Jaroslav Vencálek Prešovská univerzita v Prešove.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

Politika Karla IV. Radim Nuska 2.B.
ČR – Moravskoslezský kraj
Vítek Urban prosinec 2004 kvarta
Rozloha: 6 795,7 km² Počet obyvatel: (k ) Statutární město: Jihlava Počet okresů: obcí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Moravsko-slezský kraj
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
Turistická oblast Těšínské Slezsko
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moravskoslezský kraj.
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
Procházka historií a současností města Karviné
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
České země v první polovině 19. století
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Moravskoslezský kraj VY_03_INOVACE_32_15.
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
Moravskoslezský kraj.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceOstravsko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje základní.
Moravskoslezský kraj Název školy
Vypracoval: Jakub Šmídek
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
OPAKOVÁNÍ III. Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_710_3TR_PRV Autor: Mgr.
Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Fyzio-geografická sféra
Moravskoslezský kraj - procvičování
Moravskoslezský kraj.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: Havířov-místo, kde žiju Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový.
Geologický Vývoj Karpat
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_19.
Republika Rakouska.
Město Brno.
Socioekonomická sféra
HUTNICTVÍ.
Autor: Markéta Hřivnová
Vztahy geografie k ostatním vědám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_25_Moravskoslezský.
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Moravskoslezského kraje Téma: Česká republika jako součást.
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
Podle kronikáře Dalimila (Dalimilova kronika) ji získal již Břetislav I. ( ) s právem při cestách v císařských službách : "..vypalovat každý.
Těšínské Slezsko Region Card prioritní nástroj marketingu a spolupráce v destinaci Petr Kolčárek destinační manažer turistické oblasti Těšínské Slezsko.
Jaroslav Vencálek Prešovská univerzita v Prešove.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 17 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_18_Moravskoslezský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 18 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Moravskoslezský kraj.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

Jaroslav Vencálek Prešovská univerzita v Prešove

Smyslové poznání ( poznání vnějšího prostředí) Duchovní poznání (transcendentní realita) Rozumové (logické) poznání (filosofie, logika)

rozrůstajícím se hroznem statistických informací.  Dynamický rozvoj počítačové techniky (sběr, distribuce, zpracovávání statistických dat…). Regiony mají povahu kusů pevniny s rozrůstajícím se hroznem statistických informací. potřeba propojování minulosti, současnosti a budoucnosti.  Společenská potřeba vnímat vzájemné vztahy dílčích částí a jejich vazby k integrovaným celkům vede k potřebě vzájemného propojování smyslového, rozumového a duchovního poznání lidských entit. Regiony jsou polidšťovány životními příběhy (hospodářské aktivity, kulturní tradice, pověsti, legendy). => potřeba propojování minulosti, současnosti a budoucnosti.

Moderně vnímané regiony Definiční základy vnímány ve smyslu vědomostního poznání shodných geografických objektů a jevů, jimiž se dané území liší od jiného. Důležitá vědomostně poznaná shodnost (různost) objektů a jevů v území. Postmoderně vnímané regiony Definiční základy (díky zvyšující se integraci prostorových struktur) jsou vázány na vzájemnost hodnocení regionálních (prostorových) a historických (časových) obsahů krajiny. Důležitá je kromě vědomostní úrovně i lidská zkušenost a jistý pocit sounáležitosti lidí s prostorovou strukturou.

 Od konkrétní aktivity k institucionalizaci aktivit.  Od institucionalizace aktivit ke konkrétním aktivitám.

 Subjektivní pocit, duch místa  Ochranný duch místa, atmosféra určitého místa  Síla, která nekončí smrtí jedince, ale je dále přenášena do budoucnosti (antický Řím)  Soubor určitých mimořádných vlastností a významů charakteristických pro určitou lokalitu, propojující neopakovatelným způsobem určitý lidský artefakt s konkrétním přírodním prostředím (J.Vencálek) Neobyčejně vysoká hodnota akumulace zkušeností mnoha generací,  Neobyčejně vysoká hodnota akumulace zkušeností mnoha generací, která usnadnila nejen vlastní existenci, ale i kontinuální prosperitu která usnadnila nejen vlastní existenci, ale i kontinuální prosperitu (K. Ivanička). (K. Ivanička).

BODY SINGULARITY NA ČASOVÉ OSE TĚŠÍNSKÉHO SLEZSKA  Vznik okolo roku 1290 (po rozdělení Opolského knížectví 1281) 1327 olem roku 1313 (ke konci života Měška I.) knížectví rodově rozděleno: syn Kazimír (těšínská část), 1653  Od roku 1327 součástí zemí Koruny české, kolem roku 1313 (ke konci života Měška I.) knížectví rodově rozděleno: syn Kazimír (těšínská část), 1653 rod těšínských Piastů vymírá (Alžběta Lukrécie; )  1654 – 1919  1654 – 1919 (kníže Albert Sasko- Těšínský( ) sňatkem s Marií Kristýnou Habsburskou v roce 1766 získává věno v podobě Těšínského knížectví  1920 – ( československo-polská deklarace z belgického letoviska Spa) Obr.1

 Poprvé Slezsko součástí českého státu za Boleslava I. ( )  Břetislav I. ( )  Ve 13. století: Horní Slezsko se rozpadlo na Opolsko, Bytomsko, Ratibořsko a Těšínsko  Jan Lucemburský 1327 / 1335 Slezsko součást Českého království  16. – 17. století Valašská kolonizace Vnějších Západních Karpat (vpády Braniborů, Sasů a Švédů do Slezska)  Frýdlantské hamernictví už od roku 1618

ZÁPADNÍ BESKYDY: ZÁPADNÍ BESKYDY:  Slezské Beskydy,  Jablunkovská brázda  Jablunkovské mezihoří,  Moravskoslezské Beskydy ZÁPADOBESKYDSKÉ PODHŮŘÍ ZÁPADOBESKYDSKÉ PODHŮŘÍ  SV část (Těšínská pahorkatina, Třinecká brázda)

Obr.2

 R objev černého uhlí na slezské Ostravě.  Habsburkové (1766), kníže Albert Sasko- Těšínský sňatek s Marií Kristýnou Habsburskou  1782 Josef II., připojení rakouského Slezska k Moravě, vznik Země Moravskoslezské( )  1799 připojení Třince k majetku Těšínské komory  V závěti Albert Sasko-Těšínský (1822) adoptivní syn Karel Ludvig ( ) zvýšená pozornost Těšínské knížecí komoře; 1839 vznik železáren v Třinci  Od r Důl Gabriela majetkem Těšínské komory – vazby na Třinec  1872 dostavba Košicko-bohumínské dráhy Opožděná Slezská industrializace v textilnictví (Bielsko; vlnařství) Obr.3

 válcovny v Ustroni, 1833 zkujňovací pece v Lískovci (Karlova huť), 1839 Třinec, 19/20 stol. rourovna Bohumín, drátovna Pudlov,  uhelný průmysl ve Slezsku r vytěženo asi 62 tis.t uhlí, r těžba tis.t, r.1914 již tis.t  Wilczekowé  Gutmannové  Larisch-Mőnnichové  habsburští arcivévodové

Jan Erdman Florian Larisch Jan Erdman Florian Larisch zahájil těžbu na svém karvinském panství roku 1776 (vrch Čechovice na území dnešního Dolu ČSA) získali zámek Fryštát a od roku 1794 permanentní těžba uhlí Obr.4

Státní hranice ČR – Polsko; řeka Olše (Olza) 25,3 km z celkové délky 99 km, pramen v Kamesznici

 Geologický aspekt; těšínity (Podbeskydská vulkanická oblast)  Hydrologický aspekt; (pramen Olzy v masivu Barania Góra (1214 m n.m.) ve výšce okolo 900 m,…  Voda jako symbol rozvoje Ostravské pánve ; Stonávka – přehrada Těrlicko, Lučina – přehrada Žermanice  Mineralizované vody – symbol balneologie (Horní Suchá, Karviná, Wisła) Obr.5

 Společenský aspekt: rozmístění obyvatelstva polské národnosti verzus historický vývoj území)  Urbanistický aspekt; Cieszyn – Český Těšín – společné projekty na revitalizaci území kolem řeky, socialistická architektura měst  Kulturní aspekt: pověsti (O třech bratrech), slavnosti (odpust Porciunkule, Góralske święto), festivaly (Kino na hranici), divadlo, nářečí, tance

TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO DOPRAVNÍ UZEL  Součást historicky podmíněné dopravní transverzály (Frýdek – Těšín – Bielsko-Biała) mezi meridiánovými evropskými komunikačními koridory  D1 + A6 a dálničním propojením Pováží – Kysuce - Bielsko-Biała - Warszawa

TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO KNIHOVNICKO-MUZEJNĚ A TISKAŘSKO- VYDAVATELSKO – NAKLADATELSKÝ UZEL  1790; Václav Matěj Kramerius, Praha (Česká expedice) první novodobé české nakladatelství  Johan Schersnik ( ); Cieszyn knihovna o 12 tis. svazcích  1802 vznik jednoho z nejstarších muzeí v rakouské Monarchii (Cieszyn)  1806 zrod tiskárny Obr.6

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost

Fotografická dokumentace Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 1rna