EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Advertisements

OSN OSN= organizace spojených národů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Evropská unie.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
PRÁZDNINOVÝ TEST NEJEN NA CESTY PO EVROPĚ Na prázdniny pro vás redakce Evropských zpráv připravila vědomostní test. Každý týden budeme uveřejňovat 10 otázek,
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
EU.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Členské státy a jejich hlavní města
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – –
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-18 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Metodický list Hra je určena pro dva týmy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Téma: Člověk a jeho svět –Vlastivěda
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola, Hradec Králové
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

EVROPSKÁ UNIE

OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská unie, která neoficiálně vznikala už od 50.let 20. století jako Evropské společenství. Oficiálním dokumentem se stala až Smlouva o Evropské unii (známá spíše jako Maastrichtská smlouva), která začala platit v roce VYTVOŘENÍ SPOLEČNÉHO TRHU a HOSPODÁŘSKÉ A MĚNOVÉ UNIE PODPORA ROZVOJE A RŮSTU HOSPODÁŘSTVÍ, ZAMĚSTNANOSTI, KONKURENCESCHOPNOSTI ZLEPŠOVÁNÍ ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ a KVALITY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ SVOBODA VNITŘNÍHO TRHU: VOLNÝ POHYB ZBOŽÍ, OSOB, SLUŽEB A KAPITÁLU SPOLEČNÉ POLITIKY CÍLE EU:

EVROPSKÁ UNIE (EU) EVROPSKÁ UNIE je politické a ekonomické společenství, které se nachází na evropském kontinentu. Hlavní sídlo: BRUSEL (BELGIE) Současný počet členů: 28 států Motto EU: Jednota v rozmanitosti Hymna EU: Óda na radost v=Wod-MudLNPA Základní měna: EURO

ZÁKLADNÍ „ŠESTKA“ 1952 Státy, které stály na úplném začátku vzniku EVROPSKÉHO SPOLEČENSTVÍ v roce 1952 : BELGIE FRANCIE ITÁLIELUCEMBURSKONĚMECKO NIZOZEMSKO

PRVNÍ ROZŠÍŘENÍ 1973 V roce 1973 došlo k prvnímu rozšíření Evropského společenství. Přijaty byly další tři státy. IRSKO DÁNSKO SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ VELKÉ BRITÁNIE A SEVERNÍHO IRSKA

DRUHÉ ROZŠÍŘENÍ 1981 V roce 1981 došlo k druhému rozšíření Evropského společenství. Přijat byl další stát. ŘECKO

TŘETÍ ROZŠÍŘENÍ 1986 V roce 1986 došlo k třetímu rozšíření Evropského společenství. Přijaty byly další dva státy. PORTUGALSKOŠPANĚLSKO

ČTVRTÉ ROZŠÍŘENÍ 1995 V roce 1995 došlo k čtvrtému rozšíření Evropské unie. Přijaty byly další tři státy. FINSKO RAKOUSKO ŠVÉDSKO

PÁTÉ ROZŠÍŘENÍ 2004 V roce 2004 došlo k pátému rozšíření Evropské unie. Přijato bylo celkem deset států včetně ČESKÉ REPUBLIKY. LOTYŠSKOKYPRLITVAČESKÁ REPUBLIKA ESTONSKOPOLSKO MAĎARSKO MALTA SLOVENSKO SLOVINSKO

ŠESTÉ ROZŠÍŘENÍ 2007 V roce 2007 došlo k šestému rozšíření Evropské unie. Přijaty byly dva státy. BULHARSKORUMUNSKO

SEDMÉ ROZŠÍŘENÍ 2013 V roce 2013 došlo k sedmému a zatím poslednímu rozšíření Evropské unie. Nejmladším členem Evropské unie se stalo Chorvatsko. CHORVATSKO

ROZŠIŘOVÁNÍ EU

FUNGOVÁNÍ EU Hlavní úmysly a cíle EU se zdají být pro členské státy velmi výhodné a nadějné především vzhledem k budoucímu vývoji jejich ekonomiky. Politická a ekonomická situace posledních let ale ukázala, že ani EU není schopna se ubránit hospodářské krizi a některé její členské státy se dostaly do hluboké finanční krize (ŘECKO) a další členské státy se k ní velmi rychle přibližují. Výjimkou není ani Česká republika. Mnoho členských států je už nyní velmi hluboce zadluženo. Nezodpovězenou otázkou stále zůstává, zda vstup do EU má pro člověka jako jednotlivce více výhod než nevýhod.

OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ Přečti si otázky a správné odpovědi vyhledej v prezentaci. 1.V jakém roce oficiálně vznikla Evropská unie? 2.Jak je jinak nazývá Smlouva o Evropské unii? 3.Jaká je oficiální měna EU? 4.Kdy vstoupila Česká republika do EU? 5.Kolik je v současnosti členských států EU? 28 států28 států 2004 EURO Maastrichtská smlouvaMaastrichtská smlouva 1993