&q=fyzika+hustota&from=19