Ota Pavel. - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér - Je autorem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
Prezentace literárního díla a jeho autor Jan Zeman I4.B.
Ota Pavel Dana Vásquezová 4.E 2011.
Téma: Ztracená generace
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou O. Pavla... Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Český spisovatel Ota Pavel
VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
2.Světová válka v próze obrázek
Bratři Čapkové.
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Čapek.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Karel Poláček jeho život a tvorba.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_ČJM4_4860_ZEM
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Ota Pavel Český jazyk 6. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_07 NázevOta Pavel Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4. roč.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Prozaik, novinář, reportér ( )
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
OTA PAVEL Praha Praha.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Balada pro banditu.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Ota Pavel Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_256_ČJ7
Škola Název projektu Číslo projektu Šablona Autor DUM Název DUM
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Oficiální.
Karel Čapek.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Transkript prezentace:

Ota Pavel

- vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér - Je autorem autobiografických próz především s tématy z vlastního dětství a ze sportu.

Život ● Byl nejmladší syn židovského obchodního cestujícího Lea Poppera ● Za 2.svět.války byli otec a bratři v koncentračním táboře ● Působil jako sportovní redaktor v Československém rozhlase, pak v časopise Stadion

Život ● Doprovázel armádní fotbalové družstvo do zahraničí ( USA, Francie, SSSR ) ● Trpěl duševní chorobou ● Zemřel v Praze ve věku 43 let ● Jeho žena napsala knihu vzpomínek – Vzpomínky na Otu Pavla

Dílo : ● Smrt krásných srnců ● Jak jsem potkal ryby ● Dukla mezi mrakodrapy ● Bedna plná šampaňského ● Pohádka o Raškovi

Smrt krásných srnců ● je kniha sedmi povídek, ve kterých spisovatel Ota Pavel vzpomíná na šťastné dětství před válkou i hořký okupační úděl smíšené židovské rodiny.

Smrt krásných srnců : ● Nejdražší ve střední Evropě ● Ve službách Švédska ● Smrt krásných srnců ● Kapři pro Wehrmacht ● Jak jsme se střetli s Vlky ● Otázka hmyzu vyřešena ● Králíci s moudrýma očima

Nejdražší ve střední Evropě ● V první povídce Nejdražší ve střední Evropě tatínek naletěl a koupil rybník pouze s jednou rybou. Když to zjistil,nenechal si to líbit a pomstil se tím, že bývalému majiteli rybníka prodal tu nejdražší bednu na králíky v celé Evropě.

Ve službách Švédska ● Druhá povídka Ve službách Švédska poukazuje na tatínkovu podnikavost u firmy Elektrolux. V prodeji vysavačů a ledniček se stal mistrem světa, hlavně díky paní Irmě, do které byl tajně zamilován.

Smrt krásných srnců povídka Smrt krásných srnců je asi nejznámější a byla dokonce zfilmována.Vypráví o tom, jak si odvážný otec dojel s Davidovou hvězdou na rozvrzaném kole pro srnce, aby jím nasytil své syny, ještě než odejdou do koncentračního tábora. To už se bál i kurážný Prošek.

Za pytláctví a přechovávání židovského občana byla smrt. Spolu s Proškovým divokým vlčákem Holanem se mu to skutečně podařilo. A možná právě ten srnec zachránil život Jiřímu, který měl po návratu z koncentračního tábora 40 kg.

Ukázka ● Srnčí opatřoval Karel Prošek záhadným způsobem v křivoklátských lesích, aspoň dlouhá léta to nikdo nevěděl. V Proškovi ovšem kolovala od narození pytlácká krev. Už jeho dědeček proslul uzavřením sázky, že proveze v poledne nejsilnějšího srnce z křivoklátských lesů kolem četnické stanice,

● a také to dokázal, v rakvi a pohřebním voze, a jindy jeho maminka, když četníci přišli na prohlídku, houpala srnce v kolíbce. zapomenout, a tak Karel věděl, že si nedá ani ránu, a flintičku hodil raději nad jezem do Berounky.

Dukla mezi mrakodrapy ● Dukla mezi mrakodrapy. Zachycovala úspěšné tažení slavné fotbalové generace Dukly Praha druhým ročníkem Amerického poháru. Ten se hrál v létě roku 1961

Dukla Praha

Úkol ● Smrt krásných srnců má i své filmové zpracování, vyhledejte jméno režiséra a hlavních postav

Výsledky ● Režie: Karel Kachyňa ● Hrají: Karel Heřmánek … tatínek ● Marta Vančurová … maminka ● Rudolf Hrušínský … Prošek

Úkol ● Doplňte : ● Ota Pavel měl vlastní jméno Otto , byl český , novinář a reportér ● Jeho známým dílem je soubor povídek ● Smrt srnců.

Tato kniha obsahuje povídku Nejdražší ve Evropě, vypráví o tom, jak naletěl a koupil pouze s rybou. Ze prostředí pocházejí díla mezi mrakodrapy a Bedna plná

Úkol ● Vyhledejte ukázky dalších děl Oty Pavla a intrepretujte text

Použitá literatura ● Soukal Josef a kol. : Literatura pro 4.ročník SOŠ, SPN, Praha, 2005 ● Soukal Josef a kol. : Čítanka pro 4.ročník SOŠ, SPN, Praha, 2005 ● Balajka Bohuš : Přehledné dějiny literatury, Fortuna, Praha

Ota Pavel Vypracovala : Mgr. Monika Pavlušová Projekt : OB21 – VVP -HUM – PAV – CJL – L –