Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Advertisements

REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Pravěké umění.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ Kdy začíná umění? Dá se vůbec mluvit o umění?
Počátky umění v mladším paleolitu
III/2 XV A
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
HOMO ERECTUS - člověk vzpřímený
STAROVĚKÉ STÁTY - EGYPT Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_4_ STAROVĚKÉ STÁTY – EGYPT Téma: Dějiny.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
České země v pravěku Zpracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
mnohem jednodušší spíš adorantky se vzpaženýma rukama.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Člověk dnešního typu  Šablona: III/2  Číslo: 67  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_08 TÉMA:
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.
ŠELMY. CHARAKTERISTIKA Rozšířeny na všech kontinentech. Pružné, svalnaté tělo. Silné špičáky. Většinou masožraví (vrchol potravních řetězců). Výborný.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Pravěké umění. primitivní nástroje z valounů záměrné opracování do určitého tvaru pěstní klíny mandlového tvaru otisky nohou v jílu načrtnuté prsty, vrypy.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Pravěk.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
PRAVĚKÉ UMĚNÍ – let př.n.l..
Pravěké venuše Venuše jsou figurky převážně nahých žen se zdůrazněním některých pohlavních znaků. Nejde o ojedinělé výtvarné motivy, ale o projevy.
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
PRAVĚK Starší paeolit Střední paeolit
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18
Výtvarné umění starověku - souhrnný test
Vznik a vývoj člověka.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-13_ PALEOLIT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_6-13_ eneolit Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pravěké megalitické stavby
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Pravěk - Doba kamenná Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Test - umění pravěku Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
LOVCI A SBĚRAČI V DOBĚ KAMENNÉ
PRVNÍ LIDÉ – 6 .třída.
PRAVĚK.
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_11
Výtvarné umění starověkého Egypta
Výtvarné umění v pravěku
CHKO Pálava.
PRAVĚK.
Pravěk.
Původ a Vývoj člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti původu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Doklady vysoce organizované společnosti na sklonku doby kamenné
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Anna Ottová Veronika Petrušková
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová)
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KOSTRA.
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Transkript prezentace:

Umění v pravěku

Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve Španělsku a Lascaux ve Francii

Velmi známé jsou sošky žen, tzv. Venuše. Venuše jsou figurky nahých žen bez pohybu. Rysy v obličeji nejsou zvýrazněny, poprsí, břicho, boky a stehna jsou znázorněny přehnaně, ruce a nohy jsou většinou zkráceny či zcela chybí. Jedna z nich, Věstonická Venuše, byla nalezena v Dolních Věstonicích na jižní Moravě. Dále byly nalezeny drobné sošky a rytiny zvířat (mamuti, lvi, bizoni, nosorožci, medvědi, koně).

VĚSTONICKÁ VENUŠE

WILLENDORFSKÁ VENUŠE

Stavební kulturu mladší doby kamenné (neolitu) a bronzové představují takzvané megalitické stavby. menhiry - vztyčené neopracované kameny dolmeny - kamenné stoly skládající se ze dvou či více balvanů překrytých kamenným blokem. Dolmeny sloužily jako hrobky, jakési pohřební síně s chodbou. Pozoruhodnou megalitickou stavbou je svatyně slunce Stonehenge v Anglii.

STONEHENGE

DOLMEN poblíž Barcelony, Španělsko

Řada MENHIRŮ v Carnacu

Mgr. Lada Machalová foto: google