Jak se kontrolují léky a jejich testy před příchodem na (český) trh? PharmDr. Josef Suchopár Praha, 21. 4. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Advertisements

zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
MUDr. Věra Strnadová LŠ LŠ VS1.  Tradiční dělení – podle časové posloupnosti  4 fáze – podle GCP  Dle cíle – explorační / průzkumové.
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
Státní ústav pro kontrolu léčiv
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
PharmDr. Josef Suchopár Tato přednáška je podpořena společností GSK
ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska.
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Vzdělávání pracovníků v oboru právo ve vědě a výzkumu – ano či ne? JUDr. Blanka Vítová, Ph.D., LL.M.
Praktika z farmakokinetiky MUDr, P. Potměšil, PhD.
3.ročník technické lyceum
úvod do farmakologie co je to farmakologie
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Lékové interakce: kombinace různých léčiv může mít celou řadu nežádoucích účinků PharmDr. Josef Suchopár Praha 31. října 2014.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Přihláška patentu, užitného vzoru, úpravy přihlášky v řízení Kateřina Hartvichová Inventia s.r.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
[ 1 ] Mgr. Linda Grohsová Seminář 8 – Registrační sekce, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Mgr. Linda Grohsová PPK, sekce registrací Státní.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PO PODÁNÍ VAKCÍNY INFANRIX HEXA Státní ústav pro kontrolu léčiv leden 2015 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Farmakovigilance.
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
[ 1 ] © 2007 Státní ústav pro kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků Změny od roku 2008 Praha 2007.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Financování inovativní léčby, příležitosti a limity
Přínosy inovativní léčby seminář
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Máme se bát biosimilars?
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Změny REGISTRACE z POHLEDU FARMAKOVIGILANCE
Budoucnost domácí péče
Lékové interakce v praxi
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Jak se kontrolují léky a jejich testy před příchodem na (český) trh? PharmDr. Josef Suchopár Praha,

„Originální“ lék účinná látka (případně i další know-how) chráněna patentem, je obvykle výsledkem výzkumu držitele rozhodnutí o registraci, je vždy uveden na trh po potvrzení účinnosti a bezpečnosti zákon o léku originální lék nedefinuje

patentová ochrana (20 let + případně dodatkové ochranné osvědčení až 5 let) preklinické a klinické studie terapeutická praxe syntézasyntéza patentpatent generikagenerika 8-12 let 15 let5 let ORIGINÁL/GENERIKUM ?

Generický lék má kvalitativně i kvantitativně shodné složení (může se lišit např. použitou solí a použitými pomocnými látkami), má obdobnou lékovou formu, má (obvykle) průkaz bioekvivalence, je uváděn na trh po uplynutí lhůty ochrany duševního vlastnictví, může však být registrován i před tím je definován v § 25, odst. 4 písm. b) zákona o léku

Princip bioekvivalence vychází z předpokladu, že chemicky totožné látky, které mají totožnou rychlost a rozsah absorpce jsou zaměnitelné. Hodnocenými parametry jsou plocha pod křivkou (celková expozice), výše maximálních hladin (koncentrací) a rychlost absorpce (čas jejich dosažení). Meze bioekvivalence jsou obvykle % referenčního léčiva. Bioekvivalence

Studie bioekvivalence Studii bioekvivalence lze (spolu s dalším) zakoupit.

Základní hodnocené farmakokinetické parametry AUC, c max i t max bez rozdílů = bioekvivalence

„Drobné vlivy potravy“ Interpretace může být problematická z několika důvodů, nejednalo se o pacienty s diabetem, ale zdravé dobrovolníky, podání bylo jednorázové, atd…

Vysoká variabilita Vysoká variabilita vede k nutnosti zařazování vyššího a vyššího počtu zdravých dobrovolníků, až jsou nakonec výsledky „uspokojivé“.

Podle způsobu registrace (předložených důkazů): -samostatná registrace založená na vlastních experimentálních datech (originál) -registrace využívající literární data (WEU) -hybridní forma registrace (část dokumentace je s odkazem a část dokumentace je doložena vlastními experimentálními daty) -registrace odkazem (generikum) -řada dalších forem a kombinací Jak se vlastně pozná generický nebo originální lék…

Eltroxinvlastní experimentální data Euthyrox vlastní experimentální data Letroxliterární data Levothyroxine TEVAregistrace odkazem na přípravek Levothyroxine Hennig (není registrován) Syntroxinehybridní registrace (Euthyrox+vlastní data) Příklad (ne)jednoduchosti a (ne)jednoznačnosti Jsou jednotlivé přípravky zaměnitelné? Ne, protože to nikdo nikdy neprokázal.

Hennessey JV et al: Endocr Pract 2010; 16: nežádoucích účinků po podávání levothyroxinu 177 z nich (88,9 %) z důvodu substituce 13krát (7,3 %) byl informován lékař, ale 153krát (86,4 %) lékař nebyl informován 54 NÚ (27,1 %) bylo vyhodnoceno jako závažných 52 z nich (96,3 %) bylo v souvislosti se substitucí Generická substituce levothyroxinu

Obecně platí, že léčivé přípravky obsahující shodné léčivé látky (včetně těch s úzkým terapeutickým oknem) lze: hradit podle generického principu Závěr (z pohledu regulátora a EBM) Obecně platí, že léčivé přípravky obsahující shodné léčivé látky (včetně těch s úzkým terapeutickým oknem) lze: hradit podle generického principu není je však možné volně substituovat nebo dokonce považovat za terapeuticky zaměnitelné Nikdo si ani nedovolí (po)vystoupit proti mnohdy nesmyslnému „šetření“, aby nebyl považován za agenta průmyslu, přitom zhoršení kontroly řady nemocí (diabetes, hypertenze, deprese…) vede k významnému nárůstu veřejných nákladů.

−pacient vůbec nemusí porozumět problému −některé léčivé přípravky s totožnou léčivou látkou mohou mít odlišné indikace −některé léčivé přípravky nemusí být zaměnitelné −může dojít k duplicitnímu užívání (zejména u seniorů) −např. inhalační lékové formy mají obvykle zcela odlišnou techniku aplikace, složitost obsluhy, compliance, plicní dispozici, nežádoucí účinky… Závěr (z pohledu pacienta)

Děkuji za pozornost