NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_6.VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ TÉMA:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MANUFAKTURA A PRVNÍ STROJE
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VY_06_ Vla5_7p PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_CH VODA- prezentace
VY_32_INOVACE_16_Parní stroj a továrny
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_325_Pověsti AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Podmínky života na Zemi
Vývoj státního území autor: Mgr. Jana Mikešová
VY_32_INOVACE_17_Čeští vynálezci
Česko – země v srdci Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
Moje vlast, moje bydliště Erby VY_32_INOVACE_06 Sada 9
Veronika Zvoníčková 9.B. Životopis Vynálezy
Tropický pás savana a poušť
● Téma:Průmyslová revoluce v Anglii, Evropě a českých zemích ● Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod ● OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-M
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rozvoj vědy a techniky Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Čeští vynálezci Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_14. ROZVOJ PRŮMYSLOVÉ VÝROBY 2. POLOVINA 19.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1189_ROZVOJ VĚDY A TECHNIKY Téma: MANUFAKTURA,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_34_ČS TEMA: Manufaktury a první.
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Chemický průmysl Pardubického kraje VY_32_INOVACE_01_PARDUBICKY KRAJ_03 PARAMO PARDUBICE Název projektu:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_7_Průmyslová revoluce Téma:
VY_32_INOVACE_017_České země na přelomu 19. a 20. století Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Předpoklady přechodu k průmyslové společnosti 18.stol. Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_114_Přechod k průmyslové společnosti.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE V ČECHÁCH
ASIE - SIBIŘ VY_32_INOVACE_07-40 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
Parní stroj VY_32_Inovace_09KR-3
ASIE - JAPONSKO VY_32_INOVACE_07-37 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
ASIE – MONGOLSKO, KLDR, KOREJSKÁ REPUBLIKA
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
Chemický průmysl Pardubického kraje
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
PAMÁTNÉ STROMY PARDUBICKÉHO KRAJE
Jazyk a jazyková komunikace Weather Počasí – angličtina 5. ročník Mgr
DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA ZÁCHRANNÁ SLUŽBA
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
PARDUBICE - PRAVOPIS VELKÝCH PÍSMEN
VĚDECKÝ A TECHNICKÝ POKROK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
PARDUBICE – VLASTNÍ NÁZVY
Opakujeme dějepis na II. stupni
Manufaktury Začínají vznikat v polovině 18. století
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_06_Vynálezy mění svět Regina Byrtusová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Jehličnaté stromy Borovice obecná Smrk ztepilý Jedle bělokorá
Manufaktury a první stroje
Mgr. Iva Štancíková Člověk a jeho svět Vlastivěda národní obrození 5
TEST POZNÁŠ PTÁKY ?. ČLOVĚK A JEHO SVĚT Ptáci, test Radka Smetanová VY_32_INOVACE_ptacitest_11.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
  Název materiálu: Čeští vynálezci Ročník: 5.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Státní symboly státní znak velký a malý státní vlajka státní hymna
Čas: 11. – 13. století (místní- zeměpisné rozdíly)
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Jazyk a jazyková komunikace Roční doby – angličtina 5. ročník Mgr
ZELENINA TEST POZNÁŠ VŠECHNY DRUHY ZELENINY ?
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_24_19._století_století_páry_vynálezy_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Průmyslová revoluce v Anglii
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_6.VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ TÉMA: VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ANOTACE DIGITÁLNÍ MATERIÁL JE ZAMĚŘEN NA OSOBNOSTI PARDUBICKÉHO KRAJE, KTERÉ SE ZAPSALY DO DĚJIN SVÝMI TECHNICKÝMI VYNÁLEZY.

V 18. století začal stoupat počet obyvatel. Vznikaly velké dílny – MANUFAKTURY, kde každý dělník zpracovával určitou část výrobku. První stroje byly poháněny vodou nebo koňmi. V 19. století vznikaly továrny, kde se uplatňovaly parní stroje. Vynálezy pomohly rozvíjet textilní, strojírenský, potravinářský průmysl a těžbu uhlí.

Víš, v jakém kraji se narodili bratranci Veverkové a co vynalezli? Ruchadlo Půdu nadzvedávalo a převracelo. Používá se dodnes.

Byl český vlastenec, projektant a stavitel železničních tratí. Navrhl trasu z Olomouce do Prahy a Drážďan. Zemřel v domě svého otce v Pardubicích po zranění na železnici ve věku 31 let. Co se Ti vybaví, když se řekne Jan Perner? Víš, co inspirovalo skladatele této skladby? Víš, jak se jmenoval? Antonín Dvořák reagoval na technický pokrok klavírní skladbou Humoreska. Inspiroval se jízdou vlakem.

Víš, kde se narodil Josef Ressel a co vynalezl? Narodil se v Chrudimi v česko – německé rodině a chodil zde do školy. Vynalezl LODNÍ ŠROUB k účinnějšímu pohánění lodi. Používá se dodnes.

Prokop Diviš – uzemněný bleskosvod ( 18. stol. ) James Watt – sestrojil první parní stroj ( Angličan ) František Josef Gerstner – první parní stroj v Čechách (poč. 19. stol.) Josef Božek – sestrojil první parní automobil a parní loď v českých zemích. (poč. 19. stol. ) František Antonín Gerstner - vytvořena první koňská dráha. (poč. 19. stol. ) První parní železnice. ( poč. 19. stol. )

1. Anton%C3%ADn Dvo%C5%99%C3%A1k. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:. 2. Bratranci Veverkov%C3%A9. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:. 3. File:Humoresk Dvorak.mid?uselang=cs. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:. 4. Josef Ressel. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:. 5. Lodn%C3%AD %C5%A1roub. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW:.