P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Dioda jako usměrňovač Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Dioda jako usměrňovač ~
Příměsové polovodiče.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
zpracovaný v rámci projektu EU
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v polovodičích. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají využití dalších.
TYPY POLOVODIČOVÝCH DIOD
Polovodičová dioda.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
USMĚRŇOVAČ Název školy
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
ELEKTRONIKA Název školy
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Označení materiáluVY_32_INOVACE_F_08 Název materiáluDalší součástky s jedním přechodem PN AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník9. PředmětFyzika.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
VY_32_INOVACE_13_Polovodičová dioda
STR Mgr. Kamil Kučera.
P-N přechod SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.10 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: listopad Ročník: 3. ročník – čtyřleté gymnázium, 7. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhElektrický proud v polovodičích Materiál slouží k zopakování polovodičové diody. Obrazový materiál je vhodný pro názorné vysvětlení diody a její využití v praxi. Učivo je kontrolováno pomocí přiložených otázek. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Polovodičová dioda nejjednodušší polovodičová součástka je složena ze dvou příměsových polovodičů obsahuje 1 PN přechod nelineární součástka (neplatí pro ni Ohmův zákon) vodivost závisí nejen na velikosti napětí, ale hlavně na polaritě zdroje [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Voltampérová charakteristika diody

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Diodový jev [3][2]  Elektrické pole uvolní hradlovou vrstvu a obvodem prochází proud  Hradlová vrstva se zvětší a dioda je téměř nevodivá

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Graetzovo zapojení diody Slouží k přeměně střídavého proudu na stejnosměrný, tzv. usměrnění střídavého proudu. V jednoduchém zapojení dioda (jedna dioda) usměrňuje střídavý proud jen v jednom směru (jednocestné usměrnění). V Graetzově zapojení (4 diody) se využívá dvojcestné usměrnění. [4][4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Využití diod v praxi usměrňovací dioda - křemíkové diody se užívají k převodu střídavého proudu na stejnosměrný (např. v nabíječkách baterií) fotodioda - v praxi velmi důležité, ozářením P-N přechodu dojde ke generaci páru elektron-díra a diodou začne procházet elektrický proud, osvětlenou diodou pak prochází proud i v závěrném směru - je pak sama zdrojem napětí (např. v solárních článcích) LED - dioda, která sama vytváří světlo (kontrolky v dálkových ovladačích, LED televize) stabilizační (Zenerova) dioda - vyrovnává napětí ve stabilizačních obvodech

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Různé typy diod [5][5] [7][7] [6][6]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Trocha opakování 1.Na čem závisí vodivost polovodičové diody? 2.Jmenujte druhy diod. 3.Nakreslete voltampérovou charakteristiku diody a popište ji. 4.Popište diodový jev. 5.Jaké využití mají polovodičové diody v praxi?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] HONINA. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: photo.JPG [2] PETRUS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] PETRUS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] MAGNAT. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] ULFBASTEL. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6] AFRANK99. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [7] GREGORIOW. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN