Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
LIPIDY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vitamíny rozpustné v tucích
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Stopové prvky Olivia Stamates.
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Vitaminy rozpustné v tucích
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K

Vitamín A  Vitamin A se vyskytuje pouze v živočišných potravinách – nejvíce v játrech, menší množství v mase a žloutcích, v másle, v rybím tuku  Rostlinné potraviny obsahují pouze karoteny, které se v těle přeměňují na vitamin A (k přeměně karotenů dochází v játrech, kde se vit. A ukládá do zásoby)  Karoteny mají antioxidační účinky a chrání organismus před vznikem rakoviny

Vzorec vitamínu A (skládá se ze dvou stejných polovin)

 Oxidačním štěpením dvojné vazby mohou vzniknout: dvě molekuly retinolu (alkohol) jedna molekula retinolu a jedna molekula retinalu (aldehyd) molekula kyseliny retinové  Funkce: Retinal – vidění za šera Retinol – pohlavní steroidní hormon Kyselina retinová – růst a diferenciace orgánů

 Projevy nedostatku vitaminu A: Postižení oka – šeroslepost (večer po zhasnutí nejsou vidět obrysy do 7 sekund) Poruchy imunity Změny epitelu různých orgánů – např. šupinatá pokožka, suché dýchací cesty (odlupování epitelu dýchacích cest), vlasy bez lesku atd.  Znehodnocení vitaminu A Vitamin A se ničí světlem a oxidací (proto např. máslo musí mít obal, který nepropouští světlo) Neničí se tepelnou úpravou

Vitamín E - tokoferol  Vitamin E se vyskytuje v listové zelenině, celeru a křenu, v celozrnné mouce a pečivu, v rostlinném oleji – zejména olej z klíčků a oleji bavlníkovém, v ořeších  Tokoferoly jsou celkem 4 a označují se řeckou abecedou. Nejúčinnější a nejvíce rozšířený z nich je alfa-tokoferol

Vzorec vitamínu E

 Význam vitaminu E Má antioxidační charakter – před oxidací ochraňují lipidy a tím zajišťuje stabilitu membrán Je důležitý pro vývoj svalstva Udržuje stabilitu nenasycených mastných kyselin Důležitý pro plodnost Léčí různé kožní choroby – nehojící se rány, plísně nohou – potíráním olejem s vitaminem E

 Projevy nedostatku vitaminu E Křeče v lýtkách (podobně jako u nedostatku Mg) Neplodnost (porucha funkce gonád) U novorozenců – anémie (kratší životnost červených krvinek)  Nadbytek vitaminu E Málo častý, toxicita ve srovnání s jinými vitamíny, které jsou v tucích rozpustné, je nízká Někteří lidé jsou na vit. E citlivý, nadbytek problematický např. u lidí s vysokým krevním tlakem nebo u diabetiků

 Znehodnocení vitaminu E Neničí se vařením, ale podobně jako vitamín A se ničí oxidací a působením světla Tablety vitaminu E proto skladujeme v temnu a chladu

Vitamín D  Vitamin D se vyskytuje v potravinách velmi zřídka – nejvíce v rybím oleji, menší množství ve žloutcích, rybách  Slunečný vitamín – působením slunečního světla (UV paprsků) se mění v kůži provitamín ergokalciferol na vitamín D  Význam vitaminu D Řídí metabolismus vápníku v těle a je tak zodpovědný za kalcifikaci kostí

 Projevy nedostatku vitaminu D U dětí – křivice U dospělých – měknutí kostí  Nadbytek vitaminu D Vede k nadbytečné kalcifikaci kostí popřípadě některých jiných tkání

Vzorec vitamínu D

Vitamín K – tokoferol  Vitamin K se vyskytuje v rostlinách (špenát, řeřicha, petržel), sójovém oleji, ve střevech  Vyskytuje se jako: vitamin K 1 (fylochinon) - nachází se především v rostlinách vitamin K 2 (menachinon) - je syntetizován bakteriemi trávicího traktu živočichů vitamín K 3 (menadinon)– synteticky vyrobený

 Význam vitaminu K Důležitý pro srážení krve (tvorba protrombinu) – je to tzv. protikrvácivý vitamín Metabolismus kostí  Nedostatek vitaminu K U dospělých jedinců – je nedostatek zcela vyjmečný, může se vyskytnout např. pouze u lidí s onemocněním jater, při poruchách resorpce tuků

U kojenců – nedostatek vitaminu se vyskytnout může (mateřské mléko neobsahuje velké množství vitaminu K a novorozenci mají sterilní střevo bez bakterií, které vitamin K tvoří) Nedostatek vitaminu vede k poruchám srážlivosti krve  Nadbytek vitaminu K Nadbytek málo častý, toxicita je nízká – výjimku tvoří syntetický vitamín K3 – narušuje funkci glutationu (přirozený antioxidant) a tím narušuje buněčné membrány

Vzorec vitamínu K

Odkazy obrázků: Vitamin A Vitamin D Vitamin E Vitamin K phyllochinon

Zdroje: vlastní přípravy D ě kuji za pozornost