Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
POHYBY TĚLES VE VĚTŠÍCH VZDÁLENOSTECH OD ZEMĚ
Práce při zvedání tělesa kladkami
Vzájemné působení těles - síla
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Dynamika hmotného bodu
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Fyzika Účinky síly.
Proč je hmotnější těleso „těžší“?
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Tíhové pole gravitační zákon potenciál tíhového pole: těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita tíhového pole:
GRAVITAČNÍ POLE.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
Gravitační síla.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
Mechanika Gravitační pole.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _613 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
Petře, jakou máš hmotnost?
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _610 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
Gravitace.
Gravitační síla. Gravitační pole
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
VY_32_INOVACE_11-07 Mechanika II. Tíhová síla.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
Mechanické vlastnosti kapalin
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Kapaliny.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je potřeba na všech obrázcích?
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_51_GRAVITAČNÍ SÍLA
GRAVITAČNÍ SÍLA.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Gravitace, působení a měření
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Gravitační a tíhová síla
Elektrické vlastnosti látek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_1 Páka Šablona číslo: IX Sada číslo: 1
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Gravitační a tíhová síla
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_12_FYZIKÁLNÍ VELIČINY
AZ kvíz.
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat

Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa se přitahují navzájem. Gravitační síla působí nejen na všechny předměty, které se dotýkají povrchu Země, ale i na předměty v jejím okolí (gravitační pole). Čím je však předmět od Země dál, tím menší silou ho Země přitahuje ZpětPokračovat

Gravitační síla a hmotnost tělesa Na tělesa s různou hmotností působí Země různě velkou gravitační silou. Gravitační síla F g, kterou Země na těleso působí, je tolikrát větší, kolikrát větší je hmotnost m tělesa. Velikost síly F g je tedy přímo úměrná hmotnosti tělesa m. Základní jednotka [N]. Pokračovat gravitační síla hmotnost tělesa gravitační konstanta g = 10 N/kg Zpět

Gravitační síla Pokračovat m = 0,1 kg F g = 1 N m = 0,2 kg F g = 2 N Víme, že závaží o hmotnosti 0,1 kg přitahuje Země silou o velikosti 1 N. Dvě závaží budou Zemí přitahována dvakrát větší silou, 2 N. Čím je hmotnost tělesa větší, tím větší gravitační silou na něj Země působí. Zpět

Jednoduché odvození Pokračovat FgFg m. g Základní vzorec si přepíšeme do připravené pyramidy a odvození vzorce pro F g a m je pak jednoduché. Zpět

Příklad Pokračovat Jak velkou gravitační silou působí Země na těleso o hmotnosti 75 kg? m = 75 kg g = 10 N/kg F g = ? N Těleso je přitahováno k Zemi gravitační silou o velikosti 750 N. Zpět

Cvičení – doplň tabulku Řešení Tělesom [kg]Fg [N]Fg [N] tabulka čokolády 0,10 jízdní kolo 15 osobní automobil 900 hroch 3500 lokomotiva Zpět

Řešení Pokračovat Tělesom [kg]Fg [N]Fg [N] tabulka čokolády 0,101 jízdní kolo osobní automobil hroch lokomotiva Zpět

Shrnutí Vlastnosti gravitace:  Působí na dálku kolem tělesa je gravitační pole.  Velikost závisí na vzdálenosti – čím větší vzdálenost od tělesa, tím je síla menší  Velikost závisí na hmotnosti čím větší hmotnost, tím je síla větší  Je vždy přitažlivá nikdy není odpudivá (tím se liší například od magnetické síly) KonecZpět

Příklad Příklad1: Všechna tělesa na obrázku jsou stejnorodá ze stejného materiálu. Která dvě na sebe působí největší gravitační silou a která dvě nejmenší gravitační silou ? a b d c ZpětKonec

Řešení Největší gravitační silou na sebe působí tělesa na obrázku b, protože mají největší hmotnost a jsou nejblíže. Nejmenší gravitační silou na sebe působí tělesa na obrázku d, protože mají nejmenší hmotnost a jsou nejdále. ZpětKonec

Příklad Vypočítej sílu, kterou jsou přitahována tělesa k Zemi: žehlička o hmotnosti 0,6 kg, auto o hmotnosti kg, ocelový nosník o hmotnosti 1,4 t ZpětKonec

Příklady Luděk by se rád nechal unášet balónkami jako v pohádce „Vzhůru do oblak“. 1 Balónek dokáže působit silou 0,1 N. Kolik by 22kg Luděk potřeboval balónků, aby se vznesl? Dokáží 3 psi, kdy každý může působit silou 50 N, odtlačit dveře, které jsou vyrobeny z 10 prken, každé o hmotnosti 1 kg? 2 dřevorubci zvedají 80kg kládu, která leží na zemi. Jeden působí silou 360 N. Jakou sílu musí vyvinout ten druhý, aby se kláda nadzdvihla nad zem? Na planetě Jupiter by na 30 kg člověka působila gravitační síla 780 N. Jakou hodnotu má gravitační konstanta g této planety?

Tíhové zrychlení Tíhové zrychlení udává rychlost, kterou nabude těleso na povrchu kosmického tělesa (například Země) za jednu sekundu volného pádu. Hlavní složkou tíhového zrychlení je gravitační zrychlení, avšak tíhové zrychlení zahrnuje i odstředivé zrychlení, které vzniká v důsledku otáčení tělesa kolem své osy. Proto je tíhové zrychlení na rovníku menší než na pólech.