 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

VY_52_INOVACE_PRV.3.19_Česká republika_pracovní list
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
GEOMORFOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Geometrická podstata map
KARTOGRAFIE.
Historie mapování světa
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
Mapa.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Kartografie.
Mapové zobrazení.
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
MAPY.
Kartografie Název školy
KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej.
I. Starověké středomoří
Kartografie a topografie
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník: IV. Datum vytvoření:srpen 2012 Šablona:III/2č. materiálu:
Základy kartografie Základní pojmy a třídění map Ing. Tomáš Dolanský.
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Planeta Země VY_32_INOVACE_01 Sada 7 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
HISTORIE KARTOGRAFIE 2 Jan Dušek.
Geometrická podstata map
Kartografie Láďa Mráz.
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE jaro Monika Rusnáková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Litovelské Pomoraví Litovel CHKO Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_38.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DUM - Digitální Učební Materiál
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
úvod a kartografická zobrazení
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
GLOBALIZACE.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis ROČNÍK: 6. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_12_10Z-Kartografie AUTOR: Mgr. Dagmar Laštovičková DATUM TVORBY: Září 2014 OVĚŘENÍ: ANOTACE: Prezentace je určena k motivaci žáků v kapitole Mapa, případně k výuce základů kartografie.

  Umění a věda zabývající se tvorbou a zpracováním map  Mapa = je zmenšené, zevšeobecněné a vysvětlené znázornění objektů a jevů na Zemi, ostatních nebeských tělesech nebo nebeské sféře (mapy hvězdné oblohy)  Mapa není plán – plánek města nemá kartografické zobrazení, projekci a někdy ani zachované měřítko Co je kartografie

mapa světa 1689

  Pravěk – malby na stěnách jeskyní, malby na mamutí kly a na kůži  Starověk – vytesávání do hliněných destiček, malby v chrámech, malby na keramice  Středověk – první mapy, veduty (pohledy na přístavy a města), vývoj zpomalen křesťanstvím a vnímáním velikostí a rozlohy světa  Novověk – rozvoj mořeplavby, kompas  Nová doba – rozvoj především s válkami a s rozvojem počítačových technologií Historie kartografie

Dorsten – veduta (1633)

  Műllerova mapa Čech  Műllerova mapa Moravy  Komenského mapa Moravy  Josefský a Tereziánský katastr – mapy stabilního katastru (zaznamenávána půda, obyvatelstvo – kvůli daním a válkám) Staré mapy na našem území

Komenského mapa Moravy (1627)

  Zjednodušení tvaru Země  Nahrazení pravého tvaru Země jednodušším tělesem – koule (odborně projekce)  Země má tvar geoidu – zploštělá (brambora)  Nahrazení pravého tvaru koulí, která je matematicky definovaná  Zobrazení – převedení tělesa (koule) na papírovou plochu (rozložení pláště tělesa na rovinnou plochu) – užití kužele, válce, roviny Tvorba map

zobrazení

  Název mapy (co, kde, kdy, jak)  Mapové pole (samotná mapa a souřadnicová síť)  Legenda (co v mapě najdeme)  Měřítko (číselné a grafické) a směrovka (severka – šipka ukazující na sever)  Tiráž (název autora, instituce, zdroje dat) Obsah mapy

Najdi: 1.Název a podnázev 2.Legendu 3.Grafické a číselné měřítko 4.Hlavní a vedlejší mapové pole 5.Směrovku 6.Tiráž

  Tištěné  Atlasy  Turistické mapy  Glóbus  Elektronické  Google Mapy  Google Earth – virtuální glóbus  Mapy.cz  GPSky  Mobilní aplikace (smartphone, tablet) x na počítači (stolní, notebook)  Užití leteckých a družicových snímků Typy map

projekce z programu Google Earth (lze stáhnout i jako aplikace do mobilu a tabletu) Jaké město se nachází v 3D modelaci?

  WIKIPEDIA COMMONS. World Map 1689 [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  WIKIPEDIA COMMONS. Dorsten 1633 cupper engraving by Matthaeus Merian [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cupper-engraving_by_matthaeus-merian.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dorsten_1633- cupper-engraving_by_matthaeus-merian.jpg  WIKIPEDIA COMMONS. Mapa Moravy 1627 [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: oravy_1627.jpg oravy_1627.jpg  WIKIPEDIA COMMONS. Mapové zobrazení [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: uerfe.png uerfe.png  WIKIPEDIA COMMONS. Ardf Map [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  WIKIPEDIA COMMONS. Toronto Downtown [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Laštovičková Zdroje dat