Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PORANĚNÍ CHLADEM PODCHLAZENÍ OMRZLINY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PORANĚNÍ CHLADEM PODCHLAZENÍ OMRZLINY."— Transkript prezentace:

1 PORANĚNÍ CHLADEM PODCHLAZENÍ OMRZLINY

2 A. PODCHAZENÍ – kdy vzniká
v nepříznivých podmínkách (chlad + vyšší vlhkost + vítr) u vyčerpaných lidí, hlad, nedostatečné oblečení požití alkoholu zhoršuje situaci (zlepšení prokrvení vede k vyšší tepelným ztrátám!)

3 Příznaky stadium – lehké podchlazení stadium – těžko podchlazení
svalový třes a slabost zrychlení tepu a dechu vědomí zachováno stadium – těžko podchlazení bezvědomí (pokles teploty na 30 ºC) zpomalení dechu a tepu stadium – zdánlivá smrt nelze zjistit dýchání s srdeční činnost zpomalení reakce zornic naděje na oživení do 15-20ºC (↓ spotřeby O2 tkáněmi) nezraněnou podchlazenou osobu nelze prohlásit za mrtvou, dokud není její tělo zahřáto

4 První pomoc V terénu, není-li možno pokračovat v cestě „zmizet z povrchu zemského“ (záhrab) – zvěř dělá totéž

5 První pomoc Ochrana před dalším prochladnutím (deky, folie, oděv zachránců) Vyvarovat se aktivních nebo pasivních pohybů podchlazeného (jako poranění páteře) Rychlý transport vrtulníkem na specializované pracoviště s možností mimotělního krevního oběhu (i lehce podchlazený může během pozemního trasportu zemřít)

6 První pomoc – další postup
stadium - lehké podhlazení horké oslazené nápoje (ne alkohol) sledování dýchání a oběhu ne léky stadium – bezvědomí stadium – zástava dechu a /nebo oběhu umělé dýchání, srdeční masáž do příletu vrtulníku

7 První pomoc na chatě nezahřívat povrch těla v horké koupeli
uložit dobře tepelně izolovaného do chladné místnosti až do transportu není-li naděje na rychlou odbornou pomoc a transport, zahřívání horkými zábaly na hrudník, do podpaží a třísel i lehce podchlazené je nutné transportovat vleže

8 B. OMRZLINY – ohrožená místa
nohy ruce nos brada a uši u chlapců genitál

9 Stupně omrzlin stupeň: Kůže je voskově bílá, chladná, necitlivá. PO zahřátí dochází k úplné úzdravě. Takto vypadá každá omrzlina na místě nehody! stupeň: Puchýře s fialovým zbarvením kůže, které se objevují za 1-3 dny. Je přechodným stadiem mezi vratným poškozením a nevratným při stupni: po několika dnech se projevuje zčernáním a úplným ztvrdnutím postižené části těla.

10 První pomoc Zabránit dalšímu ochlazování.
Zahřívání tělesným teplem vlastním nebo kamarádů (např. podpaží), ale jen na předpokladu, že nejde o celk. podchlazení. Aktivní pohyb končetinami a masírování okolní tkáně bez dotyku omrzliny. Tření sněhem je zakázáno. Horké, oslazené nápoje s minerály. Sterilní vatový obvaz, nesmí stlačovat omrzlinu. Ne alkohol a masti v terénu. Ne kouření. Transport, při těžkých omrzlinách vrtulníkem.

11 Další opatření na chatě či bezpečném teplém úkrytu
Horké a oslazené alkoholické nápoje v „rozumném množství“. Horká vodní lázeň (35-42ºC – měřit teploměrem) – popálení! asi na 30 min., obličej teplé obklady až do zčervenání kůže. Po lázni kůži šetrně osušíme a sterilně vážeme do vaty. Puchýře neotvíráme. (Světlá tekutina v puchýři – dobrá prognóza, tmavý obsah – špatná). Transport.

12 Zrádnost omrzlin Bylo pěkně, vítr moc nefoukal, teplota odhadem -20ºC. Nevím proč, ale zdálo se mi ve stanu docela teplo, a tak jsem si natáhl jen jedny tlusté ponožky. O půl osmé jsme vyrazili. … Asi po desáté hodině jsme došli na hřeben k Bílým skalám. Jirka seděl u skal a já si znovu opravoval svoje nesmeky. A v té chvíli jsem cítil, jak mi levé noha začíná tuhnout. Nic mě nezabolelo, jen krátký pocit zapraskání na nártu nohy…… Mendoza – nemocnice: Petr mi řekl, že doktor doporučuje okamžitý transport domů. Já, ale odmítal, byl jsem tam spokojen, dobře tam vařili a dobře se starali. Petr se rozčílil a tak jsem nakonec souhlasil.

13 V Bohunické nemocnici v Brně se pokoušeli celých 5 dnů o záchranu mé nohy.Bohužel, přišel jsem pozdě. Nebylo jiné řešení než amputace. Na operačním sále jsem byl 4x. Všechny prsty na rukou se nakonec transplantacemi podařilo zachránit. Po 4. měsíční rehabilitaci, kdy jsem se znovu učil a naučil chodit s protézou, jsem se v květnu mohl vrátit domů. Petr Směja: Ve stínu Aconcaguy


Stáhnout ppt "PORANĚNÍ CHLADEM PODCHLAZENÍ OMRZLINY."

Podobné prezentace


Reklamy Google