Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.2211.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Bohutín, okres Příbram
Advertisements

Významné památky ČR.
BAROKO I..
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Baroko Život v barokní době.
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
17. a první polovina 18. století
BAROKO Doba protikladů.
1/ Barokní architektura
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Česká románská kultura
Klasicismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Barokní architektura © Markéta Ceháková, 2012.
Roční doby © Petra Lillová
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Název školy: ZŠ Průhonice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Název školy: ZŠ Průhonice
BAROKO STOLETÍ Mgr. Iveta Vališková
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
KULTURA 17. – 18. STOLETÍ OSVÍCENSTVÍ důraz na rozum (racionalismus)
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
Architektura do začátku 20. století.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Manýrismus VY_32_INOVACE_46_930
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
Život v době baroka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_03_Česká historie.
Transkript prezentace:

Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis TÉMATICKÝ OKRUH: Dějiny kultury a umění TÉMA: Barokní architektura DOPORUČENO PRO: 8. ročník AUTOR VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: Petr Foldyna OBDOBÍ, VE KTERÉM BYL MATERIÁL VYTVOŘEN: prosinec 2012 METODICKÝ LIST: seznámení žáků se základními údaji o kultuře původně sloužící jako nástroj protireformace, objasnění základních stavebních znaků barokní architektury, charakteristických rysů barokních staveb, prezentace konkrétních staveb evropského baroka. Součástí prezentace opakovací otázky a poznávání staveb. VY_ 32_ INOVACE_ D _ BAROKNÍ ARCHITEKTURA_VÝKLAD A OPAKOVÁNÍ_PPT

Barokní architektura

Barokní kultura – vznik a trvání  vznik koncem 16. století  trvá do 18. století

Název BAROKO  Pravděpodobně z portugalského slova barocco = perla nepravidelného tvaru barocco = perla nepravidelného tvaru

Baroko – místo vzniku Itálie

Šíření baroka Baroko našlo uplatnění v zemích s přetrvávajícím vlivem katolické církve. Baroko = nástroj protireformace

Země, do kterých se baroko šířilo ŠŠpanělsko PPortugalsko HHabsburská monarchie (i české země) JJižní Nizozemí (Belgie) Jako první umělecký sloh se baroko šířilo i mimo evropský kontinent: MMexiko, Brazílie (kolonie Špaň. a Portug.)

Charakteristické rysy baroka působit nacity člověka. Baroko se snažilo ve všech oblastech působit na city člověka.  ohromovalo velkolepostí a  ohromovalo velkolepostí a mohutností okázalostnádheru  stavělo na odiv okázalost a nádheru silné citové rozrušení okouzleníprovokovatvyvolávat údiv.  u prostého věřícího mělo barokní dílo vyvolat silné citové rozrušení a okouzlení, mělo provokovat a vyvolávat údiv.  nerozhodného věřícího mělo baroko nalákat zpět do lůna katolické víry.

Barokní architektura Staví se:  chrámy a kostely (katolická církev)  paláce ve městech zámky na venkově (šlechta)  měšťanské domy

Znaky barokní architektury Odklon od jednoduchosti a přesných pravidel renesance. křivka  základní stavební linie křivka  nepravidelný půdorys  nepravidelný půdorys staveb bohatě zdobeny sochami malbami  stavby bohatě zdobeny sochami a malbami zlata drahých stavebních kamenů mramoru  užití zlata a drahých stavebních kamenů např. mramoru  hra světel a stínů

Náměstí před chrámem sv. Petra ve Vatikánu autor: architekt a sochař Gian Lorenzo BERNINI

Horní Belveder ve Vídni Stavěný v letech za vlády císaře Karla VI. (otec Marie Terezie)

Benediktinský klášter Melk budovaný od roku 1702 Dolní Rakousko

Palác Petrodvorec u Petrohradu

sídlo ruských carů budované od doby vlády cara Petra I.

Katedrála sv. Pavla v Londýně

Opakovací otázky 1) Kdy a kde vzniklo baroko ? 2) Do jakých zemí se baroko šířilo ? 3) Jaké jsou základní znaky barokní architektury ? 4) Jaké stavby se v době baroka stavěly ? 5) Jaký byl základní náboženský úkol baroka ? 6) Uveď umělce a dílo barokní architektury:

Poznej následující architektonická díla a nezapomeň uvést místo, kde je můžeme spatřit

Metodický list Anotace: seznámení žáků se základními údaji o kultuře původně sloužící jako nástroj protireformace, objasnění základních stavebních znaků barokní architektury, charakteristických rysů barokních staveb, prezentace konkrétních staveb evropského baroka. Opakovací otázky, poznávání staveb. Cílová skupina: žáci 8. ročníku základní školy Klíčová slova: stavební prvky, znaky baroka, stavby v barokním slohu, Gian Lorenzo Bernini.

SEZNAM LITERATURY: Čapek, Vratislav a kolektiv: Dějepis, novověk I. díl, SPN Praha 1991 Mandelová, Helena a kolektiv: Novověk II., dějepisné atlasy pro víceletá gymnázia Kartografie Praha a.s., 2001 ZDROJE OBRÁZKŮ: Objekty použité k vytvoření sešitu jsou součástí SW Activ Studio (Activ Inspire), resouce packs, nebo jsou vlastní originální tvorbou autora. 1) Obraz chrámu svatého Petra ve Vatikánu, strany 2,11,12 _Basilica_di_S._Pietro_in_Vaticano_%281870s%29.jpg 2) Horní Belveder ve Vídni, palác ve dne– fotografie, strana13 GRYFFINDOR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3) Horní Belveder ve Vídni, palác v noci – fotografie, strana 13 UPPER_BELVEDERE_LCD-TONEEDIT2.JPG: MURDOCKCRC. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: toneedit2_NR.jpg 4) Benediktýnský klášter v Melku- fotografie, strana 14 DE:BENUTZER:ALTERVISTA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5) Palác Petrodvorec v Petrohradu – fotografie, strany 2, 15, 16, 19 COTTBUS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6) Katedrála svatého Pavla v Londýně, strany 13, 24

AUTOR: Petr Foldyna KONTAKT: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a pro vzdělávání. na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.