ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Vítejte v Písmenkově seznamte se s písmenkem A, a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
LOGICKÉ DVOJICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem K, k Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
ČAS.
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Poznáš, kolik je právě hodin?
Obsahy rovinných útvarů
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
KOZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Převody – jednotky délky
Na každém snímku je jeden obrázek, který tam nepatří. Poznáš který?
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
CO VŠECHNO VÍM O HODINÁCH
Vlastnosti látek − hustota
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Středočeský kraj Pravidla soutěže = poznávací soutěž = START!
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Obst und Gemüse Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
FYZIKÁLNÍ KUFR Fyzikální veličiny (6. ročník)
Hyperoskulační kružnice elipsy
Převody délky MATEMATIKA
ČTVERCOVÁ SÍŤ Autorem materiálu a všech jeho částí, není - li uvedeno jinak, je RNDr.Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kolik je...? Pracovní listy
WHAT’S THE TIME? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Body Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DESETINNÁ ČÍSLA DESETINNÉ ZLOMKY
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
Převody – jednotky délky
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Vlastnosti látek − hustota
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

HISTORIE Člověk začal čas měřit pravděpodobně tehdy, když se naučil počítat. Jaké časové úseky zpočátku asi používal? Člověk začal čas měřit pravděpodobně tehdy, když se naučil počítat. Jaké časové úseky zpočátku asi používal? Den, měsíc, rok. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

DEN Obecně je den doba mezi východem a západem Slunce, ohraničená soumrakem. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

MĚSÍC Je to doba mezi dvěma po sobě následujícími úplňky. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ROK Rok je doba, než Země oběhne kolem Slunce. Kalendářní rok trvá 365 a 1/4 dne, tedy 365,25 dne. Rok je doba, než Země oběhne kolem Slunce. Kalendářní rok trvá 365 a 1/4 dne, tedy 365,25 dne. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

DALŠÍ JEDNOTKY ČASU Postupně se vyskytovala potřeba kratšího časového úseku. Na jaké kratší úseky dělíme den? Postupně se vyskytovala potřeba kratšího časového úseku. Na jaké kratší úseky dělíme den? Hodiny, minuty, sekundy. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ZÁKLADNÍ JEDNOTKA ČASU SEKUNDA (s) Dříve se jí říkalo vteřina. SEKUNDA (s) Dříve se jí říkalo vteřina. Znáš tento druh hodin? Jak se jmenují? Co jimi měříme? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

JEDNOTKY ČASU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ÚKOL – DOPLŇ 2 dny = hodin 4 dnů = hodin půl hodiny = minut čtvrt hodiny = minut 3 hodiny = minut 5 minut = sekund 8 minut = sekund 2 dny = hodin 4 dnů = hodin půl hodiny = minut čtvrt hodiny = minut 3 hodiny = minut 5 minut = sekund 8 minut = sekund Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

PAMATUJ SI ČAS je základní fyzikální veličina, která vyjadřuje dobu trvání děje. Značka pro čas je t. Jednotka času: sekunda, další – minuta, hodina, den. ČAS je základní fyzikální veličina, která vyjadřuje dobu trvání děje. Značka pro čas je t. Jednotka času: sekunda, další – minuta, hodina, den. Kalendářní měsíc a rok nejsou fyzikální jednotky času, protože jejich doba je různá. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ČÍM MĚŘÍME ČAS? hodinky budík nástěnné hodiny hodiny na věži hodinky budík nástěnné hodiny hodiny na věži Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ČÍM MĚŘÍME ČAS? Víš kde stojí tyto „hodiny“? V Praze na Staroměstském náměstí. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ČÍM MĚŘÍME ČAS? A tyto „hodiny“ jsou postaveny kde? V Olomouci. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ČÍM MĚŘÍME ČAS? Podle čeho sleduješ čas ty? Asi to uhádneme! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zdroje obrázků : Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na pod licencemi Creative Commons nebo public domain – na snímek 1: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 2: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 3: cit ] dostupné pod licencí Creative commons na [cit ] dostupné pod licencí Creative commons na snímek 4: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 5: [cit ] dostupné pod licencí public domain na [cit dostupné pod licencí public domain na snímek 6: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 7: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 10: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 11: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Comons na [cit ] dostupné pod licencí Creative commons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Comons na snímek 12: [cit ] dostupné pod licencí public domain na snímek 13: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 14: [cit ] dostupné pod licencí Creative Comons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Comons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Comons na Použitá literatura: Graigová, A. Rosney, C. USBORNE Dětská encyklopedie vědy a techniky. Bratislava: Obzor, s. ISBN Macháček, M. Fyzika 7, 1.část. Praha: SEPTIMA, s. ISBN Šrajer, J. Fyzika 7 pro 7.ročník zvláštní školy. Praha: SEPTIMA, s. ISBN Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.