Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
Rostlinná říše, stélka, ruduchy, zelené řasy, kolonie, cenobium
Název Řasy Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Nižší rostliny - Řasy Výukový materiál. Sestavila: Jana Sítařová, Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
PLANKTON.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Chaluhy, čili hnědé řasy
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
Oddělení: CHLOROPHYTA – zelené řasy
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Jednobuněční.
Řasy zelené.
Nižší rostliny Řasy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P05/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
Rostliny - význam a jejich dělení.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Digitalizace výuky Příjemce
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Číslo a název šablony klíčové aktivity
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Opakování lišejníky, řasy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Živočichové rybníka a jeho okolí
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Mnohobuněčné organismy
CHLOROPHYTA – zelené řasy
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
„NIŽŠÍ ROSTLINY“ ŘASY.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ – kvíz Ekosystém rybníka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 5/17 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Kapraďorosty – kapradiny
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
VY_52_INOVACE_53_Řasy – učební text
ŘASY – STÉLKATÉ ROSTLINY (po výkladu si zapiš do sešitu)
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Anatomie rostlinných orgánů
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
Říše: Rostliny Podříše: Nižší rostliny
Kapraďorosty – plavuně, přesličky
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Škola:. Základní škola Kladruby
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Řasy zelené.
MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Vilma Skřivánková
Transkript prezentace:

Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 ŘASY I Autor: Mgr. Jitka Mašková Datum: 31. 10. 2012 Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308

VY_32_INOVACE_BIO.PRIMA - 03 Škola Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0702 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BIO.PRIMA - 03 Škola Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Autor Mgr. Jitka Mašková Název ŘASY I Předmět Biologie Tematická oblast Botanika pro první ročník osmiletého studia Šablona III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ročník  prima Metodický list/Anotace Tento materiál je určen k výkladu s následným krátkým procvičením nových pojmů. Procvičovací část je možné vytisknout jako pracovní list. Délka: 45 minut Na tento materiál navazují další dvě části ŘASY II a ŘASY III určené k procvičení a laboratornímu pozorování Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

ŘASY - mají chloroplasty s chlorofylem eukaryotické fotosyntetizující organismy - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO2 vyrábějí organické látky - uvolňují O2 obsahují další barviva - podle jejich kombinací rozlišujeme řasy zelené, hnědé a červené nepříbuzné skupiny voda a vlhké prostředí - moře, sladké vody, vlhká půda …

ŘASY stélka = tělo není rozlišené na orgány jednobuněčná - př. zelenivka, zrněnka, rozsivka soubor buněk - př. váleč mnohobuněčná - př. šroubatka, bobulák pohyblivé s bičíkem - př. pláštěnka, váleč volně se vznášející - př. zelenivka, šroubatka přisedlé - př. bobulák, žabí vlas součást fytoplanktonu, krmivo, hnojivo, surovina pro průmysl algologie - věda zkoumající řasy

Zelené řasy zrněnka pláštěnka šroubatka zelenivka váleč krásnoočko Pláštěnka – jednobuněčná, sladkovodní, eutrofizované vody, bičíkatá, s buněčnou stěnou Zelenivka – jednobuněčná, sladkovodní, s buněčnou stěnou, eutrofní vody Krásnoočko – jednobuněčná, sladkovodní, bez buněčné stěny, světločivná skvrna Zrněnka – jednobuněčná, suchozemská, s buněčnou stěnou Šroubatka- vláknitá, sladkovodní, volně se vznáší, chloroplast šroubovitě zatočený Váleč – bičíkatá, sladkovodní, vytváří cenobia Žabí vlas – vláknitá, přisedlá, sladkovodní, vodní toky váleč krásnoočko žabí vlas

Doplň chybějící slova do rámečků: Řasy patří mezi rostliny, protože jejich buňky obsahují chloroplasty se zeleným barvivem chlorofylem. Obsahují také další barviva a podle nich rozlišujeme řasy zelené, červené a hnědé. Tělo řas se nazývá stélka. Tělo některých řas tvoří pouze jedna buňka – jedná se o jednobuněčné řasy. Mnohobuněčné řasy tvoří vláknité nebo lupenité stélky. Řasy žijí ve vodě nebo vlhkém prostředí. Řasy jsou součástí fytoplanktonu a slouží jiným organismům jako potrava. Řasy jsou důležitým producentem kyslíku. Váleč tvoří kulovité kolonie zvané cenobia. Pláštěnka a krásnoočko se mohou pohybovat, protože mají bičík. Na kmenech stromů můžeme najít řasu zrněnku.

Jakou stélku mají řasy zelenivka a zrněnka? Odpověz na otázky: Jakou stélku mají řasy zelenivka a zrněnka? 2. Které řasy se pohybují pomocí bičíku? 3. K čemu slouží řasám světločivná skvrna a u které řasy bychom ji našli? 4. Proč dostala řasa šroubatka své jméno? 5. Která zelená sladkovodní řasa má makroskopickou stélku a je vidět pouhým okem? Jsou to jednobuněčné řasy, mají buněčnou stěnu, bičík jim chybí. Například pláštěnka, krásnoočko, váleč. Skvrna slouží k vnímání směru a intenzity světla a má ji krásnoočko. Jméno dostala podle tvaru svého chloroplastu, který je šroubovitě stočený. Je to vláknitá řasa žabí vlas.

ČABRADOVÁ, Věra. Přírodopis pro 6 ČABRADOVÁ, Věra. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2003, 120 s. ISBN 80-723-8211-X. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Chaetomorpha_linum-salt_marsh_algae.jpg?uselang=cs http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Pacific_rockweed%2C_Olympic_National_Park%2C_USA.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Mikrofoto.de-Dinobryon_divergens.jpg?uselang=cs http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ee/Mikrofoto.de-volvox-8.jpg/640px-Mikrofoto.de-volvox-8.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Chlamydomonas6-1.jpg/234px-Chlamydomonas6-1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Chlorella.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Volvocales.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Spirogyra_sp.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Euglena_sp.jpg http://is.muni.cz/do/ped/kat/biologie/pokusy/pages/zrnenka.html