Hana Matějovská Kubešová Pavel Kellner Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství LF MU a FN Brno PedF MU,
vliv II. světové války vliv ATB vliv nových léků, technologií
bitva u Slavkov a 1805 bitva u Hradce Králové 1866 I. světová válka, španělská chřipka II. světová válka 90. léta
giganti geriatrie „4 I“ instabilita intelektové poruchy imobilizace inkontinence, poruchy integrity kůže
0-15 dětství mladá dospělost zralá dospělost pozdní dospělost ranné stáří pokročilé stáří 90 a více dlouhověkost
metabolický syndrom sarkopenie osteoporóza poruchy udržení moči poruchy paměti
hypertenze – vysoký krevní tlak diabetes mellitus – cukrovka poruchy metabolizmu tuků obezita Kombinace těchto čtyř chorob znamená urychlení aterosklerózy, zvýšení rizika závažných cévních komplikací – infarktu myokardu a mozkových příhod, urychlení ztráty soběstačnosti a zkrácení života
doporučení WHO zařazení TKTKs (mmHg)TKd (mmHg) optimálnípod 120pod 80 normálnípod 130pod 85 hraniční doporučení pro seniory
srdeční selhání mozkové příhody – krvácení z prasknutí mozkové tepny rychlejší nástup demence rychlejší nástup aterosklerózy – kornatění tepen
nedostatečné inzulinové působení vysoká hladina krevního cukru únik cukru do moči postupné poškozování cévního zásobení všech orgánů – urychlení aterosklerózy
triglyceridy TG – hlavní dodavatel energie v lidském organizmu lipoproteiny – cholesterol - nosiče tuků HDL – high density lipoproteins – ochranný „hodný“ LDL – low density lipoproteins – rizikový
BMI – body mass index hmotnost : výška v metrech 2 podváha – 19 a méně norma , u starších nadváha , u starších obezita - 31 a více obvod pasu muž nad 102cm žena nad 88 cm
10-20 let věku let věku od 40 let věku let věku let věku let věku životní styl nepříznivýživotní styl příznivý
ischemická choroba srdeční až infarkt myokardu mozkové příhody postižení dolních končetin
zmenšení již vytvořených plátů zlepšení látkové přeměny oddálení cévních komplikací zlepšení podmínek pro fungování krevního oběhu odlehčení kloubům a páteři zvýšení soběstačnosti zvýšení kvality života
síle, vlákna I. typu „tonická“, pomalá, 50um – udržování svalového tonu, polohy, svalové činnosti nízké intenzity vlákna II. typu „fázická“, rychlá - krátké silné kontrakce - obra nné reflexy
úbytek svalové hmoty úbytek vláken II. typu – rychlých úbytek množství svalové hmoty slabost, zhoršení funkčního stavu snížení obratnosti, zvýšené riziko pádů zvýšené riziko zlomenin při současné osteoporóze steoporóze ztráta soběstačnosti
se skládá ze základních součástí - kostních buněk a kostní hmoty povrch každé kosti je tvořen hutnou kostí, vnitřní část kosti tvoří kostní trámčina každá kost prochází celoživotně procesem obnovy- remodelace kvalita obnovené kosti závisí na podmínkách, za jakých obnova probíhá
hranice rizika zlomeniny věk vrcholové kostní hmoty
5-8% světové populace méně než polovina hledá pomoc v ČR 20% žen okolo 45 let věku výskyt s věkem stoupá celkem aktuálně v ČR žen a mužů v zařízeních pro seniory 32-70% inkontinentních s prodlužující se střední délkou života bude celkový počet inkontinentních narůstat
urologické – onemocnění prostaty u mužů gynekologické – oslabení svalů pánevního dna, děložní myomy neurologické – rozštěpové vady páteře, míšní poranění, cévní onemocnění mozku, demence, důsledky cukrovky, Parkinsonovy choroby zhoršující faktor – prochlazení, močová infekce
urgentní inkontinence – naléhavé nucení s únikem – typická u mužů stresová inkontinence – únik moči při zvýšení nitrobřišního tlaku – typická u žen smíšená inkontinence – až 40% seniorů
gymnastika svalů pánevního dna ve výdechu vědomé stažení pánevního dna od zevního řitního svěrače směrem dopředu po dobu 5s uvolnění 20s 5x opakovat pauza 1-2minuty
pít častěji po menších kvantech, vyvarovat se vodního nárazu dodržovat pravidelný stereotyp močení – po 2 hodinách bez ohledu na nutkání při urgentní inkontinenci v případě nutkání zastavit, zhluboka dýchat a snažit se vůlí nutkání přemoci
metoda kontroly vlastního zavodnění vhodná pro většinu nemocných barva moči má být světle žlutá
test hodin – úkol zakreslit ciferník hodin s čísly, ručičkami a přesným časem (hodnocení 6 bodů za všechny součásti, hranice 2-3 chyby) sedmičkový test – odečítat po 7 od čísla 100 (5 odečtů, hranice poruchy paměti 2 chyby)
cílené aktivní cvičení paměti počítání zpaměti – od dětství cílené zapamatování telefonních čísel, SPZ automobilů přátel večerní zpětná kontrola denních aktivit aktivní čtení aktivní sledování TV – kvízy, soutěže pravidelný aktivní pohyb kontrola hladiny vitaminu B12 kontrola funkce štítné žlázy dodávka vitaminu D
každý večer shrnout události dne přečíst zprávu z novin a klást dotazy hrát šachy, dámu, pexeso zadání úkolů na den, jejich kontrola malování obrázku podle předlohy a zpaměti trénovat jednoduché početní úkony
Stárneme po celý život, stárněme úspěšně!
Poskytnout veřejnosti informace potřebné ke změně postojů a chování v prevenci syndromů stáří, a tedy prodloužení života „bez nemoci“ Poskytnout mladým lidem prožitek těžkostí staršího věku jako motiv k vytvoření správných návyků zdravého životního stylu Zvýšit míru empatie mladších generací vůči generacím starším
adolescenti mladí dospělí lidé středního věku mladí senioři
věkově přizpůsobené prezentace osvětlující původ obtíží projevujících se ve stáří vědomostní otázky kladené účastníkům na počátku a na konci prezentace zprostředkování osobního prožitku obtíží stáří prostřednictvím modelů simulujících ztuhlost kloubů a páteře, zúžení zorného pole, zhoršení sluchu, snížení cítivosti prstů
dosud prošlo semináři 486 účastníků, dalších cca 100 účastníkům, nejčastěji mladým seniorům byla prezentována přednáška bez vyplňování odpovědníků a bez simulací 203 mužů, 283 žen průměrný věk účastníků – 18,7+9,05, rozmezí let průměrné BMI – 21,1+3,3, rozmezí 15,2-39,2 – dle věku vyslechnutí přednášky mělo dle výsledků druhých odpovědí významný vliv na vědomosti posluchačů, zvláště v oblasti vhodné doby k zahájení prevence a v oblasti stravování 90% účastníků přiznává ovlivnění vlastní osoby sdělenými informacemi, 85% připouští změnu ve svém životním stylu
Od kdy je možno ovlivnit vznik osteoporózy? Která potravina obsahuje nejvíce vápníku?