Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo.
Rostliny a člověk – vybrané druhy koření
Lilkovité.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Petržel Petroselinum crispum.
Digitalizace výuky Příjemce
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MYRTOVITÉ Myrtaceae.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice
Miříkovité.
Hospodářsky významné rostliny - koření
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Strava při zánětu jater
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Koření a další dochucovadla
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Omáčky.
Koření.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu Středomoří, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek, dobré.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Potraviny a výživa - Zelenina
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Nikola Pučejdlová VII. E
Název projektu: Moderní škola
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě na proces trávení – podporuje trávení  Některé koření na druhou stranu působí dráždivě – proto by se nemělo podávat malým dětem, starým a nemocným lidem  Koření by se mělo skladovat v uzavřených nádobách, aby nevyprchala jeho vůně

 Koření se dělí podle několika hledisek: 1. Rozdělení koření podle toho, ze které části rostliny pochází a. Kořeny a oddenky (kurkuma, zázvor, puškvorec) b. Květy (šafrán, kapary, hřebíček) c. Listy (bobkový list, tymián, majoránka) d. Plody a semena (paprika, kmín, pepř, nové koření, jalovec, vanilka, anýz, fenykl) e. Kůra (skořice) 1. Rozdělení koření podle způsobu úpravy a. Koření mleté b. Koření drcené c. Koření celé

1. Rozdělení koření podle původu a. Domácí – anýz, fenykl, paprika, majoránka, jalovec, oregáno, tymián, saturejka, libeček, kopr b. Dovážené – bobkový list, nové koření, muškátový oříšek a květ, pepř, badyán 1. Rozdělení koření podle vlivu na zdraví člověka a. Zdraví prospěšné – dobromysl (oregano), šalvěj, majoránka, b. Zdraví škodlivé – dráždivé koření – např. pálivá paprika, pepř, chili c. S neutrálním dopadem na zdraví – skořice, vanilka, kmín

Pepř  Vyskytuje se jako: pepř bílý, zelený, červený a černý – jedná se pouze o různé stupně zralosti plodů téže rostliny  Jedná se o plod tropického keře pepřovníku černého, roste v Asii, dovoz Indie, Indonézie  Používáme plody, kterými jsou drobné bobule uspořádané do hroznů  Pepř zelený – jsou nedozrálé bobule  Pepř červený – vyšší stupeň zralosti  Pepř černý - zralé bobule  Pepř bílý – vzniká máčením červených bobulí  Pepř působí jako afrodisiakum, je močopudný, zrychluje činnost srdce  Vysoké dávky nejsou vhodné – je dráždivý

Pepř

Kmín  Kmín římský Obsahuje silici, která působí příznivě na trávicí trakt – zejména proti nadýmání. Jedno z nejstarších koření Přidává se do pečiva, vyrábí se z něj likéry, polévky, omáčky  Kmín kořenný (luční) Používá se zejména v arabských zemích, má výraznější, mírně nahořklou chuť

Kmín

Paprika  Původem pochází paprika ze střední a jižní Ameriky, do Evropy ji přivezl Kolumbus  V Evropě ji pěstuje Maďarsko a Slovensko – pěstuje se zde asi 7 druhů různých paprik  Dalším významným pěstitelem je Španělsko  Paprika pálivá obsahuje větší množství alkaloidu kapsaicinu  Papriku sladkou používáme do masitých jídel, omáček, slaného pečiva, uzenin, směsí koření  Je základní složkou všech gulášů  Papriku pálivou používáme omezeněji – dráždí trávicí trakt

Paprika

Hřebíček  Pochází z ostrovů Indonézie, jedná se o nerozvinuté poupě hřebíčkovce kořenného  Kvalitní hřebíček má světle hnědou barvu, pokud je barva černá – je už starý  Hřebíček má antiseptické a lokálně anestetické účinky – obsahuje silici eugenol  Hřebíček se dříve využíval pro své anestetické schopnosti v zubním lékařství a jako kloktadlo  Pro svou nasládlou chuť se používá převážně do sladkých pokrmů (ovocné kompoty, červená řepa, pudinky, rýžový nákyp) a dále se hodí také k hovězímu masu

Hřebíček

Badyán  Pěstuje se v Asii – Čína, Japonsko, Filipíny  Jedná se o souplodí stromu badyáníku pravého  Obsahuje velmi cenné silice  Používá se v potravinářském a farmaceutickém průmyslu, při výrobě parfémů  Má léčivé účinky - zklidňuje trávicí trakt a podporuje trávení. Používá se při revmatizmu a v minulosti se používal jako lék proti virózám  Má jemnou kořenitou a nasládlou chuť, připomíná anýz  Použití – do perníků, do kompotů, pečivo, používá se i k masu v asijské kuchyni

Badyán

Nové koření  Jedná se o nedozrálé bobule keře pimentovníku – bobule nesmí být zralé, protože nové koření by pak nemělo správnou vůni  Bobule se sklízí zelené a suší se na slunci a tím hnědnou  Nové koření se také nazývá jamajský pepř  Roste v tropech střední a jižní Ameriky  Nové koření podporuje trávení a působí proti nadýmání  Obsahuje tzv. pimentovou silici  Nové koření se používá do polévek, paštik, omáček, do marinád, k hovězímu masu, zvěřině, drůbeži, do uzenin, při nakládání hub, zeleniny, okurek.

Nové koření

Anýz  Pěstuje se v teplejších oblastech - středomoří, Asie  Jedná se o plod (dvounažka zelenošedé, žluté barvy)  Používá se v potravinářském a farmaceutickém průmyslu  Má léčivé účinky - zklidňuje trávicí trakt a podporuje tvorbu žluči, snižuje tvorbu plynů  Má jemnou kořenitou a nasládlou chuť, obsahuje asi 3 % silice  Použití – do perníků, pečiva (anýzové sušenky), výroba léčivých čajů, likérů, součástí kari koření, při konzervaci červené řepy, zelí

Anýz

Fenykl  Pěstuje se v teplejších oblastech - středomoří, Asie  Jedná se o plod (dvounažka), podobá se anýzu a kopru  Používá se v potravinářském a farmaceutickém průmyslu  Má léčivé účinky - zklidňuje trávicí trakt, snižuje tvorbu plynů, podporuje tvorbu mléka u matek, podporuje odkašlávání  Má jemnou nasládlou a lehce štiplavou chuť, obsahuje silici anetol  Použití – výroba léčivých čajů, likérů, přidává se do sladkého pečiva, opět při zavařování červené řepy, více ho používá italská a francouzská kuchyně – rybí polévky, maso

Fenykl

Skořice  Jedná se o kůru tropického stromu skořicovníku  Sloupnutá kůra se nechává fermentovat a posléze se suší  Kvalitnější je kůra tenčí, čím je kůra tlustší, tím méně je kvalitní  Zlomky skořice se melou na prášek  Chuť kořeněná, nasládlá  Použití - v potravinářství do sladkých pokrmů (pudinky, kaše, ovocné zavařeniny, pečivo a cukrářské výrobky, likéry), ve farmaceutickém průmyslu a parfumerii

Skořice

Vanilka  Jedná se tobolku (zralý plod) tropické orchideje  Tobolky se po sklizni nechávají fermentovat a následně se suší  Vanilka má nasládlou chuť, typické vanilkové aroma vytváří esenciální látka vanilin  Vanilka se používá v cukrářské výrobě (moučníky, polevy, krémy), přidává se do sladkého pečiva a sušenek, do likérů, zmrzlin

Vanilka

Muškátový oříšek a muškátový květ  Muškátový oříšek je semeno tropického stromu muškátovníku  Muškátový květ – obalové vrstvy semena  Muškátový ořech i květ obsahují 30 % škrobu, 30% oleje a kolem 10% silic  Muškátový oříšek má barvu mírně našedlou nebo nahnědlou  Muškátový ořech má halucinogenní účinky, vysoké dávky jsou toxické  Muškátový oříšek se používá do polévek, omáček, k masu (telecí, skopové)  Muškátový květ má mírně nahnědlou nebo žlutou barvu  Muškátový květ se používá do kynutého pečiva (např. do vánoček), do likérů, polévek, perníků

Muškátový květ

Muškátový oříšek

Použitá literatura: o ŽÁČEK, Zdeněk. Vůně koření. Praha: Merkur, 1981 o

Děkuji za pozornost