John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Von Neumannovo schéma počítače
Advertisements

Historie počítacích strojů
POČÍTAČ.
1 – Informatika Nauka (tj. věda) o informacích, tj. o zápisu (kódování (angl.)), přenosu (transfer (angl.)), zpracování (procesování (angl.)) informací.
Základy IT Tomáš Sládek
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Základní počítačové díly
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
16 - Binární logika Logické operace v dvouhodnotové algebře. Přípustné hodnoty proměnných jsou teda pouze logická 0 (FALSE - nepravdivý) a logická 1 (TRUE.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.3 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě NEUMANNOVO SCHÉMA Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_137_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Procesor.
Základy mikroprocesorové techniky
Nejsložitější integrovaný obvod
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Tato prezentace byla vytvořena
VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Informatika / …o počítači (základní pojmy, jednoduché představy) 2006.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Popis mikroprocesoru David Rozlílek ME4B.
Architektury mikropočítačů
Von Neumannovo schéma.
Tato prezentace byla vytvořena
Struktura počítače Klasické schéma počítače navrhnul v roce 1946 americký vědec maďarského původu John von Neumann ( )
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Von Neumannovo schéma Jana Bobčíková.
Hardware.
Jak pracuje počítač Název školy
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
von Neumannovo schéma Střední odborná škola Otrokovice
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Von Neumannovo schéma © M. P.
Procesory.
Instrukce procesoru.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Deset významných osobností ICT.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
Operační systémy Základní pojmy © Milan Keršláger Obsah: základní.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
Architektura počítače Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Petr Fodor.
Aritmetickologická jednotka
Petr Fodor.
Jednočipové počítače – instrukční sada
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Von Neumannova architektúra počítača
Historie ICT – elektronizace
Číselné soustavy a kódy
Informatika / …o počítači
Historie počítačů.
Transkript prezentace:

John von Neumannova koncepce

John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké

John von Neumann (Neumann János)  Maďarský matematik židovského původu, který značnou měrou přispěl k oborům jako jsou kvantová fyzika, funkcionální analýza, teorie množin, ekonomika, informatika, numerická analýza, hydrodynamika, statistika, a mnoho dalších matematických disciplín.  Nejvýznamnější jsou jeho objevy jako průkopníka digitálních počítačů a operační teorie kvantové mechaniky (takzvaná Von Neumannova algebra), tvůrce teorie her a konceptu buňkového automatu.  Spolu s Edwardem Tellerem a Stanislawem Ulamem se zabýval jadernou fyzikou, kde vytvořili základní předpoklady termonukleárních reakcí a vodíkové bomby.

Zjednodušené blokové schéma Aritmeticko-logická jednotka Řídicí jednotka Vstupní zařízení Výstupní zařízení Vnější paměť Operační paměť Procesor Von Neumannova koncepce počítače

 řídicí jednotka (CU - control unit) na základě jednotlivých instrukcí programu řídí činnost celého počítače  aritmeticko-logická jednotka (ALU – Arithmetic-Logic Unit) provádí výpočty  řadič společně s aritmeticko-logickou jednotkou tvoří procesor (CPU – Central Processing Unit)  v dnešní době doznala původní von Neumannova koncepce počítače určitých změn (multitasking, víceprocesorové systémy …)  harvardská koncepce na rozdíl od von Neumannovy předpokládá existenci dvou oddělených pamětí; v jedné paměti jsou uloženy jen instrukce programu a ve druhé paměti pouze data

Von Neumannova pravidla 1.Počítač počítá ve dvojkové soustavě. Všechna data (instrukce, adresy,…) jsou binárně kódované, správné dekódování zabezpečují vhodné logické obvody v řídící jednotce 2.Struktura je nezávislá od zpracovávaných problémů na řešení problému se musí zvenčí zavést návod na zpracování (program) a musí se uložit do paměti, bez tohoto programu není stroj schopen práce 3.Programy, data, mezivýsledky a konečné výsledky se ukládají do téže paměti 4.Paměť je rozdělená na stejně velké buňky (byty), které jsou průběžně očíslované vzestupně, přes číslo buňky (adresu) se dá přečíst nebo změnit obsah buňky 5.Po sobě jdoucí instrukce programu se uloží do paměťových buněk jdoucích po sobě, přístup k následující instrukci se uskuteční z řídící jednotky zvýšením instrukční adresy o 1.  Instrukcemi skoku se dá odklonit od zpracování instrukcí v uloženém pořadí 6.Existují alespoň instrukce aritmetické - sčítání, násobení, ukládání konstant,… logické - porovnání, not, and, or,… instrukce přenosu - z paměti do řídící jednotky a na vstup/výstup podmíněné skoky ostatní (posunutí, přerušení, čekání,…)