FINANČNÍ GRAMOTNOST VÝROBA BANKOVEK. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Počítačová grafika.
 Běžné používání  Ochrana proti padělání  Základní vlastnosti bankovky 500,- Kč a další zajímavosti  Dozor nad vydávání peněz do oběhu Zdroj: Petr.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
DUM - Digitální Učební Materiál
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Praktické cvičení. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
VYTVOŘENÍ RODINNÉHO ROZPOČTU. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Zoner Photo Studio – prakticky (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ 2 VÝBĚRY HOTOVOSTI A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
MINCE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Stupňová a oblouková míra (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POŠTOVNÍ POUKÁZKY A JEJICH VYUŽITÍ.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ HOTOVOSTNÍ VKLADY.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_17 Název materiáluOchranné.
CorelDRAW – práce s textem (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE
MĚNA A BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Úvod do předmětu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
CorelDRAW – prostředí programu (12). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
CorelDRAW – vizitka (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 1 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE OCHRANNÉ PRVKY BANKOVEK.
Rozdíly rastrové a vektorové grafiky (01). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
PRAKTICKÉ CVIČENÍ U pokladny. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Tangens a kotangens v pravoúhlém trojúhelníku (5).
Anotace Vysvětlit žákům pojem peníze, jak peníze vznikly a jakou mají podobu. Zjistit, kdo peníze vydává a jak se dají zabezpečit před paděláním. Výukový.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Majetek domácnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Vytvoření sestavy Access (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Rastrová grafika (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Funkce sinus (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Jazyk.
Goniometrické rovnice (1) (17). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Funkce tangens (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Expozice Lidé a peníze v ČNB pobočce Brno
Výchova k občanství 7.ročník
Ochranné prvky bankovek
Inverzní funkce k funkcím goniometrickým (2)
CorelDRAW – vlastnosti objektů
Grafická úprava formuláře
HTML (II) (3).
CorelDRAW – práce s rastrovou grafikou
Graf a vlastnosti funkce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CorelDRAW – tvarování křivek
Vytvoření formuláře Access (11).
Vztahy mezi goniometrickými funkcemi
Transkript prezentace:

FINANČNÍ GRAMOTNOST VÝROBA BANKOVEK

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Ing. Jan Sláma Předmět:Finanční gramotnost

Obsah Náhled1 Výroba bankovek úvod2 3 Rytecká práce4 Leptání5 Výsledek leptání v akci6 Speciální bankovkový papír

Obsah Tisk bankovek11 Tiskové techniky12 Tiskové techniky - hlubotisk13 Tiskové techniky – tisk z výšky14 Kontrola tisku15 Vadné tisky16 Řezání a expedice17 Počítání a balení bankovek - obrázek18 Náklady na výrobu19 Koláž historie STC20

Úvodní náhled VÝROBA BANKOVEK 1

Výroba bankovek - úvod Složitý a zdlouhavý proces Začíná obvykle vyhlášením veřejné soutěže Návrhy jsou záležitostí grafiků – naše bankovky navrhoval zejména Oldřich Kulhánek Návrh je uměleckým dílem VÝROBA BANKOVEK 2

Výroba bankovek – úvod Základní parametry určuje centrální banka Postupem času dochází k dílčím změnám – základní motiv zůstává obvykle stejný, mění se zejména ochranné prvky Výroba je náročná VÝROBA BANKOVEK 3

Rytecká práce Úkolem je převést návrh výtvarníka do ocelové nebo měděné desky. Vyrytí jedné strany bankovky trvá několik týdnů až měsíců. Jde o činnost velmi náročnou na soustředění. VÝROBA BANKOVEK 4

Leptání Rytcem vytvořená deska je pouze matricí Leptáním se „namnoží“ na tiskovou desku nebo válec Tisková deska má strany cca 1 m a je na ní okolo 40ti bankovek VÝROBA BANKOVEK 5

Výsledek leptání v akci VÝROBA BANKOVEK 6

Speciální bankovkový papír Má jiné složení i vlastnosti než běžný papír Bývá vyroben z bavlny. To zaručuje vysokou odolnost proti opotřebení. Při výrobě se používají speciální přísady, např. barevná vlákna, která svítí v UV osvětlení VÝROBA BANKOVEK 7

Speciální bankovkový papír Přímo do papíroviny se vkládá ochranný proužek Vytváří se vodoznak (vodotisk) Výrobu zajišťují jen vybrané tiskárny – papír se nesmí dostat do nepovolaných rukou VÝROBA BANKOVEK 8

Speciální bankovkový papír Dodává se buď v arších nebo v rolích o průměru cca 1 m Výroba i přeprava papíru podléhají přísným bezpečnostním opatřením VÝROBA BANKOVEK 9

Speciální bankovkový papír VÝROBA BANKOVEK 10

Tisk bankovek Zajišťují pouze vybrané tiskárny V ČR Státní tiskárna cenin Tisk objednává centrální banka, v našem případě ČNB, která bankovky odebírá a podle potřeby vydává do oběhu VÝROBA BANKOVEK 11

Tiskové techniky V první fázi se bankovka potiskne tzv. ofsetem. Nehmatnou technikou, kterou jsou tištěny časopisy, noviny a knihy. Následuje tzv. hlubotisk. Technika spočívá již v předloze připravené rytcem. VÝROBA BANKOVEK 12

Tiskové techniky - hlubotisk Barva zůstane jen v prohloubených místech. Na desku se pod velkým tlakem naválcuje papír a barvu z prohloubeného místa vysaje. Tisk na bankovce je pak vyvýšený a hmatný. Takto je vytištěna např. slepecká značka. VÝROBA BANKOVEK 13

Tiskové techniky – tisk z výšky Je poslední technikou Připomíná razítkování Na našich bankovkách je takto vytištěno sériové číslo Tiskařský stroj vytiskne až archů za hodinu, tj. až půl milionu bankovek. VÝROBA BANKOVEK 14

Kontrola tisku Průběhu tisku kontrolují jak počítače. Finální archy kontrolují pracovníci tiskárny - každý arch musí prohlédnout a zkontrolovat. Neúplné nebo chybně vytištěné bankovky se označí a po rozřezání vytřídí a rozdrtí. VÝROBA BANKOVEK 15

Vadné tisky Pokud jdou do oběhu, stávají se objektem touhy sběratelů bankovek - notafilistů. Např. bankovka 200 Kč (vzor 1993) s chybným proužkem, nesoucím místo našeho obvyklého mikrotextu nápis Republique du Zaire, má mezi sběrateli cenu až Kč. VÝROBA BANKOVEK 16

Řezání a expedice Archy se řežou na jednotlivé bankovky; najednou až 1000 archů Poté se přepočítají, svazují do balíčků a zavaří do igelitu. Pak se s ozbrojeným doprovodem převezou do národní banky. VÝROBA BANKOVEK 17

Počítání a balení bankovek – obrázek VÝROBA BANKOVEK 18

Náklady na výrobu bankovky pro Českou národní banku se tisknou ve Státní tiskárně cenin. Náklady spojené s výrobou jedné bankovky se pohybují mezi jednou až dvěma korunami za kus. VÝROBA BANKOVEK 19

Koláž histirie STC VÝROBA BANKOVEK 20

Použité zdroje

Použité zdroje - obrázky