Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21.1886 Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/16 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY. ÚKOL: S pomocí atlasu do sešitu vypiš státy, které patří do oblasti jihovýchodní Evropy.
JIŽNÍ EVROPA STŘEDOMOŘSKÉ ZEMĚ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Evropa Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Jižní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků o jižní Evropě. V první části si žáci vytvářejí základní přehled o celé oblasti – o krajině, hospodářství.
VY_32_INOVACE_07-53 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Jižní Evropa (Španělsko,
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Předmět: Zeměpis Autor: Petra Morchová Tento výukový.
VY_32_INOVACE_07-55 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Jihovýchodní Evropa.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-19 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_03 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-13 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Evropa Ověření ve výuce: Třída: Datum:
ŠPANĚLSKO A PORTUGALSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_14_Španělsko a Portugalsko.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
VY_52_INOVACE_24_02_státy jižní Evropy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPA.
Autor: Mgr. Irena Rutarová
ČESKÁ REPUBLIKA a státy světa.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Světadíly
Název školy: Základní škola T. G
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - POVRCH
Hlavní města Evropy VY_32_INOVACE_Ze
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
zpracovaný v rámci projektu
Evropa – jeden ze světadílů
Česká republika jako součást Evropy
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_VLASTIVĚDA
Česká republika jako součást Evropy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
EVROPSKÁ INTEGRACE.
zpracovaný v rámci projektu
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Evropa a svět Č.DUMu:VY_32_INOVACE_19_ Jihovýchodní Evropa
zpracovaný v rámci projektu
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Eurasie Největší kontinent Hranice 2 světadíly Ural Emba Kaspik Kavkaz
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Libor Hrbek Název: VY_32_INOVACE_8A04Z6-8_Jižní Evropa
Státy bývalé Jugoslávie
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Jihovýchodní Evropa.
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – vodstvo
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/16 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.) Škola – adresa: ZŠ Ústí nad Labem – Hluboká 150 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Evropa 16. opakování – jižní a jihovýchodní Evropa Klíčová slova: jižní a jihovýchodní Evropa, hlavní města, přírodní podmínky, státní symboly, obyvatelstvo, doplňování do textu, spojovačky, obrázky, tajenky Anotace: Slouží k ověření získaných informací v oblasti jižní a jihovýchodní Evropy. Žáci si mohou interaktivní formou urovnat své znalosti získané z předcházejících hodin. Prezentace se spouští F5 a enter.

Většina států jižní Evropy je omývána Středozemním mořem. Největším státem jižní Evropy je Španělsko. Uvnitř Itálie leží dva státy San Marino a Vatikán. Řecko je omýváno Egejským, Jónským a Krétským mořem. Stát Andorra leží v Pyrenejích a je obklopen státy Španělska a Francie. Státy jihovýchodní Evropy se nachází na Balkánském poloostrově. V dřívější době byly tyto státy součástí Jugoslávie. Jediné dva státy Srbska a Makedonie nemají přístup k moři. Všechny tyto státy leží v mírném nebo subtropickém pásu. Doplntě správná slova do textu

! ! ! PRÁCE S MAPOU ! ! ! URČI JEDNOTLIVÉ POJMY E D C B A ŠpanělskoLisabon Andorra Itálie LublaňSarajevoSrbsko Athény Albánie 2 Makedonie

! ! ! PRÁCE S MAPOU ! ! ! URČI JEDNOTLIVÉ PŘÍRODNÍ ÚTVARY A B C E D Sierra Nevada Pyreneje Alpy Pindos Pádská nížina Biskajský záliv Tyrhénské moře Jónské moře Jaderské moře Černé moře

Sicílie – Kréta – Sardinie – Mallorca – Španělsko Madrid – Lisabon – Palermo – Řím – Athény – Lefkosia Krym – Rila – Rodopi – Pindos – Dinárské hory Ebro – Tejo – Dunaj – Kodaň – Sáva – Pád Zaragoza – Barcelona – Sevilla – Sofia – Bilbao Jónské moře – Jaderské moře – Egejské moře – Finský záliv Bospor – Panama – Dardanely – Gibraltar Nehodící vyškrtněte Španělsko Palermo Krym Kodaň Sofia Finský záliv Panama

Urči následující obrázky Španělsko MonakoVatikán Itálie

Spojte správě následující pojmy 1) Triglav ) Ochridské jezero ) Soluň ) Kosovo ) Bartolomeo Diaz ) Sagrada Familia ) Alfa Romeo ) Peloponés ) Mulhacén ) Modena A) Řecký poloostrov B) Portugalský mořeplavec C) nejvyšší hora Slovinska D) Italské město E) Italská automobilka F) Řecké město G) Makedonsko – Albánské jezero H) Španělský chrám I) autonomní oblast v Srbsku J) největší hora Španělska C G F I B H E A J D

1. Italská automobilka? 2. Bulharské hlavní město? 3. Portugalský ostrov? 4. Sporný stát u Srbska? 5. Dardanely a...? 6. Sídlo papeže? Doplňte správně tajenku V A T I K Á N B O S P O R K O S O V O VV M A D E I R A S O F I A F E R R A R I

1) Nejmenším státem Evropy je Vatikán. 2) Státy jihovýchodní Evropy vznikly rozpadem Jugoslávie. 3) Pro Chorvatsko má největším význam cestovním ruchu. 4) Slovinsko má přístup k Jaderskému moři. 5) Na severu Itálie okolo řeky Pád se nachází Pádská nížina. 6) Malta je ostrovní stát a nachází se ve Středozemním moři. 7) Na Kypru se můžeme setkat s řečtinou a turečtinou. 8) Na Balkánu se můžeme setkat s katolíky a muslimy. 9) Monako má největší hustotu zalidnění. 10) V Srbsku se nachází autonomní stát Kosovo. Doplňte správně zbytek věty Vatikán. Jugoslávie. cestovním ruchu. Jaderskému moři. Pádská nížina. Středozemním moři. turečtinou. muslimy. hustotu zalidnění. Kosovo.

Přiřaďte k vlajkám státy Španělsko SlovinskoRumunskoPortugalsko ItálieChorvatsko

A B C D E Sardinie Sicílie Bosna a Hercegovina Chorvatsko Maďarsko Tyrhénské moře Ligurské moře Jónské moře Jaderské moře Sicilský průliv Pád Neapol Řím San Marino I. III. II. Stromboli Doplňte jednotlivé pojmy IV. V.

A) Vyhledejte tři největší státy jižní Evropy. 1. Španělsko 2. Itálie 3. Řecko B) Vyhledejte tři nejznámější italské sopky. 1. Etna 2. Vesuv 3. Stromboli C) Vyhledejte sousedy Bosny a Hercegoviny. 1. Chorvatsko 2. Srbsko 3.Černá Hora Práce s atlasem

Citace [1] ALEXKR2. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [2] JOSE, San. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [3] VOLNÉ DÍLO. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [4] RAMBLING, Traveler. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [5] BERTS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [6] LEINAD-Z. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [7] VOLNÉ DÍLO. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [8] VOLNÉ DÍLO. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [9] ODDER. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [10] VOLNÉ DÍLO. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [11] VOLNÉ DÍLO. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [12] VOLNÉ DÍLO. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [13] VOLNÉ DÍLO. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na www:. [14] BORECKÝ Daniel, CHALUPA Petr, NOVÁK Svatopluk, Zeměpis pro 8. ročník, 2. díl Česká republika, nakladatelství Nová Škola, Brno 2009, 95 s.