ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-07.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

Poškození teplem, chladem, elektrickým proudem, chemikáliemi
studijní materiál HS ČR Okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
TÉMA Fyzikální vyšetření
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Tepelná poranění
AKUTNÍ STAVY VZNIKLÉ Z ÚRAZOVÝCH PŘÍČIN
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
PORANĚNÍ CHLADEM PODCHLAZENÍ OMRZLINY.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Kůže a vnější vlivy VY_32_INOVACE_01-18 Jolana Fialová SOU Domažlice
PERIKARDIÁLNÍ PUNKCE CHLEBKOVÁ SILVIE.
První pomoc Šok - šokové stavy Výukový text
První pomoc při poranění elektrickým proudem
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
TĚLESNÁ TEPLOTA.
Úraz elektrickým proudem
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zásah elektrickým proudem
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
Přehřátí, podchlazení, omrzliny, poleptání
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. poškození chladem.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Tepelná poranění Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_190_Biologiečlověka_Prvnípomocpřitepelnýchporaněních Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
Čidla receptory.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Poranění dutiny břišní. Příčiny: přímé násilí působení dynamických sil – vliv setrvačnosti (poranění nebo odtržení břišních orgánů vlivem náhlé ztráty.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.11 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při úrazu elektrickým proudem DUM – výkladový.
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_94_Kožní soustava AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8.,
Úžeh Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
Úraz elektrickým proudem
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Kožní soustava.
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
8. První pomoc -TEPELNÁ PORANĚNÍ Mgr
Popáleniny Šárka Urbánková.
7. První pomoc - POŠKOZENÍ CHLADEM Mgr
Zpracovala Mgr.Martina Novotná 2007
TEPELNÁ PORANĚNÍ Prezentaci Bc. Zuchové a Mgr. Novotné Ph. D
Akutní stavy u dětí popáleniny, přehřátí, podchlazení, omrzliny
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Identifikátor materiálu: ICT AnotaceŽák si zopakuje znalosti o první pomoci AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup diskutuje o problematice.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6. ročník III
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_20_Péče o kůži
PP – popáleniny ,el. proud, třídění a transport
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
DUM - Digitální Učební Materiál
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Akutní stavy u dětí popáleniny, přehřátí, podchlazení, omrzliny
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III

První pomoc Poranění chladem Mgr. Vilém Nejezchleb

www. ioutdoor.cz

Poranění chladem Podchlazení – celkové Omrzliny – lokální

Omrzliny Omrzliny vznikají: v důsledku vystavení částí těla chladnému prostředí Nejčastěji poškozeným orgánem je kůže, ale poškození může zasáhnout i hlubší tkáně (podkoží, svaly, šlachy, a dokonce i kosti a klouby). kůže

Omrzliny Nejrizikovějšími partiemi jsou periferní části těla: prsty horních i dolních končetin, brada, nos, ušní boltce Výsledné postižení závisí převážně na intenzitě chladu a na době, po kterou je organismus chladu vystaven, ovlivněno je ale i vlhkostí vzduchu a rychlostí jeho proudění. Není proto vyloučeno, že by omrzliny mohly vzniknout i za teplot nad bodem mrazu.

www. stefajir.cz

Příznaky Mezi první příznaky omrzlin patří: 1. Bledá a chladná kůže, která ztrácí svoji citlivost. Později se kůže stává mramorovanou, s modrým nádechem. 2. P íchání a bolest 3. Objevují se puchýře 4. Černo hnědé zbarvené tkáně Omrzlina se začíná vyvíjet až po jejím zahřátí. Není tedy hned od začátku jasné, k jak závažnému poškození došlo a jaké budou jeho důsledky.!!!

Rozdělení Nově se omrzliny rozdělují na povrchové a hluboké. Kritériem rozlišení těchto dvou typů je, jestli jsou poškozeny také hlubší tkáně.

Prevence Pokud se vyskytujeme v místech, kde hrozí riziko vzniku omrzlin, je nutné být na tyto podmínky dostatečně vybaven: 1. Boty a rukavice 2. Náhradní oblečení 3. Těsný oděv a boty také zvyšují riziko vzniku omrzlin. 4. Obličej je třeba chránit dostatečnou vrstvou opalovacího krému. Předchozí omrzlé plochy chráníme zvlášť pečlivě!

První pomoc 1. Při prvních příznacích omrzlin, je třeba postiženého dopravit na bezpečné místo v závětří. 2. Tam mu vyměníme vlhké oblečení za suché. Podáme mu teplé nealkoholické nápoje. 3. Postižené místo je zahříváno tělesným teplem, nesmíme jej za žádných okolností třít! 4. Nyní je potřeba dostat postiženého co nejrychleji do tepla. 5. Omrzlé místo ponoříme do teplé, ne horké vody ( 38 stupňů ), do které je vhodné přidat desinfekci (jodisol, batadine) 6. Po nabytí normální barvy osušíme, kryjeme sterilními čtverci a volně ovážeme. 7. V případě závažného poranění, je nutné zajistit odbornou pomoc 8. Sundáme prstýnky, hodinky!!!

První pomoc PAMATUJ: Při vyšetřování pacienta s omrzlinami je nutné vždy myslet na to, že může být silně podchlazen a nesoustředit se tedy pouze na postižené místo Ale i na celkový stav pacienta, zejména na základní životní funkce!

Podchlazení Je závažný až život ohrožující stav, který komplexně postihuje celý organismus, je charakterizován: - Poklesem centrální tělesné teploty pod 35°C - Tepelné ztráty převažují nad tvorbou tepla - Kritická je teplota 29°C, kdy u postiženého může dojít k zástavě oběhu a kdy již není schopen vyrobit tolik tepla, aby se i při minimalizaci tepelných ztrát spontánně ohřál na normální teplotu - Pro vznik podchlazení nemusí mrznout, stačí když je „jen“ chladno!!

Podchlazení K podchlazení může dojít: - Při nepříznivých okolních podmínkách (chlad, mráz, pobyt ve studené vodě, lavině, trhlině) -Při neadekvátním oblečení vzhledem k okolním podmínkám - Nedostatku energie a spánku – nutné k udržení termoregulace - Snadněji u hraničních věkových skupin (staří a malé děti)

První pomoc 1. Postiženého vždy ošetřovat v chráněném prostoru (stan, záhrab, chata), minimálně obnažovat zraněného v terénu 2. Co nejdříve provést dokonalou izolaci od vnějšího prostředí – spací pytel, bivakovaní pytel (žďárák), vrstvy oblečení, ALU folie, deky, čepice 3. Šetrná manipulace (pokud možno s postiženým nehýbat!!) 4. Dodávat teplo z venku - centrální ohřívání – termozábal. 5. Sledovat vědomí, puls, dýchání – ZÁKLADNÍ ŽIVOTNÍ FUNKCE 6. Při zástavě dechu a oběhu resuscitovat za dokonalé izolace a zevního ohřívání postiženého

Vznik omrzlin www. Ioutdoor.cz