FAMOUS BRITISH PERSONALITIES Mgr. Zdislava Šmídová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Název The United Kingdom – History Předmět, ročník
FAMOUS BRITONS (8.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Menu Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: AJ164 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Great Britain, The United Kingdom NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Znojmo, Václavské nám. 8 ČÍSLO PROJEKTU:
2.stupeň Autor: Mgr.Radek Hasch, Masarykova ZŠ Plzeň Elizabeth II. Projekt "EU peníze školám", registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Tento.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Vít Klimeš Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_ANGLICKY_JAZYK_REALIE_11.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_4C_5_London (5) Téma: 4C_Aj 7.tř.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
 Anotace  Didaktický materiál je určen především žákům 4. ročníků maturujících z anglického jazyka. Prezentace obsahuje téma určené k ústní části maturitní.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum : Název : VY_22_INOVACE_2.2.2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_4C_6_London (6) Téma: 4C_Aj 7.tř.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, přísp.organizace AUTOR: Mgr. Marta Rozsívalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Angličtina 9.ročník TEMA: Test revision, London –
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_AJ_4_FIG_17_HOLIDAYS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_4C_8_London (8) Téma: 4C_Aj 7.tř.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Shane Paul Hertnon Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_ANGLICKY_JAZYK_KOMUNIKACNI_SITUACE_20.
Angličtina: Mary I Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Angličtina: Významné osobnosti britské.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Společnost (Society) B1 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Angličtina: Maturitní ústní zkouška Datum vytvoření.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_AJ_4_REG_REALIE_10_TRADITIONSNEW.
Angličtina: Henry VIII
Angličtina: Queen Victoria
The USA national symbols
Angličtina: Oliver Cromwell
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rodina (Family) B1 Tematická oblast
Sports, competitions, races
The USA political system
London city traffic Tematická oblast Angličtina: The UK
Angličtina: George Washington
Getting Around London Mgr. Naďa Bisová.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Communication Mgr. Naďa Bisová.
Angličtina: Thomas Jefferson
Verbs + prepositions, adjectives + prepositions
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Charles Dickens – life Mgr. Zuzana Hnátová.
Angličtina: Christopher Columbus
Angličtina: Queen Elizabeth I
Great Scientists of the 19th Century
Angličtina: James I Tematická oblast
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
MASS MEDIA Mgr. Naďa Bisová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
What are the British like?
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Radka Černá Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_ANGLICKY_JAZYK_GRAMATIKA_15Spojky.
London Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_11_The Royal Family
The CITY OF LONDON Mgr. Naďa Bisová.
LONDON SIGHTS.
Reálie anglicky mluvících zemí
Svitavy – its famous personalities
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Basic facts I. Tematická oblast Angličtina: CANADA Datum vytvoření
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vít Klimeš Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_ANGLICKY_JAZYK_REALIE_05.
The Tudors Autor: Mgr. Kateřina Řeřichová
THE USA ITS HISTORY Mgr. Zdislava Šmídová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Angličtina: Horatio Nelson
Angličtina: William I Tematická oblast
Transkript prezentace:

FAMOUS BRITISH PERSONALITIES Mgr. Zdislava Šmídová

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_2.AJ.18 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: prosinec 2013 – leden Ročník: 3. ročník a 4. ročník – čtyřleté gymnázium (RVP-G) Septima a Oktáva – osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Tento materiál by vytvořen jako téma pro maturitní okruh: The United Kingdom -Famous British Personalities na Gymnáziu a JŠ Svitavy; přibližně na jednu, popřípadě více vyučovacích hodin (pro výklad i opakování – shrnutí učiva). Obsahuje jednak přehled faktografických údajů, tak i anglickou ustálenou terminologii, doplněné o interaktivní cvičení: otázky, přiřazovací cvičení, videa, poslechy s porozuměním. Je primárně zaměřen na dva poslední ročníky gymnázia, i přesto se dá využít i v nižších ročnících osmiletého i čtyřletého studia vcelku nebo jeho jednotlivé části. Pomůcky: interaktivní tabule Vzdělávací oblastJazyk a jazyková komunikace Vzdělávací oborAnglický jazyk Tematický okruhThe United Kingdom – Famous British Personalities

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy CONTENTS ROYALTIES LITERATURE SCIENCE MUSIC FINE ARTS MOVIE INDUSTRY SPORT OTHERS

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ROYALTIES

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ROYALTIES William I (William the Conqueror) Henry VIII Elizabeth I Queen Victoria Queen Mary George VI Elizabeth II Prince Charles Prince William Prince George Alexander Louis

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ROYALTIES William I (William the Conqueror) Viz prezentace: London – Major historical events

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Henry VIII needed a son first wife: Catherine of Aragon, daughter Mary, Henry wanted a divorce, the Church in Rome said „NO“ started the Church of England, then got divorced second wife: Anne Boleyn, daughter Elizabeth, Anne beheaded third wife: Jane Seymour, son Edward, Jane died fourth: Anne of Cleves (a German princess), divorce fifth: Catherine Howard, beheaded sixth: Katherine Parr, „survived“ 1. TAKE a Quiz SONG

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ELIZABETH I born 1533 queen from liked the Church of England was locked in the Tower until her sister´s death ten became queen fair skin and red hair „the Virgin“ Queen Elizabethan England: Shakespeare, Francis Drake, Walter Raleigh, „Virginia“ – in America Documentary: FILM 2.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Queen Victoria Queen from 1837 – 1901 Queen of the UK for 64 years (the longest time on the throne) Prince Albert 9 children very popular with the British Victorian age: a large Empire, the Industrial Revolution 3. Documentary QUIZ

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy George VI King´s Speech Reading: Bridge, April 2011 Film: The King´s Speech Documentary Albert Frederick Arthur George Bertie His brother: Edward VIII (Duke of Windsor, wanted to marry a divorced woman, was not allowed, gave up the throne) worked hard to adapt to this unexpected role 2 daughters (Elizabeth, Margaret)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy VIZ prezentace: The British Royal Family and Buckingham Palace Prince Charles Princess Diana Prince William Prince Harry Prince George Alexander Louis Queen Mother Elizabeth II Documentary: The Changing Face of the Queen

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy LITERATURE

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Viz následující prezentace: British literature – timeline Chaucer Shakespeare Austen, Bronte Dickens Shaw Rowling Tolkien

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy SCIENCE

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Viz prezentace: Science and Technology – Timeline Significant inventors, explorers, discoverers

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy SCIENCE William Caxton (first printing press in England) Edward Jenner (wanted to stop people getting smallpox, injected a young boy with liquid from a cowpox spot, the way of stopping people getting ill = vaccination) Joseph Lister (in Lister´s hospital doctors started to wear special clothes for operations, washed their hands and used clean knives, a mouthwash – Listerine - gets its name from him)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy MUSIC

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy MUSIC Elton John, song: Candle in the WindCandle in the Wind Beatles, song: YesterdayYesterday The Libertines: Don´t look back into the SunDon´t look back into the Sun David Bowie: The Man Who Sold the WorldThe Man Who Sold the World Spice Girls: London 2012 OlympicsLondon 2012 Olympics Take That: Never ForgetNever Forget Blur: Fool´s DayFool´s Day Pet Shop Boys: Always on My MindAlways on My Mind

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy FINE ARTS

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy FINE ARTS John Constable (18th century) John Constable J.M.W Turner (18th century) J.M.W Turner Branwell Bronte (19th century) Branwell Bronte William Shakespeare Burton (19th century) William Shakespeare Burton John Wonnacott (20th century) John Wonnacott Osi Rhys Osmond (21st century) Osi Rhys Osmond

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy MOVIE INDUSTRY

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy MOVIE INDUSTRY Watch: Best 60 UK actorsUK actors Monty Python (comedy group) Watch: Cheese ShopCheese Shop Mr Bean: Back to SchoolBack to School

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy SPORT

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy SPORT Andy Murry (watch)Murry David Beckham David MurdochMurdoch Many others: browse the websites BBC: 2013 sports test2013 sports test London 2012 websitewebsite Vancouver 2010 websitewebsite Sochi 2014 websitewebsite

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy OTHERS

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy OTHERS Florence Nightingale (facts, videos, photos, sounds)(facts, videos, photos, sounds) Charles Darwin Admiral Nelson The Duke of Wellington Samuel Pepys Christopher Wren Winston Churchill (facts, videos, photos, sounds)(facts, videos, photos, sounds) Margaret Thatcher (video)(video) Sir Edward Elgar (composer, Land of Hope and Glory)Land of Hope and Glory)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy QUIZ 1.How many wives did Henry VIII have? 2.Florence Nightingale is often called „The Lady with the ………..“ 3.Who started the first printing press in Britain? 4.What were Elizabeth I and Mary Queen of Scots? 5.Which queen was the „Virgin Queen“? 6.Where was Victoria´s husband, Albert, from? 7.Who was a famous writer when Elizabeth I was queen? 8.What happened as a result of Joseph Lister´s work? 6 lamp W. Caxton sisters Elizabeth I Germany 7. William Shakespeare 8. Fewer people died after operations.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy QUIZ 9. Why did Edward VIII give up the throne? 10. What happened to Lady Diana Spencer? 11. What are the names of Charles´s two sons? 12. Who did Admiral Nelson fight at the Battle of Trafalgar? 13. Why is Sir Isaac Newton famous? 14. Why is Charles Darwin famous? 15. Who became „Empress of India“ in 1877? 16. Who was the Prime Minister of Britain during WWII? to marry a divorced woman died in a car accident William and Harry the French and the Spanish explained gravity his theory of evolution Queen Victoria Winston Churchill

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Knižní zdroje: 1. EL-HMOUDOVÁ, Dagmar. Angličtina - Maturitní témata. Český Těšín: Petra Velanová, Třebíč, 2006, ISBN SMITH-DLUHÁ, Gabrielle a kol. Angličtina, Otázky a odpovědi. Dubicko: INFOA, 2008, ISBN BOWLER, Bill; THOMPSON, Lesley. British History Highlights. London: Mary Glasgow Magazines, 2005, ISBN Elektronické zdroje: 1.AUTOR NEUVEDEN. Bridge, Maturita Card 19: Great Britain [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Fotogalerie: Obrázky 1-6 pochází z otevřené galerie Microsoft Office (Powerpoint). Veškeré hypertextové odkazy jsou platné ke dni vytvoření díla.