Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.18 ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Advertisements

Ověř si své znalosti z živočišné říše.
Zpracovala Jitka Ciprová
Základní skupiny živočichů
PRVOUKA 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
Živá a neživá příroda 3. ročník
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
Zoologická zahrada Východ ZOO.
PTÁCI RYBY PLAZI SAVCI OBOJŽIVELNÍCI BEZOBRATLÍ ÚKOL ÚKOL ÚKOL ÚKOL
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ROZDĚLENÍ ŽIVOČICHŮ
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Živočichové - obratlovci
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
PTÁCI Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012.
ŽIVOČICHOVÉ.
ŽIVOČICHOVÉ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Znaky života Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.14
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
ŽIVOČICHOVÉ – znaky života
Savci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Vnitřní a vnější stavba těl savců
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM SAVCI ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: STAVBA TĚL ŽIVOČICHŮ
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Třídění živočichů.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
VY_32_INOVACE_06-49 Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Tematický okruh: Živá příroda Téma: Živočichové – společné.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
LOUKA živočichové.
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŽIVOČICHOVÉ - PROCVIČOVÁNÍ
Živočichové Společné znaky: Přijímají vodu a potravu, vylučují.
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Ekosystém les Živočichové
OBRATLOVCI.
Obratlovci-prezentace
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SAVCI CHARAKTERISTIKA.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Třídění živých organizmů
OBRATLOVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
OBRATLOVCI - POPIS Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Živočichové.
ŽIVOČICHOVÉ Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen k seznámení s živočichy. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animace.

ŽIVOČICHOVÉ

Společné znaky živočichů Všichni živočichové se vyživují a vylučují. Všichni živočichové dýchají. Všichni živočichové rostou a vyvíjejí se. Všichni živočichové se rozmnožují. Všichni živočichové reagují na změny v přírodě. Všichni živočichové se pohybuji, vnímají okolí svými smysly.

Výživa a vylučování živočichů Živočichové potřebují ke svému životu přijímat vodu a určitý druh potravy. Z těla vylučují nestrávené zbytky potravy (trus), vodu, oxid uhličitý. Podle druhu potravy můžeme živočichy rozdělit do tří skupin. MASOŽRAVCI BÝLOŽRAVCI VŠEŽRAVCI

Dýchání živočichů Živočichové dýchají plícemi nebo žábry. Při dýchání vdechují kyslík a vydechují oxid uhličitý. Oxid uhličitý Kyslík Oxid uhličitý Kyslík

Růst a vývoj živočichů Některá mláďata se narodí z těla matky, některá se vylíhnou z vajec. Některá mláďata jsou po narození nebo vylíhnutí soběstačná, jiná potřebují péči svých rodičů. Během času mláďata rostou a vyvíjejí se.

Rozmnožování živočichů Samec, samice a mládě, to je zvířecí rodina. Aby se mohlo narodit nebo vylíhnout mládě, musí dojít k oplodnění samičky.

Reakce živočichů na změny v přírodě Během roku dochází ke střídání ročních dob a na tyto změny živočichové v přírodě reagují. Někteří ptáci odlétají na zimu do teplých krajin a na jaře opět přilétají. ( vlaštovka, čáp, husa,...) Někteří živočichové ve svých úkrytech zimu prospí. (medvěd, jezevec, ježek,...) Někteří živočichové přečkávají zimu ve stavu strnulosti. (žába, ryby, ještěrky, …)

Pohyb živočichů Živočichové se pohybují z místa na místo několika způsoby. Chodí, plavou, létají, skáčou, plazí se. Podle prostředí, ve kterém žijí a způsobem, kterým si obstarávají potravu, mají různě vyvinuté smysly.

STAVBA TĚLA ŽIVOČICHŮ OBRATLOVCI BEZOBRATLÍ Mají kostru složenou z obratlůNemají obratle ani žádné kosti

OBRATLOVCI PLAZI PTÁCI SAVCI RYBY OBOJŽIVELNÍCI

PTÁCI Ptáci se pohybují ve vzduchu, jejich tělo je přizpůsobeno k létání. Tělo ptáků je pokryto peřím. ZOBÁK KŘÍDLA OCAS HLAVA KRK TĚLO NOHY

RYBY Ryby žijí ve vodě. Tělo mají pokryto šupinami a dýchají žábrami. PLOUTVE HLAVA TĚLO

SAVCI Savci rodí živá mláďata, které po narození sají mateřské mléko. Tělo savců je pokryto kůží a srstí. Ocas Hlava Čenich Zadní končetiny Přední končetiny Trup Krk Uši

PLAZI Plazi mají tělo pokryté šupinami. Jejich tělo je uzpůsobeno k plazení. Ocas Tělo Hlava

OBOJŽIVELNÍCI Obojživelníci jsou živočichové, kteří žijí ve vodě i na souši. Tělo Zadní končetiny Přední končetiny Hlava

KŘÍŽOVKA U Z K K K Š R Nejedovatý plaz Jedovatý plaz Savec, dává nám mléko Savec, chytá myši Pták, dává svá vejce do cizích hnízd Dravá ryba Obojživelník, na hřbetě má bradavice

KŘÍŽOVKA - řešení UŽOVKA ZMIJE KRÁVA KOČKA KUKAČKA ŠTIKA ROPUCHA Nejedovatý plaz Jedovatý plaz Savec, dává nám mléko Savec, chytá myši Pták, dává svá vejce do cizích hnízd Dravá ryba Obojživelník, na hřbetě má bradavice

ROZDĚL ŽIVOČICHY Savec PtákPlaz Ryba Obojživelník SLEPÝŠ SKOKAN ROSNIČKA ŠPAČEK KRÁLÍK PES ŠTIKA ČÁP KOZA LOSOS SLEPICE ZMIJE UŽOVKA KAPR ROPUCHA

ROZDĚL ŽIVOČICHY - řešení Savec PtákPlazRyba Obojživelník SLEPÝŠ SKOKAN ROSNIČKA ŠPAČEK KRÁLÍK PES ŠTIKA ČÁP KOZA LOSOS SLEPICE ZMIJE UŽOVKA KAPR ROPUCHA SUPER

BEZOBRATLÍ Bezobratlí živočichové nemají ve svém těle žádné kosti ani obratle. Patří sem hmyz. Mezi hmyz patří např. včely, brouci, čmeláci, mravenci, pavouci, žížaly, mouchy, motýli. Najdeme je ve vzduchu, na souši i ve vodě.

Masožraví živočichové se živí jinými živočichy. Masožraví savci jsou šelmy. (liška, tygr, kočka,..) Masožraví ptáci jsou dravci. (orel, sup, sokol,..) MASOŽRAVCI

Býložraví živočichové se živí rostlinami. Patří sem např. krávy, kozy, ovce, koně, jeleni, zajíci, apod. BÝLOŽRAVCI

Všežravci jsou živočichové, kteří se živí rostlinami i živočichy. Sem patří např. prase, slepice, husa, kachna, apod.. VŠEŽRAVCI

OHROŽENÉ DRUHY ŽIVOČICHŮ Mezi živočichy je hodně ohrožených druhů. Žijí po celém světě a jsou zákonem chráněny. Jsou to například medvěd hnědý, čáp bílý, rosnička zelená, skokan skřehotavý, želva bahenní, orel skalní, koala medvídkovitý, netopýr velký a mnoho dalších.

Použité zdroje a materiály ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět prvouka pro 3. ročník. Brno: Nová škola, 2008, ISBN Obrázky z galerie Klipart Archiv autora