Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Advertisements

Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
TRÁVICÍ SOUSTAVA. FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava II. (žaludek a dvanáctník) Název sady:Přírodopis.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Prezentace je určena k seznámení a procvičování učiva „Trávicí soustava“. Žák má možnost názorně vidět systém této soustavy. Funkce jednotlivých.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Strojní zařízení – Zhutňování
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TRÁVICÍ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování)
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola, Hradec Králové
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01Kra_19 Název DUM: Fyziologie výživy Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: trávení, části trávicí soustavy, enzymy, nemoci trávicí soustavy Anotace: prezentace je zaměřená na problematiku fyziologie výživy – definuje trávení, popisuje části trávicí soustavy, charakterizuje enzymy, uvádí nejčastější onemocnění, která postihují trávicí soustavu člověka. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: žák vysvětlí pojmy trávení a enzymy, popíše jednotlivé části trávicí soustavy, vyjmenuje nemoci postihující trávicí trakt. Dosažené vědomosti si prověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projektor

Fyziologie výživy

Trávení: je proces, při kterém se složité části potravy přeměňují na jednodušší, ty jsou organismem využívány (jednotlivé živiny jsou vstřebávány do krve v tenkém střevě) a nestrávené a nevyužité složky potravy jsou z těla vyloučeny.

Části trávicí soustavy: dutina ústní Součástí TS jsou: hltan - játra jícen - slinivka břišní žaludek (pankreas) tenké střevo tlusté střevo konečník

Dutina ústní: v ústech je přijatá potravina rozmělněna 32 zuby (mléčný chrup 20), smíchána se slinami, vzniká sousto štěpení S (škrob) – enzym ptyalin

Hltan, jícen: sousto je po polknutí dopraveno do hltanu, po té do jícnu, pak se pomalými pohyby posunuje do žaludku

Žaludek: sousto se smíchá s žaludečními šťávami a vzniká trávenina (enzymy pepsin – štěpí B, lipáza – štěpí T, kyselina chlorovodíková) tuky se tráví až 6 hod bílkoviny 4 hod sacharidy 2 hod

Tenké střevo: živiny se stěnou střeva dostávají do krve a odtud k jednotlivým orgánům erepsin – dokončuje štěpení B, lipáza, sacharáza, maltáza, laktáza, pankreatická šťáva žluč emulguje tuky délka 3 – 5 m, průměr 3 – 3,5 cm

Tlusté střevo: shromažďují se zde nestrávené a nevyužité části potravy vstřebávání solí a vody délka 1,5m průměr 5 – 7cm

Játra: jsou největší žlázou v těle (1500g) produkují žluč, která se hromadí ve žlučníku mají význam při štěpení B, T, S význam pro srážení krve zneškodňují se v nich jedovaté látky

Slinivka břišní (pankreas): žláza, která je dlouhá asi 20 cm je uložena pod žaludkem pankreatická šťáva obsahuje enzymy štěpící B, T, S produkuje hormony – inzulín a glukagon

Enzymy: enzymy (fermenty) jsou látky bílkovinné povahy, obsažené v každé tělesné buňce umožňují, zrychlují a řídí biochemické reakce enzymy umožňují proces výstavby (buňky, pokožky) a procesy odbourávání (trávením)

Druhy enzymů: Proteáza - štěpí bílkoviny Lipáza – štěpí tuky Amyláza – štěpí sacharidy

Trávení bílkovin: štěpí se v žaludku (pepsin) tenkém střevě (pankreatická šťáva) konečnou zplodinou jsou aminokyseliny

Trávení tuků: štěpí se v tenkém střevě (pankreatická šťáva, žluč) konečnou zplodinou jsou mastné kyseliny a glycerol

Trávení sacharidů: škrob se štěpí v dutině ústní (ptyalin) a v tenkém střevě (pankreatická šťáva – amyláza) na glukózu sacharóza, maltóza, laktóza se štěpí v tenkém střevě na glukózu a fruktózu nestravitelná celulóza

Nemoci trávicí soustavy: rakovina tlustého střeva, jícnu, slinivky, žaludku Crohnova nemoc žaludeční vředy cirhóza jater žloutenka celiakie (onemocnění tenkého střeva) cukrovka pálení žáhy (onemocnění jícnu)

Kontrolní otázky: Vyjmenujte části trávicí soustavy. Co je to trávení. Ve které části trávicí trubice se živiny vstřebávají do krve? Uveďte nemoci trávicí soustavy.

Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, ISBN Bláha,L.,Kopová,I.,Šrek,F. Suroviny, učebnice pro obor Cukrář. Praha: INFORMATORIUM, ISBN Autorem prezentace včetně obrázku: Mgr. Marta Králová