NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1082 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3A_02_Celetná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Advertisements

Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Památky Unesco Česká republika.
Velká výprava za krásami českého gotického středověku a nádherou českého baroka Mons Cuthna – Kuttenberg – Kutná Hora 9. června a 6. ročník ZŠ.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Kam se v Praze podíváme? V H A R D Y Š E. Památné místo Vyšehrad okouzlí nejen svými historickými objekty, pěkným výhledem, ale i svou klidnou atmosférou.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY JAGELLONCŮ
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Prezentace Praha.
Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku. Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity.
PRAHA-hlavní město ČR.
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Vývoj stavebních slohů
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Vyber co sem nepatří katolíci luteráni kalvinisté
Doba jagellonská.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Česká kultura.
MODERNA JANA KOTĚRY Obr. 24: Urbánkův dům (Mozarteum) od Jana Kotěry
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Český Brod.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Památky národního obrození
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Připravil Michal Kadlec Poloha Informace Zajímavosti Výlety Ubytování Závěr.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Kutná hora Lilit Sahakyan. Kutná hora ● Chrám sv. Barbory ● Starodávná kašna ● Kostel sv. Jakuba ● Valašský dvůr ● Morový sloup.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
MALÁ STRANA (PRAHA) - původně Nové Město, později Menší Město pražské - r Přemysl Otakar II. povýšil Malou Stranu na město - v době renesance a baroka.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_28_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Pozdní gotika.
KUTNÁ HORA.  Dříve téže zvána jako České Athény  Je okresní město ve Středočeském kraji  Významná městská památková rezervace, zapsaná na seznamu světového.
pol. 12. století - konec 15. stol.
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pozdně gotická architektura v Čechách
Metodický list / anotace:
GOTIKA název gotika je podle Gótů
Kam se v Praze podíváme?.
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svitavské památky– dům U Mouřenína
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Královské město Rakovník
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Třicetiletá válka 2.část
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3A_02_Celetná ulice TÉMA SADY: Královská cesta ROČNÍK: 2. ročník, sexta DATUM VZNIKU: leden 2014 AUTOR: Iveta Tůmová

Celetná ulice Název má podle calt-pleteného pečiva, které se tu ve středověku peklo.

Prašná brána Postavena v pozdně gotickém slohu, v roce Měla reprezentativní funkci. Byla velkolepým vstupem do města a symbolem bohatství Starého Města. Staviteli byli Václav ze Žlutic a Matěj Rejsek. Byla spojena pavlačí s Královým dvorem. V 70.letech 19.st. byla obnovena v pseudogotickém slohu architektem Mockerem.

Obecní dům I Secesní Reprezentační dům hlavního města Prahy byl postaven na místě Králova dvora, sídla králů Se svými sály, salónky,kavárnami a restauracemi se stal kulturním centrem města.

Obecní dům II Na jeho výzdobě se podíleli nejvýznamnější umělci doby(např. Aleš, Mucha, Mařatka, Ženíšek, Myslbek, Švabinský…..). 28. října 1918 byl z jeho balkonu vyhlášen samostatný stát.

Nová mincovna (Pachtovský palác) Stojí na místě,kde byl dvůr české královny. V 15.stol. zde byla zřízena mincovna. Dnešní pozdně barokní stavbu nechal vybudovat mincmistr František Josef Pachta z Rájova V roce 1848 zde zahynula manželka generála Windischgrätze, zasažena zřejmě zbloudilou kulkou z pouličních bojů.

U Černé Matky Boží Dům byl postavený v kubistickém slohu architektem Josefem Gočárem. Na tomto místě stál barokní dům s domovním znamením, soškou černé Madony se zlatou mříží. Ta zůstala zachována. Je to první kubistická stavba v Praze z Uvnitř je expozice českého kubismu.

U Zlatého anděla Původně zde byl zájezdní hostinec. Koncem 18. stol. zde vznikl luxusní hotel. Bydleli tu králové jiných zemí a také ruský anarchista Bakunin. V roce 1848 zde sídlil pražský povstalecký štáb. Přestavba je pozdně klasicistní z konce 19. stol.

U koz (Menhartovský palác) Gotický dům, barokně a klasicistně upravován. Ve výklenku stojí socha sv. Jana Nepomuckého z roku Majitelem byl i Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, autor jednoho z prvních českých cestopisů a účastník stavovského povstání. Pak zde bylo divadlo pánů z Menhardtu a kolej piaristů(vychovatelský řád).

U Kindlů (U Supa) Barokně klasicistní fasáda je z roku Vznikla zde dílna na bižuterii. Na římse je firemní nápis zlatníka Gindla, jeden z nejstarších v Praze. V přízemí je pivnice U Supa.

Sixtův dům Barokní dům má jméno podle majitele staroměstského kancléře Sixta z Ottersdorfu, který byl po bitvě na Bílé hoře mezi odsouzenými a na popravišti mu byla udělena milost. Později dům získal Filip Fabricius, vyhozený z okna při stavovském povstání.

Týnská fara Gotická stavba byla renesančně, pak barokně přestavěna. Západní střešní štít z gotiky přesahuje úroveň dnešní střechy. Uvnitř je postranní vchod do Týnského chrámu a do roku 1820 se kolem fary rozkládal hřbitov.

Obrazový materiál Str. 4 - NEZNÁMÝ. Prašná brána - Královská cesta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Str. 5 - NEZNÁMÝ. Obecní dům - Královská cesta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Str. 6 - NEZNÁMÝ. Obecní dům - Královská cesta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Str. 7 - NEZNÁMÝ. Nová mincovna (Pachtovský palác) - Královská cesta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Str. 8 - NEZNÁMÝ. U Černé Matky Boží (U zlaté mříže) - Královská cesta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Str. 9 - NEZNÁMÝ. U zlatého anděla - Královská cesta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Str NEZNÁMÝ. U koz (Menhartovský palác, Šrámkův dům) - Královská cesta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Str U Kindlů (U Kaplířů, U Kondlů, U supa, U zlatého supa) - Královská cesta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Str NEZNÁMÝ. Sixtův dům - Královská cesta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Str NEZNÁMÝ. Týnská fara - Královská cesta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: