Šíření zemědělství. První šíření zemědělství Zemědělství vzniklo v regionu JV Asie. Odtud se banány, rýže, taro a brambory rozšířily do Číny a Japonska.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Zámořské kolonie - rozvoj světového obchodu.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Zemědělství ČR.
Pravěk Mladší doba kamenná
Vznik státních útvarů I.
Zemědělství České republiky.
AUSTRÁLIE Hospodářství
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Společenské a hospodářské prostředí
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
PODNEBNÉ PÁSY.
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Brazílie a její sousedé
Zelená revoluce Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Stupeň rozvoje států světa
Zemědělství.
MLADŠÍ DOBA KAMENNÁ Mgr. Lenka Venclová 2009.
Zemědělství Seznámení s živočišnou výrobou
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Mladší doba kamenná - Neolit
Zemědělství Jižní Ameriky
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Zemědělství – živočišná výroba
Užitkové rostliny.
Společenské a hospodářské prostředí
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Polní plodiny Filip Bordovský.
PRIMÁRNÍ SEKTOR SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Mimoevropské regiony – Jižní Amerika - Argentina Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Živočišná výroba.
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Kulturní rostliny, pojmy
II. Pravěk 6. Neolit a eneolit.
Vývoj zemědělství Historie, úvod. Vývoj zemědělství Historie, úvod.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY I
Zemědělství Témata: Stručný vývoj zemědělství a) centra domestikace.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Subtropický pás.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Krajina Co to je krajina?
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Hospodářské plodiny.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
VY_32_ INOVACE_ 17_ VLASTIVĚDA 4
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Austrálie a Oceánie - hospodářství
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
REGIONY AFRIKY.
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
Člověk a krajina – vliv člověka
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Transkript prezentace:

Šíření zemědělství

První šíření zemědělství Zemědělství vzniklo v regionu JV Asie. Odtud se banány, rýže, taro a brambory rozšířily do Číny a Japonska. Zdokonalení metod sázení, nové odrůdy. Soustředění na vypěstování druhů s kratším vegetačním obdobím a schopných prosperovat v chladnějším klimatu.

Druhý civilizační proud Směr do Afriky přes pobřeží Indie a jižním okrajem Arábie. Na jih od Sahary přes horskou část Etiopie. Přeneseny banány, taro, prasata, slepice, pes. Jamy sem dopraveny pravděpodobně až později Malajci nebo Araby. U guinejského pobřeží se vytvořilo druhotné centrum zdomácnění rostlin vegetativním rozmnožováním.

Třetí civilizační proud Směr do Středomoří. Prase z JV Asie na prahu neolitu v Egyptě, Palestině a jižní Evropě. Z klimatických důvodů nepřijaty rostliny z JV Asie. Dobré umění vegetativního rozmnožování ve Středomoří, výběr a zdomácnění nových plodin.  vinná réva (původně z kavkazského turecko- iránského pohraničí), palma datlová, olivovník, fíkovník

Čtvrtý civilizační proud Směr do na tichomořské ostrovy až do Havaj a Velikonoční ostrov Během osídlování ostrovů přinášeny plodiny z JV Asie. Vytvořily se nové varianty a odrůdy a navíc tam přetrvaly některé staré kultury, které se na původním území již přestaly pěstovat.

Rozšíření do Ameriky Ve Střední Americe kultury podobné kulturám JV Asie.  Podobnost obyvatel Indonésie a indiánů Střední Ameriky  V interglaciálem vhodné klima a úroveň hladiny moře pro přechod přes Beringovu úžinu – přešel člověk i zvířata  Po příchodu do stejným klimatických podmínek znovuuplatňování zemědělské praxe z JV Asie. Dva regiony prastaré zemědělské kultury v Americe  peruánský  mexicko-quatemalský Rozmnožování rostlin řezáním a sázením výhonků do půdy upravené na valy případně kopečky – stejné jako ve Starém světě Maniok (savany Venezuely), batáty (horská Kolumbie a pralesy Amazonky), koka (jižní pobřeží Karibiku, peruánské Andy), tabák Kačena pižmová, prase pekari, druh psa krmeného rostlinou potravou Následně šíření kopaničářské kultury do obl. mírného klimatu a do hor  nové druhy, zejména brambory  zdomácnění morčat a lam Oblast celkově chudá na bílkoviny

Semenářské zemědělství Starého světa Pozornost ze sazenic se přenesla na semena tam, kde geografické prostředí je méně vhodné pro vegetativní rozmnožování – okraje klimatického prostoru starého kopaničářství. Pěstování semenných rostlin vhodné k rytmu práce úměrné k ročním klimatickým obdobím. Oblasti zdomácnění semenných rostlin  Západoindická oblast  Sprašové území Číny  Etiopie Trávy na zrno, luštěniny na bílkoviny a tuk Žně vrcholným obdobím roku Důležitější počet semen než velikost plodu Příprava polí nevyžadovala velkou námahu.

Zdomácnění stádových zvířat ve Starém světě Ohniskem JZ Asie, v Mezopotámii a Iránu 7000 let staré důkazy o chovu hovězího dobytka, koz a ovcí. Předchůdcem hovězího dobytka tur (výskyt od západní Asie až po Atlantickou Evropu) a tur indický (Indie) Hovězí dobytek nejdříve pluhové zvíře, až později na mléko a maso Domácí koza z kozy bezoárové (výskyt od oblasti Indu po Kavkaz) Domácí ovce z uriala (Pandžáb až Balúčistán) Kůň z divokého tarpana (jihoruské stepi) Osel z núbijského osla (Etiopie)

Semenářské zemědělství Nového světa Centrum na pohraničí Mexika a Střední Ameriky Kukuřice, fazole na bílkoviny a škrob, dýně především na cukry (ale semena dýně i na bílkoviny a tuky)  využívána symbióza těchto plodin SZ část Jižní Ameriky: rajče Žádné žně, jen postupný sběr jednotlivých rostlin, ne celého dozrálého pole Jediným zdomácnělým živočichem krocan

Vznik pastýřství Pastýřství mladší formou hospodářské aktivity Nejdříve pastva dobytka na volných travních a lesních porostech za polem Extenzivní charakter pastvy, nutnost rozsáhlých ploch S růstem obyvatelstva se pastýři vzdalovali od zemědělských usedlostí, až se oddělili  někdy úplně, někdy jen sezónně Úplné oddělení vedlo k začátkům kočovného pastevectví, které se rozšířilo v suchých oblastech, atlantické Evropě a tundře. Později často kočovníci získávali ekonomickou převahu nad usedlými zemědělci a podnikali na ně nájezdy  chamitské invaze do severní Afriky  árijské invaze do Indie  hunské a avarské výboje do Evropy

Rozvoj hospodaření v Evropě I SZ Evropa a území u Baltu dlouho bez odlišností oproti jiným oblastem semenářského zemědělství Rozšiřování zemědělství dále na sever Evropy – vlhčí oblasti s kyselejšími půdami Původně pšenice a ječmen, jako plevel žito a oves – časem ale hlavními plodinami Vznik zvláštního typu smíšeného zemědělství  upřednostňován chov dobytka na maso a mléko  uskladňování sena na zimu  žito jako hlavní chlebovina, oves jako krmná, částečně jedlá plodina  dřívější žďárové hospodaření vystřídáno přílohovou soustavou hospodaření – část orné půdy oseta obilovinami, část dočasně neobdělávaným přílohem kvůli obnovení úrodnosti půdy

Rozvoj hospodaření v Evropě II Nárůst počtu obyvatel - nutnost omezit extenzitu využívání půdy Dvouhonné hospodaření  začátek použití železného pluhu  úhorové hospodářství – část pozemků vždy leží úhorem a zpravidla jako pastvina Trojhonné hospodaření  pravidelné střídání úhor-ozim-jař

Agrární revoluce 18.století - vrcholí tlak na zvýšení zemědělské produkce Zavedení okopanin (brambory, krmná řepa) a motýlokvětých pícnin (jetel, vojtěška) Střídavé hospodaření  orná půda v celém rozsahu celoročně obdělávána  znovuobnovení úrodnosti půdy díky pravidelnému střídání jednotlivých skupin plodin Počátek agrární revoluce umožnil průmyslovou revoluci a ta zpětně působila na další rozvoj zemědělství.

Vznik tržního zemědělství Na trhu průmyslové výrobky, nástroje, stroje a předměty spotřeby, které si zemědělec mohl zaopatřit jen získáním a prodejem zemědělských přebytků. Zavedení cen na zemědělské výrobky, orientace na tržní odbyt Tržní hospodaření  intenzivnější využití půdy  specializace hospodářství  převážná část produkce stále více oddělena od spotřeby – obchodník jako zprostředkovatel mezi producentem a spotřebitelem

Důsledky tržního zemědělství Územní rozmístění plodin pod ekonomickými vlivy Přednosti nabývá zemědělská produkce na výhodně položených místech a s dobrými dopravními, klimatickými či terénními podmínkami. Pronikání levnějších výrobků z privilegovaných regionů způsobí, že v některých oblastech zemědělská výroba dostane úzkou orientaci. Mezinárodní a celosvětová konkurence Tři hlavní příčiny této formy rozvoje podle Ivaničky (1983):  Vysoce industrializované státy s velkými městy nejsou schopny pokrývat svoji spotřebu.  Specializace regionů umožňuje dodávat výrobky za nižší ceny.  Zavedení nových výživných produktů, které v přírodním prostředí západní a severní Evropy není možné produkovat.

Děkuji za pozornost.