AUTOMATIZACE PROCESU KoPÚ Ing. Jan Vorlíček konzultant HSI, spol. s r. o. Ing. et Ing. Luděk Drápal konzultant Státní pozemkový Úřad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Ing. Milan Kocáb Ing. Ivana Valdová
Úřad vlády České republiky Modernizace elektronických knihoven Informačního systému ODok Úřadu vlády Úřad vlády České republiky.
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Komplexní pozemková úprava
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Projektové řízení Modul č.1.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Petr Doležal, Luděk Střítecký
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Komplexní pozemkové úpravy Smilovice
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Plzeňského a Karlovarského kraje
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Digitální mapa Prahy.
Trh s geoinformacemi Přehledy tuzemského a zahraničního trhu Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
ISKN INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ VFK VÝMĚNNÉ FORMÁTY
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Realizační tým ICZ duben 2005
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Portál Jednotné digitální technické mapy
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
5. listopadu 2007Ing. Vít Trnka Geodézie a projektování Novinky roku 2007.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Polní cesty HPC 18 a HPC 35 v k. ú. Pavlíkov Pobočka Rakovník 1.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
Zkušenosti s vyhláškou o obsahu technické mapy obce
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
GaP a správa úvazků.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Transkript prezentace:

AUTOMATIZACE PROCESU KoPÚ Ing. Jan Vorlíček konzultant HSI, spol. s r. o. Ing. et Ing. Luděk Drápal konzultant Státní pozemkový Úřad

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU OBSAH PREZENTACE AUTOMATIZACE PROCESU KoPÚ – POZEM+ Co je pozemková úprava Důvody realizace projektu Popis řešení projektu Realizace projektu Budoucnost projektu Shrnutí

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU CO JE KOMPLEXNÍ POZEMKOVÁ ÚPRAVA?  Multifunkční nástroj pro dlouhodobý a trvale udržitelný rozvoj území.  Proces, který uspořádává vlastnické vztahy a vytváří novou DKM.  Nástroj, který jako jediný v ČR komplexně řeší venkovský prostor včetně realizací veřejně prospěšných staveb (ročně proinvestováno cca 1,5 mld. Kč).  Proces, který nakládá s majetkem fyzických i právnických osob (desítky až stovky mil. Kč/k.ú.). REALIZACE NAVRŽENÝCH OPATŘENÍ NÁVRH VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÝCH OPATŘENÍ

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU CHARAKTERISTIKA PROCESU KoPÚ  Jedna komplexní pozemková úprava probíhá na jednom katastrálním území  Komplexní pozemkovou úpravu zadává na základě VŘ Státní pozemkový úřad zhotovitelské firmě  Celý proces realizace je striktně vázán platnou legislativou  Zpracování komplexní pozemkové úpravy trvá cca 4 roky a je rozděleno do několika dílčích etap (fakturačních celků)  V každé etapě odevzdávány dílčí výsledky realizace (grafická i negrafická data)  Státní pozemkový úřad má povinnost tato data kontrolovat  Data mají vazbu na jiné procesy a systémy a musí být bezchybná

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU MAPA EROZNÍHO OHROŽENÍ – VZNIKÁ BĚHEM REALIZACE KoPÚ DATOVÉ ZDROJE KoPÚ

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU MAPA ZAMĚŘENÉHO POLOHOPISU – GEODETICKÉ ZAMĚŘENÍ V TERÉNU DATOVÉ ZDROJE KoPÚ

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU KATASTRÁLNÍ MAPA – SPRAVUJE ČÚZK DATOVÉ ZDROJE KoPÚ

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU OCEŇOVACÍ MAPA BONIT DATOVÉ ZDROJE KoPÚ

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU POROSTNÍ MAPA LESŮ – SPRAVUJE ÚHÚL DATOVÉ ZDROJE KoPÚ

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU DATOVÉ ZDROJE KoPÚ Soubor popisných informací KN Evidence obyvatelZnalecké posudky

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU MAPA DRUHŮ POZEMKU - VZNIKÁ BĚHEM REALIZACE KoPÚ DATOVÉ ZDROJE KoPÚ

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU PLÁN SPOLEČNÝCH ZAŘÍZENÍ - VZNIKÁ BĚHEM REALIZACE KOPÚ DATOVÉ ZDROJE KoPÚ  Protierozní opatření  Vodohospodářská opatření  Opatření ke zpřístupnění pozemků (polní cesty)  Opatření k ochraně a tvorbě ŽP Schvaluje zastupitelstvo obce a DOSS

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU DŮVODY REALIZACE PROJEKTU  Vytvoření jednotného formátu přebíraných dat  Do zahájení projektu na pobočky předávána data KoPÚ v různých formátech (XLS, PDF, DGN, DWG, VYK…)  Pro práci s daty využíváno více různých software a nutnost konverze dat  Potřeba navýšení kvality KoPÚ  Kontrola probíhala vizuálně, namátkově  Čas na kontrolu byl neúměrně dlouhý a přesto data obsahovala chyby  Sjednocení procesu přebírání dat  Data nebyla přebírána pobočkou od zhotovitel KoPÚ v rámci ČR jednotným způsobem  Vytvoření formátu nezávislého na konkrétním SW

HLAVNÍ CÍLE PROJEKTU  Popsat a automatizovat proces předávání a kontroly dat mezi zhotovitelem KoPÚ a pobočkou Státního pozemkového úřadu  Sjednotit všechny datové sady  Zavedení automatické kontroly odevzdávaných dat

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU POPIS ETAP ŘEŠENÍ PROJEKTU

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU PODROBNĚJŠÍ POPIS ETAP  Vytvořen metodický pokyn pro práci s VFP v garanci Státního pozemkového úřadu  V přílohách metodického pokynu popsány jednotlivé datové sady  Popsán vztah mezi datovými sadami  Definován postup předání dat KoPÚ v jednotlivých etapách POPIS VŠECH DATOVÝCH SAD VYUŽITÝCH V PROCESU KoPÚ

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU

PODROBNĚJŠÍ POPIS ETAP VYTVOŘENÍ JEDNOTNÉHO VÝMĚNNÉHO FORMÁTU PRO PŘENOS VŠECH GRAFICKÝCH I NEGRAFICKÝCH DAT (VFP)  Pro přenos využito obecného formátu XML  V rámci VFP definováno 40 datových entit  Vytvoření validačního souboru XSD pro nezávislé ověření dat  Všechna data přenášena jedním souborem, v jednotné struktuře

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU PODROBNĚJŠÍ POPIS ETAP VYTVOŘENÍ UNIVERZÁLNÍHO NÁSTROJE PRO EXPORT DAT DO FORMÁTU VFP  Snaha o zachování stávajících postupů zhotovitelů KoPÚ při vytváření dat  Exportovat je možno z různých SW  Systém POZEM umožňuje vytvořit všechny datové sady a vyexportovat je jedním tlačítkem do VFP  Jeden soubor VFP obsahuje průměrně objektů

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU PODROBNĚJŠÍ POPIS ETAP VYTVOŘENÍ NÁSTROJE PRO IMPORT DAT VFP V PROSTŘEDÍ POZEM+  Vytvoření jednotlivých DGN souborů z dat VFP  Načtení negrafických dat do lokálního databázového souboru  Vzájemné propojení dat  Možnost prohlížení dat, vytváření sestav a přehledů

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU

PODROBNĚJŠÍ POPIS ETAP POPIS CHYBOVÝCH STAVŮ V DATECH VFP  Analýza chybovosti stávajících dat  Rozdělení chyb na nepřevzatelné chyby a varování  Popsání cca 130 chybových stavů  Kontrola úplnosti dat - např. Katastrální území je vyplněno beze zbytku parcelami  Kontrola topologické správnosti - např. Parcely se nesmí překrývat  Kontrola logických návazností mezi daty – např. Každá navržená parcela musí být přístupná

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU PODROBNĚJŠÍ POPIS ETAP VÝVOJ A IMPLANTACE AUTOMATICKÝCH KONTROLNÍCH NÁSTROJŮ PRO KONTROLU DAT VFP V PROSTŘEDÍ POZEM+  Automatické spuštění kontrol ihned po importu dat z VFP  Vytvoření jednotného chybového protokolu  Možnost prohlížet chyby přímo v mapě

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU REALIZACE PROJEKTU Realizace projektu probíhala v letech Potřeba komunikace s různými subjekty napojenými na realizaci KoPÚ Jednotlivé etapy vznikaly v pracovních týmech složených ze zástupců SPÚ, zhotovitelů KoPÚ a tvůrce SW Nutno řešit návaznosti na platnou legislativu, vnitřní předpisy SPÚ a jiné předpisy definující práci s daty

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU REALIZACE PROJEKTU  Po dokončení kontrolních každé etapy proběhl pilotní provoz  1,5 roku běžel automatizovaný proces předání ve zkušebním provozu  Během zkušebního provozu byly v rámci týmu každý měsíc vyhodnocovány zkušenosti a proces byl optimalizován  Projekt byl realizován v rámci plánovaných kapacit  Pracovníci projekčních firem i poboček SPÚ získali během několika školení komplexní informace o celém procesu  Vytvořena skupina odborných garantů VFP, kteří komunikují mezi referentem SPÚ a zhotovitelem KoPÚ

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU BUDOUCNOST PROJEKTU  Bezchybná a aktuální data jsou základem pro ostatní informační systémy a portály SPÚ  Data bude možno prezentovat široké veřejnosti (např. mapu navržených pozemků nebo plán společných zařízení)

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU SHRNUTÍ Automaticky zpracovány desítky komplexních úprav v jednotném formátu Průměrná doba na kontrolu dat se snížila 3-4× Výrazný nárůst kvality dat Zdvojnásobení počtu zahájených KoPÚ oproti roku Nezávislost na formátu vstupních dat Standardizace postupů zpracování 2×

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU SHRNUTÍ Díky automatizaci procesu je možno efektivněji a v daleko větším rozsahu měnit krajinu k lepšímu

ZAMĚŘENO NA GEOINFORMATIKU DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST! Vedoucí projektů VFP a POZEM+ Ing. Jan Vorlíček Hlavní garant VFP Ing. et Ing. Luděk Drápal