Keramika Zbožíznalství 1. ročník
Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva, taviva - glazury - barvící látky
Keramika – výroba - založena na schopnosti hlinitokřemičitých jílů vytvářet s vodou tvárnou směs, která se po vypálení v peci mění ve stálou, vodě odolnou hmotu - keramický střep
Keramika – výroba 1. ručně - umělecké a řemeslné výrobky 2. na hrnčířském kruhu- pohání se nohama nebo automaticky 3. lisováním - obkladačky, dlaždice atd. 4. litím do sádrových forem - duté a tvarově složité předměty
Keramika – výroba - po vytvarování keramického výrobku se suší a následně vypalují - na vysušené a vypálené výrobky se nanáší glazura nebo se mohou se také malovat
Keramické hmoty - liší se: složením, technologií zpracování vlastnostmi použitím
Členění keramiky 1. podle střepové hmoty na: a) jemnou - porcelán, bílá kamenina, laboratorní a zdravotnická keramika b) hrubou – cihlářské zboží, hrubá kamenina 2. podle nasákavosti na: a) pórovitou – nasákavost nad 5 %, propouští, proto se opatřuje glazurou b) slinutou (hutnou) - nasákavost pod 5 %, nepropouští kapaliny ani plyny
Keramika - sortiment 1. porcelán – ozdobný, užitkový, technický 2. kamenina – jemná, obyčejná 3. pórovina 4. hrnčířské zboží 5. cihlářské zboží 6. žáruvzdorná keramika 7. cermety
Použité zdroje Literatura: Karel Cvrček a spol, Zbožíznalství I. pro obchodní akademie a ostatní státní školy, vydalo nakladatelství Fortuna Praha 2005, ISBN