Mezinárodní vztahy - seminá ř Vypracovala: Veronika Pazderová Řecko – tehdy a dnes.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Advertisements

Průběh 1. světové války 3. část.
Svět po 1. sv. válce.
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
Česká republika Demokratický stát.
Problémy poválečného světa
Revize a zánik Versailleského systému
příprava na 2. světovou válku
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
1.Světová válka.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
Poválečné Československo
STUDENÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
ŘECKO Marie Šťovíčková.
Historie Starověkého Řecka
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
První světová válka III
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Postavení Evropy ve světě
Turecko Eliška Novotná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Československo po 2. světové válce
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
Rozdělená Evropa.
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
UKRAJINA Vypracovala: Monika Hrnčířová UČO:
28. ŘÍJEN ŘÍJEN 1918 – první den dějin československého státu Václavské náměstí – odpoledne vyhlášen samostatný československý stát 14. října.
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘECKÉ DĚJINY.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
SSSR mezi světovými válkami I
Ruské revoluce 1917.
Protektorát Čechy a Morava
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Svět po první světové válce
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Bouřlivý rok 1848.
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
SSSR mezi světovými válkami
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Revoluce
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Cesta ke studené válce v Evropě
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Revoluce
Mnichovský diktát.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Češi za první světové války
Ruské revoluce 1917.
Hitlerova agrese ve 30. letech
Základní škola Čelákovice
Československo po 2. světové válce 2. polovina 40. let
Transkript prezentace:

Mezinárodní vztahy - seminá ř Vypracovala: Veronika Pazderová Řecko – tehdy a dnes

Řecko Řecká kultura a umění se staly základem pro evropskou kulturu a vzdělanost. Řecko se považuje za kolébku evropské kultury. Příklady řeckého umění a ideálů nikdy nepřestaly působit, a to v jakémkoliv historickém období - v období římské říše, renesance, klasicismu a i dalších pozdějších etapách – během osvícenství se stává řecká, starověká antika vzorem a inspirací.

Životnost řecké kultury - důvody  Vyspělá civilizace – architektura, sochařství, dramatické umění, apod.  Humanistický životní názor – člověk jako rozumná bytost stojí v centru pozornosti. Ideálem se stává člověk zdravý, krásný, mravný, vzdělaný a sebevědomý – kalokagathia  Demokratický charakter veřejného života – již v 5. st. př. n. l. – za vlády krále Perikla, je dosaženo nejvyšší možné demokracie ve starověku

Historický a politický vývoj Řecka Nejprve městské státy polis (nejvýznamnější Athény, Sparta), později pod vládou Alexandra Velikého expanze Řecka poprvé má starověké Řecko podobu veliké říše. Od 2. st. př.n.l. – Řecko pod správu Říma, po rozdělení římské říše součástí Byzantské říše, po pádu Byzance se Řecko dostává pod tureckou nadvládu, která trvala až do 19. století. Národní obrození – na konci 18. st. stoupají v Řecku protiosmanské nálady, Řekové se chtějí zbavit nadvlády, v roce 1821 vypuká povstání, po zásahu velmocí (Rusko, Francie, VB) vítězství křesťanské koalice Roku 1830 – oficiálně uznán řecký stát jako nezávislé království.

Řecko a dvě světové války Během 1. sv. války – země politicky roztříštěná : Král Konstantin I. politik Venizelos orientace na centrální mocnosti orientace na Dohodu Od r začíná postavení krále Konstantina kolísat – později je nucen přijmout podmínky Dohody. Moc poté přebírá opozice. Politik Venizelos se soustředí na vojenské složky a expanzi Řecka, avšak tyto snahy přinášejí Řecku hospodářské problémy, jeho popularita klesá. V meziválečném období se jedná především o zachování či zrušení monarchie – dochází k převratu a nastolení republiky, avšak vývoj republiky je doprovázen špatnou vnitropolitickou situací a časem dochází k nastolení vojenských diktatur – Ioanis Metaxas – jeho režim je přerušen 2. sv. válkou Během 2. sv. války se Řecko nejdříve potýká s nátlakem fašistické Itálie – Řekové odmítají požadavky Itálie dne 28. října 1940 – dodnes je tento den stáním svátkem (Den, kdy řekli ne) Itálie zahajuje pozemní invazi, kterou se Řekům daří potlačit, avšak na ponížení italského spojence reaguje Hitler okupací Řecka a posílá do země své jednotky. Od r vznikají různé odbojové skupiny – odporu proti německým okupantům se účastní jak jednotky levicově, tak pravicově zaměřené.

Konflikty mezi odbojovými skupinami a zárodek občanské války již v r dochází k ozbrojenému konfliktu mezi komunisty (ELAS) a příslušníky pravicových členů odboje (EDES) V květnu 1944 – sjezd odbojových organizací v Bejrútu: komunistický Výbor národního osvobození – EAM, Řecká národní demokratická unie – EDES vznik koalice – vláda národní jednoty avšak v prosinci 1944 se nová vláda rozpadla (problémy především s otázkou odzbrojení – EAM trvala na požadavku dominantního postavení ozbrojené frakce ELAS) Po rozpadu vlády ELAS demonstrace v Athénách (boj mezi komunistickými ELAS a místní policií podporovanou britskými jednotkami) událost vstoupila do dějin jako Dekemvrian Boje trvaly 37 dní a komunisté prohráli – dohoda o ukončení bojů – 12. února 1945 – Varkizká dohoda (obsahovala text o demobilizaci ozbrojené frakce, plány pro nové volby a referendum pro monarchii)

Občanská válka Vznik: mnoho veteránů z ELAS své zbraně neodevzdalo a až na jich emigrovalo do Jugoslávie začali vznikat nevojenské oddíly. Volby v roce 1946 vyhrála monarchistická strana – král Jiří se vrátil do vlasti a s ním i silný vliv Britů Začátek: 30. března 1946 – přepadení policejní stanice – později se zformovaly vojenské jednotky – Řecká demokratická armáda – DSE (vedená bývalým velitelem ELAS) – „Všichni do války! Vše pro vítězství!“ V r – boje nabíraly na intenzitě – komunisté zformovali tzv. Prozatímní demokratickou vládu – regulérní vláda se bránila zákazem komunistické strany a perzekucí členů i sympatizantů DSE – vrchol moci začátkem r – pod kontrolou komunistů hlavně severozápadní část Řecka a ostrovy Peloponés, Kréta, Ikaria, apod. Konec: regulérní řecká armáda – technicky dokonalejší zatlačovala DSE. Osud války nakonec rozhodly vnitřní rozpory mezi komunisty a také rozpory mezi SSSR a Jugoslávií řečtí komunisté zůstali loajální SSSR, nato se Jugoslávie rozhodla uzavřít své hranice a Řecko ztratilo jugoslávskou podporu díky podpoře Britů a Američanů došlo k porážce komunistických povstalců a upevnění monarchistického režimu v zemi

Důsledky občanské války Válka zanechala Řecko z ekonomického hlediska v troskách finanční pomoc v rámci Marshallova plánu Řecká emigrace – cca. přes Řeků zapojených do aktivit DSE bylo nuceno emigrovat do zemí Východního bloku – Albánie, SSSR, Polsko, Československo 1. vlnu emigrace tvořily děti – evakuaci dětí zorganizovala Prozatímní demokratická vláda – probíhala v letech vlnu emigrace představovali dospělí muži i ženy – zčásti partyzáni DSE, rodinní příslušníci DSE, zajatci řecké královské armády, sympatizanti komunistické strany do Československa přišlo v letech 1948 – 50 cca. 12 tisíc uprchlíků – svůj domov nacházeli především v pohraničních oblastech po odsunutých Němcích (Sudety – Krnov, Jesenicko) veteráni DSE a levicoví aktivisté ztratili ve své domovině občanství a majetek byl zkonfiskován – návrat do vlasti jim byl umožněn až v 80. letech

Povalečné události Řecká společnost je nadále vnitřně rozdělena – armádní složky zasahovaly do veřejného života - nedemokratický režim v zemi I přes projevy neplnohodnotného demokratického vývoje – dochází v 50. letech v oblasti ekonomiky k vzestupu – 1952 – Řecko členem NATO zahraniční vztahy Řecka směrem k Západu Avšak prohlubuje se sociální diferenciace – z hospodářského vývoje nejvíce těží příslušníci armády, byrokracie, podnikatelé vojenský převrat v r – nastolení diktatury tzv. vojenské junty řecký král Konstantin II. uskutečnil ozbrojené povstání proti režimu, avšak neúspěšně opustil zemi, monarchie byla zrušena a vůdčí postava diktatury – Georgious Papadopulos se jmenoval prezidentem V zahraniční politice režim spolupracoval s USA, což vyvolávalo mezi řeckou veřejností velkou nevraživost vůči Spojeným státům Zesílení opozice – v r v souvislosti se špatnou hospodářskou situací a angažovaností junty na Kypru, kde došlo ke svržení kyperského prezidenta a poškození vztahů s Tureckem – obyvatelstvo vypovídá juntě poslušnost – do Řecka je povolán zpět bývalý premiér vlády K. Karamanlis a nadvláda diktatury končí

Kyperská otázka Zásah junty v r na Kypru vážně poškodil vztahy s Tureckem. Turecká republika toho využila a zabrala 37 % kyperského území. K vojenskému střetu mezi Řeckem a Tureckem však nedošlo, avšak dodnes je Kypr rozdělen na řeckou a tureckou část. Kyperská republika je mezinárodně uznávanou, zatímco severo – kyperskou tureckou republiku, která byla vyhlášena v r uznává pouze Turecko.

Politická situace od druhé poloviny 70. let – pád Junty, nové volby V r – nové volby a nové politické strany: Nová demokracie Panhelénské socialistické hnutí (PASOK )  v čele s Konstantinosem Karamanlisem  vyhráli volby v r  nová ústava, referendum o státním zřízení = výsledek proti monarchii - Řecko republikou  v r – zásluhou Karamanlise Řecko vstupuje do Evropského společenství  avšak špatná hospodářská situace se podepsala na ztrátě popularity této pravicové vlády a příští volby vyhrává levicový PASOK  v čele s Andreasem Papandreem  PASOK v zemi vládl v letech 1981 – 89 a 1993 – 96.  levicově tvořená vláda umožnila v 80- letech návrat válečným veteránům a levicovým uprchlíkům zpět do vlasti.  snaha vytvořit stát se silnou sociální podporou – zabezpečení vysoké životní úrovně obyvatel – rozsáhlé vládní programy znamenaly velké finanční výdaje, což se projevilo ve schodku státního rozpočtu  počátek hlubokého zadlužení Řecka, které je stále aktuální je možno hledat už v druhé polovině 90. let, kdy byl u moci PASOK

Současné Řecko a dluhová krize Snahy o zabezpečení vysoké životní úrovně obyvatel (např. zvýšení starobních důchodů) a rostoucí vládní výdaje (stavba nových sportovních areálů, rekonstrukce letiště, athénského metra, nové dálnice, apod.) vedly k hlubokému zadlužení státu vláda nedokázala v r přivézt Řecko do eurozóny – nesplňovala konvergenční kritéria. Řecku se podařilo vstoupit do eurozóny až v r. 2001, avšak figurovaly zde pochybné statistiky. Po vstupu do eurozony Řecko získalo přístup k levnějším půjčkám na další investice – avšak vláda připustila nadměrné výdaje jak ze státního, tak soukromého sektoru, které nebyly kryté skutečnou hospodářskou výkonností země. ´ Výsledkem vysoké zadlužení u zahraničních věřitelů a neúnosný schodek státního rozpočtu. K prohloubení krize přispěla světová finanční krize v r Řecko přijalo již celkem tři záchranné úvěry od EU a MMF – v r. 2010, 2012, Škrty ve státním rozpočtu měly za následek stávky, demonstrace a nepokoje. V r proběhly v Řecku dvoje předčasné volby – na začátku ledna a v září v lednových volbách vytvořila Koalice radikální levice SYRIZA koaliční vládu se stranou Nezávislí Řekové – premiérem se stal Alexis Tsipras - hlavním úkolem vlády bylo vyjednávat o podmínkách nových půjček z Evropského stabilizačního mechanismu – Tsipras však nezískal podporu schválení podmínek z vlastních řad a 20. srpna 2015 podal demisi. V září se ve volbách stala vítěznou stranou opět SYRIZA, v závěsu byla Nová demokracie. Premiérem nadále zůstává Alexis Tsipras.

Zdroje ČERNÁ, Marie. Dějiny výtvarného umění. Idea sevis, Dluhová krize v Řecku. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001 Dějiny Řecka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001 Řecká občanská válka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001