Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Terezín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Základní škola Školní 1/814 Havířov – Šumbark,
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Holocaust českých Židů a Romů
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Terezín (1941 – 1945).
Protektorát Čechy a Morava
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (X. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Heydrichiáda Petr Machala.
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Domácí odboj 1942.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _07_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Koncentrační tábory Miloš Bečvář.
Šárka Nová a Lenka Petráková
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ KA2 Exkurze se zpracováním výstupů Základy společenských věd a historie v realitě Terezín 29.
Terezín.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Protektorát Čechy a Morava
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Terezín.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Koncentrační.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
Židé v protektorátu  na počátku protektorátu platí v ČSR platí norimberské rasové zákony  Češi nejsou árijci = povoleny smíšené sňatky  děti do transportu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Nicolas.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Japonsko v 19.století.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Koncentrační.
VY_32_INOVACE_Lul_II_07 Život vězňů v Malé pevnosti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Lul_II_16 Osvětim I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Protektorát Čechy a Morava
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Lul_II_18 Osvětim - Březinka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
VY_32_INOVACE_Lul_II_04 Děti a mládež v ghettu
VY_32_INOVACE_Lul_II_05 Transporty, židovská samospráva a kulturní život Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
OSVĚTIM.
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Terezín I. Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Antisemitismus a holocaust Ročník třetí Datum tvorby AnotaceGhetto Terezín Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test. Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu na interaktivní tabuli Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

původně vojenská pevnost vystavěná na konci 18. století (za vlády Josefa II.) nikdy nebyl využit během války a stal se posádkovým městem část komplexu, tzv. Malá pevnost, byla využívána jako vězení. Za 1. světové války zde byli vězněni nepřátelé habsburské monarchie včetně Gavrila Principa, který spáchal sarajevský atentát. za 2. světové války byla Malá pevnost policejní věznicí pražského gestapa, byli sem posíláni političtí vězni. Celami prošlo přes vězňů, kteří trpěli hladem, epidemiemi, týrání a mučením.

na jaře 1944 byla v nedalekých Litoměřicích zřízena pobočka koncentračního tábora Flossenbürg, kam byli vězni posíláni na otrockou práci ve městě bylo v listopadu 1941 zřízeno ghetto, sběrný tábor pro Židy z protektorátu, později i pro Židy z Německa, Rakouska, Holandska a další

v plánu tzv. konečného řešení židovské otázky hrál Terezín důležitou roli. Sem bylo postupně shromažďováno židovské obyvatelstvo, odtud mířily transporty na východ do vyhlazovacích táborů. Terezín byl pro tento účel zcela ideální 1.město postavené pro vojenské účely bylo přehledné 2.strategicky výhodné železniční spojení 3.ležel vlastně na „hranicích“ – za městem již bylo území Sudet připojené k Říši, kde vězni nemohli po případném útěku počítat s žádnou pomocí zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich považoval za nutné nejprve izolovat Židy od nežidovského obyvatelstva, soustředit je a postupně je odvážet na východ ke konečné likvidaci.

lednu na konferenci ve Wannsee bylo rozhodnuto o zvláštním postavení terezínského ghetta Terezín měl být „starobním ghettem“- měli sem být internováni lidé staří (často váleční vysloužilci z 1. světové války) šlo o alibi – Němci mohli tvrdit, že staří lidé nejezdí do „pracovních táborů“ na Východ, ale zůstávají v Terezíně byli sem také umisťováni tzv. prominenti – významní politici, vědci, umělci atd. z předválečné éry, o které se zajímaly západní mocnosti Civilní obyvatelstvo muselo město opustit do poloviny roku Ghetto bylo uzavřeno a izolováno od okolí, střežil ho zvláštní oddíl četnictva, neomezenou moc měla ale komandatura SS Dům konference ve Wannsee

v listopadu 1941 do města dorazilo 342 mladých židovských mužů, tzv. Aufbaukomando. Jejich úkolem bylo připravit město na příchod Židů Do města byli deportováni Židé z Protektorátu Čechy a Morava, později z Říše. Město bylo zcela pře- plněné (před válkou zde žilo obyvatel, za války až lidí) všechny trápil nedostatek jídla a šířící se infekční nemoci.

zcela nedostačující bylo ubytování, lidé bydleli v přeplněných místnostech, často na půdách. V kasárnách měli lidé jen to nejnutnější vybavení, spalo se na třípatrových postelích. Místnosti byly přeplněné, často se v jedné tísnilo 100 až 400 osob. Pro všechny byl k dispozici jeden záchod v rohu místnosti, v některých ubikacích byly záchody společné pro celé patro. Nejhůře se v Terezíně žilo starým lidem, kteří měli snížené příděly jídla, protože už nemohli pracovat.

Jednotlivými transporty přijíždělo zpravidla lidí najednou. Transporty přijížděly na nádraží do Bohušovic vzdálené asi 3 km od ghetta. Odtud museli vězni se svými věcmi pěšky. Pro staré a nemocné to byla často poslední cesta. Vlečka z Bohušovic do Terezína byla vybudována až později vězni. Hned po příjezdu se nově příchozí museli shromáždit v tzv. šlojsce (německy propusť) a podrobit se prohlídce, zda nepřivážejí zakázané věci. Byly jim odebírány hudební nástroje, fotoaparáty, cenné předměty. Nesměli mít cigarety, zapalovače a civilní peníze.

Jedním z největších problémů byly nízké příděly jídla, příděly vůbec nemohly stačit fyzicky těžce pracujícím vězňům. Strava byla jednotvárná, bez vitamínů. Vězni postupně ztratili až třetinu své váhy, byli unavení a snadno podléhali nejrůznějším nemocem. Nejmenší dávky měli staří, jejich úmrtnost byla nejvyšší. Obvyklé byly fronty u výdaje jídla, které čekaly, zda nezbude třeba polévka, lidé často probírali z hromad odpadků zbytky zkaženého jídla. nedostačující byla lékařská péče, protože lékařům často chyběl základní zdravotnický materiál nemocniční pokoj

měla zajišťovat vnitřní chod ghetta, plnění příkazů a zákazů komandatury SS jejím úkolem bylo sestavovat jmenné seznamy do transportů na východ organizovala také práci pro vězně, např. práce pro wehrmacht, zajišťování chodu ghetta, pěstování zeleniny atd. Během války se jako židovští starší vystřídali: Jakob Edelstein – s manželkou a synem zastřelen v Osvětimi Paul Eppstein – zastřelen v Malé pevnosti Benjamin Murmelstein umělecká koláž z transportních listin

Otázky Jakou funkci plnil Terezín? Kdy začal fungovat jako ghetto? Jaké zde byly životní podmínky? Kdo ghetto řídil? Co to byla Malá pevnost?

Všechny použité obrázky jsou z databáze autorky Informace jsem čerpala ze vzdělávacích seminářů pořádaných Památníkem Terezín a Židovským muzeem v Praze LUDMILA CHLÁDKOVÁ. Terezínské ghetto. 1. vyd. Praha: V Ráji, ISBN VOJTĚCH BLODIG A KOL. Terezín. Litoměřice: Místa utrpení a hrdinství. 1. vyd. Praha: V Ráji, ISBN Zdroje: