Význam slov Rozlišujeme: Synonyma (slova souznačná) – slova, která mají stejný nebo podobný význam (kluk – chlapec). Mohou se lišit citovým příznakem (otec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK A JEHO SVĚT ORIENTACE V ČASE Jana Štadlerová ZŠ Věšín.
Advertisements

Název projektu: Moderní škola 2010 Číslo projektu, šablona:
Slova jednoznačná a mnohoznačná
Slova jednoznačná a mnohoznačná
Slova jednoznačná a mnohoznačná
VÝZNAM SLOVA Mgr. Michal Oblouk.
Z pitevní zprávy: Pacient zemřel na následky pitvy.
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Rozvoj slovní zásoby VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.12
Dopisy učitelům.
Poslední letošní silvestrovské vtípkování „Máslo je dneska dražší,” upozorňuje dědu prodavačka v potravinách. „Nevadí,” praví stařík, „dejte mi včerejší.”
V sobotu na mne zase po roce zazvonili moji staří kamarádi a přátelé. Moc mi potěší, když si na mne kamarádi udělají čas a přijdou na návštěvu. Tentokrát.
Přes den to štěká a v noci plave ve vodě. Tchýnina zubní protéza.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_05
Věta vedlejší příslovečná podmínková
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Jeníček a Mařenka Třídění Odpadu. Žili, byli Jeníček a Mařenka v jednom činžovním domě, kdesi za sedmero horami a sedmero řekami.
NAUKA O SLOVĚ Význam slov 7. ročník.
TESTÍK Význam slov.
Jde zajíc za hadem a říká: "Hade promiň, že jsem se ti včera posmíval, že nemáš nohy... ", Had odpoví: "To je v pohodě... " a zajíc na to: "Jo? Tak ruku.
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
Ivana Francová, SOU Liběchov
Synonyma antonyma homonyma
VY_32_INOVACE_05_03 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_03 Zpracovala:Mgr.
MILUJI TĚ MILUJI TĚ PANE, MILUJI TĚ MNOHEM VÍC,
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
NAUKA O SLOVĚ.
Jsem, Umím, Mám Jsem Jmenuji se: Samuel Brablenec
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_Slova opačného významu AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK,
VY_32_INOVACE_01_TVOŘENÍ SLOV
1. Musím míti Spasitele, | obávám se jíti sám, | jenom s ním chci stále žíti, | bez něho zde v světě lkám. | Nebojím se, nebojím, pokud on že se mnou,
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Bůh je silou mou 1. Není to náhoda, že život mám, Bůh je silou mou. (2x) Ref: Chci s Vámi být každý den, chci s Vámi být každý den, chci s vámi být každý.
Synonyma, homonyma, antonyma
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Nauka o tvoření slov Autor Fulínová.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_89 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Viktor Kubečka je to boxer my mu říkáme (Viky) je to náš třídní šašek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_07_Homonyma Autor Chňoupková Martina.
FULÍNOVÁ ŠÁRKA 2.ZŠ DOBŘÍŠ SYNONYMA, HOMONYMA, SYNONYMA.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.18_synonyma_homonyma_ antonyma_odborne_nazvy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_16_ROZVÍJENÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr.Olga Kolářová Název : VY_32_INOVACE_16_Význam.
SYNONYMA, HOMONYMA, SYNONYMA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RYS VÝZNAM SLOV BOUDA STAVENÍ DŮM CHÝŠE BUDOVA BARÁK CHATA CHATRČ
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_259_ČJ7
Slova souznačná a protikladná
Rozvoj řeči u dítěte z hlediska lexikálně-sémantické roviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 6_18
Vy_32_Inovace_43_Synonyma a slova protikladná
Slova s citovým zabarvením VY_32_INOVACE_7
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_06
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
VY_12_INOVACE_Rů_I_02 Synonyma a homonyma
Slohové rozvrstvení slovní zásoby
NÁZEV ŠKOLY:ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Významové vztahy mezi slovy - synonyma, antonyma, homonyma
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Slohové zabarvení jazykových prostředků
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
TEMA: Homonyma, synonyma, antonyma, paronyma
1. Domů, domů touží duše moje, | domů, domů touží duše má
Transkript prezentace:

Význam slov Rozlišujeme: Synonyma (slova souznačná) – slova, která mají stejný nebo podobný význam (kluk – chlapec). Mohou se lišit citovým příznakem (otec – fotr), původem (počítač – computer), slohovým využitím (měsíc – luna) apod. Homonyma (slova souzvučná) – slova, která náhodou stejně zní, ale mají zcela jiný význam (jí ve smyslu „konzumuje“ a jí jako zájmeno osobní) Antonyma – slova opačného významu (den – noc)

Najdi v textu synonyma, homonyma a antonyma Už dlouho sbírám známky. Taťka mi sice říká, že takové koníčky mají jenom blázni, ale mě to baví. Je to zkrátka moje hobby. Jedna z mých známek je velice zvláštní – je na ní vyobrazen los s obrovským parožím. Že by pocházela z Norska – země fjordů a rozeklaných horských hřbetů? Nevím. Nicméně vím, že učiním následující: Koupím si los – stačí úplně malý! - a možná vyhraju peníze na další známky!

Přiřaď k sobě synonyma otec peněženka měsíc dům kopaná jitro fotbal papá barabizna ráno šrajtofle luna

Přiřaď k sobě synonyma otec peněženka měsíc dům kopaná jitro fotbal papá barabizna ráno šrajtofle luna

Přiřaď odlišnost synonymních slov otec peněženka měsíc dům kopaná jitro fotbal papá barabizna ráno šrajtofle lunačeské - převzaté spisovné - nespisovné neutrální - hanlivé básnické - neutrální neutrální - básnické české - převzaté

Přiřaď odlišnost synonymních slov otec peněženka měsíc dům kopaná jitro fotbal papá barabizna ráno šrajtofle luna české - převzaté spisovné - nespisovné neutrální - hanlivé básnické - neutrální neutrální - básnické české - převzaté

Nahraď některá slova v textu (alespoň 4) vhodnějšími synonymy Vážený pane řediteli, obracím se na Vás, protože chci, abyste mi dovolil odjet na dovolenou. Odpočinek mi doporučil i můj doktor. Dále Vás chci poprosit o zkrácení mých šichet, abych se mohl odpoledne starat o mou nemocnou mámu. Práci se mohu věnovat i doma na compu. Strašně moc děkuju.

Nahraď některá slova v textu (alespoň 4) vhodnějšími synonymy Vážený pane řediteli, obracím se na Vás, protože chci (obracím se na Vás s žádostí), abyste mi dovolil odjet na dovolenou (s žádostí o dovolenou). Odpočinek mi doporučil i můj doktor (lékař). Dále Vás chci poprosit o zkrácení mých šichet (pracovní doby), abych se mohl odpoledne starat o mou nemocnou mámu (matku). Práci se mohu věnovat i doma na compu (počítači). Strašně moc děkuju. (děkuji)