Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
OSOBNOST SPORTOVCE PhDr. Eva Tomešová, Ph.D..
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
č. 43 Občanská nauka, 1. ročník, obor Obchodník
Mezi lidské vztahy a komunikace
Osobnost Občanská výchova.
TYPOLOGIE OSOBNOSTI.
Osobnost člověka z pohledu psychologie
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
Osobnost a temperament
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
PSYCHICKÉ VLASTNOSTI OSOBNOSTI
Osobnost pachatele trestných činů
v pedagogické diagnostice
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Psychologie osobnosti
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Psychologie osobnosti a jejího vývoje
Osobnost – situace – predikce chování
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Strachy v období rané adolescence
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Typologie temperamentů
Psychologie koučování
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Sociální psychologie osobnosti
Rorschachův test A TAT test
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Výzkumné metody v psychologiI
Úvod do psychologie
Etnografie a národnostní politika ČLR
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Nejobecnější psychologický pojem – řada definic a přístupů. Většina obsahuje 3 základní oblasti : 1. Osobnost zahrnuje rozsáhlý soubor vlastností, procesů.
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Učení, praktické aplikace principů učení
Metody psychologie.
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Pohybové schopnosti a dovednosti
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Pozornost, diagnostika pozornosti
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Úvod do psychologie II. přednáška
OSOBNOST.
Psychologie koučování
TECHNIKA KRAUL – základní a kotoulová obrátka Lekce č. 9
Kejřová Psychologie.
Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.
Transkript prezentace:

Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

Osobnost:  individuální jednota duševních vlastností a procesů jedince  relativně stálá  projevuje se v interakci s okolím  neustále se vyvíjí na základě interakcí vrozeného a naučeného

Struktura osobnosti: sociální role motivační či morálně-volní vlastnosti schopnosti vlohy povahové vlastnosti temperament

Diagnostika osobnosti  pozorování  rozhovor  rating…  osobnostní dotazník  projektivní techniky

Historie diagnostiky osobnosti  Pseudovědy: frenologie, fyziognomie, grafologie

Historie diagnostiky osobnosti  Typologie osobnosti: Galenos – teorie tělních tekutin (sanquinik, cholerik, flegmatik, melancholik) Kretschmer, Lombroso, Sheldon – teorie tělesných typů

Současná diagnostika osobnosti  rysové teorie: Allport, Cattel… (faktorová analýza) Hans Eysenck: 3 dimenze, biologický základ rozdílů Big Five  bez teorie vývoje osobnosti  příliš závislé na matematických závěrech  přeceňují konzistenci lidského chování  mohou vést k usuzování v kruhu

Současná diagnostika osobnosti  Humanistické teorie: škály sebepojetí  MMPI (empirická báze, norma x psychiatričtí pacienti)

Projektivní techniky

 nejsou to psychometrické testy  použití v klinické praxi, speciální trénink  studují osobnost a její přizpůsobení  užívají symbolické, obrázkové, verbální a expresivní stimuly odkrývají skryté, latentní, nevědomé aspekty osobnosti

Koncept „projekce“  nevědomé připisování vlastních pudů, potřeb, vnímání, postojů a stylu druhým  dáváním významu relativně víceznačným nebo nestrukturovaným podnětům odhalujeme vlastní přání, rysy, obavy, zkušenosti

Projektivní techniky: skryté testy  bez vědomí o psychologické interpretaci  odpovědi by neměly být cenzurovány  dominantní psychologické charakteristiky jsou „skryty“ v odpovědích

Klasifikace projektivních technik Frank, 1948  co požadují nebo navozují konstitutivní konstruktivní interpretativní katarktické refraktivní

Rorschachův test inkoustových skvrn

TAT – Tématický apercepční test (Murray, 1943)

Rozenzweigův obrázkový frustrační test To je fajn čas na to ztratit klíče…

Zahraj pohádku…